Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Υπόκλιση στον θυμό του Σουλτάνου

Υπόκλιση στον θυμό του Σουλτάνου

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΟ Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αυτός από τον οποίο η Κυβέρνηση αναμένει να ασκήσει πιέσεις στον Ερντογάν, τελικώς του ζήτησε συγγνώμη για τις κατηγορίες που του προσήψε για τη στήριξη της ISIS. Και με τον τρόπο αυτό διαλύει τις ψευδαισθήσεις περί του θετικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στο Κυπριακό.

Υποκλίθηκε και αυτός στον θυμό του Μεγάλου Σουλτάνου, ο οποίος τον απείλησε με διαγραφή! Η Τουρκία διαθέτει ισχύ. Και την έχουν ανάγκη. Σε αντίθεση με μας, που ως «ξιπετσισμένοι κουρκουτάδες», δεν μας υπολογίζει κανείς.

Ποτέ δεν ήμασταν εξ αυτών που ρητορικά και μόνο φωνασκούσαμε «έξω οι Βάσεις του θανάτου». Άλλοι τα έλεγαν και τα λένε, χωρίς όμως οι ενέργειές τους να συνοδεύονται από πράξεις. Και να που τώρα, διά μέσου των βρετανικών Βάσεων, πραγματοποιούνται επιχειρήσεις για να μπει χαλινάρι στην απειλή της ISIS.

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και πόσο λανθασμένοι ήταν και είναι εκείνοι που, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου αλλά ακόμη και τώρα, ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Ή ότι δεν χρειάζονται οι Βάσεις. Επιβάλλεται να υπάρχουν Βάσεις, αλλά με ελληνικό Εθνόσημο. Είναι τραγικό να διαθέτουμε την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» χωρίς ούτε ένα πολεμικό ελληνικό αεροσκάφος. Και να καρπούται η Βρετανία από τη μια και η Τουρκία από την άλλη τα γεωστρατηγικά μας κάλλη.

Η ιστορία μαρτυρεί πόσο εγκληματική ήταν η ακύρωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, όπως και η μη συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ακόμη και στο ΝΑΤΟ. Τώρα, αλλά και διαχρονικά, η θέση του Ελληνισμού θα ήταν διαφορετική. Κύπρος και Ελλάδα θα συνιστούσαν μια περιφερειακή δύναμη από τα Βαλκάνια ώς τη Μέση Ανατολή. Και ας υποθέσουμε ότι έγινε λάθος στο παρελθόν.

Σήμερα, η συγκυρία επανέρχεται πιο ισχυρή μέσα από την απειλή της Τουρκίας και της τρομοκρατίας και μέσα από την ανάγκη που δημιουργεί η κοινή συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον τομέα του φυσικού αερίου. Και, όμως, η κομματική ηγεσία αρνείται να δει τις πραγματικότητες και υπακούει στις βρετανικές υποδείξεις, που μας θέλουν εκτός του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη και εκτός ΝΑΤΟ. Όπως μας ήθελαν και εκτός Ε.Ε. Για να αλωνίζει, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση, η Αγγλία στην περιοχή μας, ομού μετά της Τουρκίας. Για να εισπράττουν ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ και εμείς σφαλιάρες και τρικλοποδιές. Πισώπλατες μαχαιριές.

Το επαναλαμβάνουμε, για να εμπεδωθεί: Από τη μια η Αριστερά δεν θέλει να ακούει για συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τη Δύση και από την άλλη η Δεξιά δίνει, χωρίς να ζητά. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα οφέλη τα εισπράττουν άλλοι. Εκείνο, δε, που δικαίως εκνευρίζει τον απλό πολίτη είναι ότι όλοι αυτοί, που πολιτεύονται λαϊκίζοντας με τα «όπλα» παρά πόδας, μας κάνουν μαθήματα πώς θα δώσουμε τη μάχη και τον αγώνα της επιβίωσης.


Top