Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Το Οθωμανικό δίκαιο...

Το Οθωμανικό δίκαιο...

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής


Οι αποκαλύψεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, για τις συγκλίσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί στο Κυπριακό επιβεβαιώνουν το αυτονόητο.
 
Πίσω από τη φραστική διατύπωση για λύση επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ, κρύβεται το Οθωμανικό Δίκαιο και ο ρατσισμός.
 
Είναι πρόδηλη η διάκριση των Ελληνοκυπρίων, που θα επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, σε διάφορες κατηγορίες, με κύριες δυο: Εκείνους που θα έχουν δικαίωμα ψήφου και εκείνους που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις Βουλευτικές και Προεδρικές Εκλογές. Δηλαδή, όσοι δεν θα ανήκουν στις ποσοστώσεις που θα επιβληθούν, για να διασφαλιστεί η τουρκική πλειοψηφία στον Βορρά, θα έχουν όσα δικαιώματα έχει ο γράφων ή κάποιος άλλος Ευρωπαίος πολίτης στο Βέλγιο, χωρίς όμως να είναι η πατρίδα μας. Άρα, τι προνοούν, μεταξύ άλλων, οι συγκλίσεις;
 
Ότι οι περισσότεροι εξ ημών θα επιστρέφουμε στην Κερύνεια ή αλλού ως να είναι μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό δεν είναι καν ομοσπονδία. Είναι συνομοσπονδία. Επί τη βάσει δε, αυτή της λογικής, το δικαίωμα της ψήφου, που είναι αυθύπαρκτο με την πατρίδα και με τα πολιτικά δικαιώματα, καθώς και με την κοινή ιθαγένεια, στην προκειμένη περίπτωση ανήκει στην εσωτερική ιθαγένεια (ιδιότητα πολίτη των συνιστώντων κρατών).
 
Συνεπώς, το δικαίωμα της ψήφου περνά στη «δικαιοδοσία των δυο κρατιδίων», ως απαραίτητη προϋπόθεση του διχοτομικού χαρακτήρα της ομοσπονδίας.
 
Στην πράξη, λοιπόν, ένας Ελληνοκύπριος, που δεν ανήκει στις ποσοστώσεις, αλλά διαμένει στην Κερύνεια, για να έχει δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να αποταθεί στις Αρχές του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους για να του δοθεί η τουρκοκυπριακή εσωτερική ιθαγένεια (ιδιότητα). Εάν του δοθεί, χάνει αυτόματα την ελληνοκυπριακή. Δηλαδή, από Έλληνας γίνεται Τούρκος.
 
Όπως απαιτούσε το Οθωμανικό Δίκαιο. Για να έχουν Έλληνες, Αρμένιοι και λοιποί πολίτες της αυτοκρατορίας πολιτικά δικαιώματα, έπρεπε να γίνουν από Χριστιανοί Μουσουλμάνοι, και ως εκ τούτου, Τούρκοι. Ιδού, λοιπόν, πώς η Άγκυρα επιβάλλει το Οθωμανικό Δίκαιο στην ΕΕ, μέσω της λύσης του Κυπριακού, με τη δική μας υπογραφή. Όντως χρειάζεται μεγάλη διαπραγματευτική δυνατότητα για ένα τέτοιο αποτέλεσμα! Και από τους δυο...
 

Top