Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Δημοψήφισμα και κωλοτούμπες

Δημοψήφισμα και κωλοτούμπες

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΕίπαν, μεταξύ άλλων, οι Α. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης ότι θα υπογράψουν συμφωνία σε 48 ώρες! Δεν γνωρίζουμε εάν είναι ο πανικός που προκαλεί την ασυναρτησία ή η ασυνάρτητη πολιτική τον πανικό, που εκφράζεται με τη χείριστη μορφή λαϊκισμού. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι αμφότεροι οδήγησαν την Ελλάδα σε άτυπη χρεοκοπία.

Και αν όντως θα κλείσουν συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, γιατί ήταν ανάγκη να προκληθεί όλο αυτό το χάος;

Για να βγει από ένα «όχι» ισχυρότερος ο Πρωθυπουργός και να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των δανειστών της Ελλάδας, με σκοπό να πετύχει τη συμφωνία που θέλει; Σίγουρο είναι το εξής: Βρίσκεται απομονωμένος και αποδυναμωμένος, που ούτε οι κωλοτούμπες δεν σώζουν την Ελλάδα, οι οποίες μοιάζουν να είναι πιο ισχυρές από το δημοψήφισμα. Αφού είναι τόσο εύκολη η συμφωνία, γιατί δεν την έκλεισε από την προπερασμένη Πέμπτη ώς την περασμένη Τρίτη το βράδυ, όταν έληγε το πρόγραμμα;

Η διαφορά με τους δανειστές ήταν 800 εκ. ευρώ. Η Ελλάδα από την πεντάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να υπολογίζονται οι ζημιές των τελευταίων 10 ημερών, έχασε 4,5 δις ευρώ! Το δαιμονοποιημένο email Χαρδούβελη εκοστολογείτο 800 εκ. ευρώ και η πρόταση Τσίπρα ήταν 8,4 δις ευρώ! Πού διαφωνούσαν με τους δανειστές; Στο χρέος; Το ξέρουν όλοι ότι δεν είναι βιώσιμο.

Και τι λένε; Για να καταστεί βιώσιμο θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, αν είναι δυνατό να βγει η Ελλάδα στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, όπως θα συνέβαινε εάν δεν διακοπτόταν η διακυβέρνηση Σαμαρά, και να προχωρήσει η διαδικασία διευθέτησης του χρέους. Με δυο τρόπους.

Με μείωση του επιτοκίου και με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Ακόμη και τώρα, εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς πρόγραμμα θα ξαναγίνει μη βιώσιμο. Το κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι μόνο η ελάφρυνση, που εμφανίζεται ως φύλλο συκής για μια χειρότερη συμφωνία από το email Χαρδούβελη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις και η σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς και η σταδιακή έξοδος στις αγορές.

Με βάση δε, το ΔΝΤ, τον Μάιο του 2014 το χρέος εμφάνιζε βιωσιμότητα. Απλώς, το πάθος για την αναρρίχηση στην εξουσία έφερε τις εκλογές του Φεβρουαρίου και μαζί με την κάκιστη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάς οδηγείται στην άβυσσο εν μέσω ασύστολου λαϊκισμού!


Top