Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Οι μεταξωτές κορδέλες του Έιντε και η προσβολή των ΗΠΑ

Οι μεταξωτές κορδέλες του Έιντε και η προσβολή των ΗΠΑ

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής


Τα λέει με αρκετή σαφήνεια ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, περί του φυσικού αερίου, και αφήνει εκτεθειμένη την Κυβέρνηση, που δεν διαψεύδει, αλλά και την αντιπολίτευση, η οποία δεν ζητά εξηγήσεις. Ούτε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ ούτε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ που δεξιώνεται τον ένστολο Αττίλα στα κατεχόμενα προσβάλλοντας κι εμάς και την πατρίδα της, η οποία έχει θυσιάσει εκατόμβες Αμερικανών για τη δημοκρατία.
 
Είπε, λοιπόν, ο κ. Έιντε, κατ’ επανάληψη, ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα γίνει μετά τη λύση και αφού γίνουν νέες υποχωρήσεις. Προφανώς, μας έχει εκλάβει για αφελείς ιθαγενείς, τους οποίους έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να δουλεύει ψιλό γαζί. Και γιατί το λέμε αυτό; Διότι επί 41 και πλέον χρόνια εμείς υποχωρούμε ενώ οι Τούρκοι προελαύνουν. Αξιώνουν συνεχώς τη νομιμοποίηση του στρατηγικού τους στόχου: «Δύο κράτη» υπό την ομπρέλα μιας κεντρικής διοίκησης, η οποία με την πρώτη μπόρα θα καταρρεύσει.
 
Ή θα λαθροβιοί φορώντας, όμως, τουρκικό φέσι, το οποίο ο κ. ΄Ειντε φιλοτεχνεί με φύκια, τα οποία εμφανίζει ως μεταξωτές και χρυσές κορδέλες. Υπόσχεται επενδύσεις και πακτωλούς χρημάτων χωρίς ο ίδιος να πληρώνει φόρους ή κόστος εάν όλες αυτές οι υποσχέσεις μείνουν λόγια του αέρα. Και διά του πολιτικού του λόγου αποκαλύπτει ποιον παπαγαλίζουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι προωθούν πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές του. Βεβαίως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο κ. Έιντε τη δουλειά του κάνει. Και όπως λέει ο λαός μας: «Εγώ στραβώνω τζιαι πουλώ τζια συ άμπλεπε τζιαι αγόραζε».
 
Για να έχουν βαρύτητα τα όσα υπόσχεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να συνοδευτούν με έργα. Οπότε θέτουμε το ζήτημα με τον ακόλουθο τρόπο: Εφόσον είναι τόσο σίγουρος για τα οικονομικά οφέλη μιας ομοσπονδίας, γιατί δεν προτρέπει τη δική του κυβέρνηση και τους λοιπούς μέντορές του στο εξής: Εάν δεν έρθουν οι επενδύσεις και αν δεν υπάρξει η ανάπτυξη, στην οποία αναφέρεται, να πληρώσει το ισόποσο η νορβηγική κυβέρνηση (από τα κέρδη του δικού της φυσικού αερίου) και η βρετανική, αυτή των ΗΠΑ, καθώς και άλλες που συμμερίζονται αυτές τις προβλέψεις. Το ίδιο ισχύει και για τα στελέχη εκείνα της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ που αναμεταδίδουν με βεβαιότητα ότι θα κατακτήσουμε την τουρκική, καθώς και τις τουρκογενείς αγορές. Να πληρώσουν, δηλαδή, επί τη βάσει συμβολαίου τις ζημιές, εάν δεν υπάρξουν οφέλη και κέρδη. Δέχονται;
 
Επειδή πέραν του οικονομικού οφέλους, το οποίο ευαγγελίζεται ο κ. ΄Ειντε, μνημονεύει και το θέμα της ιθαγένειας, που είναι ζήτημα συναφές με εκείνο των εποίκων, γιατί δεν θέτει διεθνώς, αρχίζοντας από τη δική του κυβέρνηση και περνώντας μετά στη βρετανική που δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη λύση, την ακόλουθη φόρμουλα: Να δεχθούν τη μεταφορά των εποίκων στις δικές τους χώρες, όπως και σε άλλες της ΕΕ, επί τη βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Γιατί να κωλύονται;
 
Εν κατακλείδι, κ. ΄Ειντε, θεωρούμε ότι δεν ευθύνεστε μόνο εσείς που έχετε την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να μας δουλεύετε και να μην μας σέβεστε. Φταίνε οι ηγεσίες μας, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που σας το επιτρέπουν και σας ανέχονται. Ιδού άλλωστε πού οδηγεί η ανοχή. Στα «κατορθώματα» της πρέσβειρας των ΗΠΑ, η οποία σφίγγει το χέρι των στρατηγών του Αττίλα. Τους αποδέχεται. Τους αναγνωρίζει.
 
Και προμηνύει το αντιδημοκρατικό, ομοσπονδιακό καθεστώς Κουίσλιγκ που προσδοκάτε να φτιάξετε, κ. Έιντε, με την Τουρκία, καθώς και με ημέτερους. Εάν, όμως, διαβάσετε την ιστορία μας θα διαπιστώσετε ότι αυτός ο λαός έχει περισσότερο μυαλό και αξιοπρέπεια από ό,τι νομίζετε και ειδικότερα από ουκ ολίγους εξ αυτών με τους οποίους συναναστρέφεστε.
 

Top