Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Το σημειωματάριο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Το σημειωματάριο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΟ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι έχει σημειώσει την τοποθέτηση του Τούρκου Yπουργού των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, πως οι εγγυήσεις της Άγκυρας θα συνεχίσουν να υπάρχουν εφόσον το θέλουν οι Τουρκοκύπριοι. Κι εμείς από τις στήλες αυτές γράψαμε ότι, τόσο ο Εκπρόσωπος όσο και ο Πρόεδρος, θα έπρεπε αμέσως να είχαν καλέσει τον κ. Ακιντζί να τοποθετηθεί επί του θέματος. Για να ξέρουμε ποιος δουλεύει ποιον. Και για να διαπιστώσουμε εάν όντως υπάρχει εύφορο κλίμα ή εάν ζούμε σε καθεστώς ψευδαισθήσεων και θεατρικών παραστάσεων, που θα πληρώσουμε ακριβά είτε μέσα από νέα αδιέξοδα είτε μέσα από μια κακή λύση.

Μπορεί μεν η Κυβέρνηση να μην ήγειρε το ζήτημα των εγγυήσεων για να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Ακιντζί, όμως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν αρκετά σαφής στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, την οποία είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό να καταγράψει και αυτά στο σημειωματάριό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για να μην ξεχνά. Και να μην ξεχνιόμαστε. Για να γνωρίζουμε πού πατούμε και πού πηγαίνουμε. Είπε, λοιπόν, ο κ. Ακιντζί τα εξής:

1. Ο «λαός του» θέλει λύση. Όταν γίνεται αναφορά σε «λαό», τι σημαίνει; Χωριστή κυριαρχία και χωριστό κράτος στη βάση της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου. Και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη, με την εξουσία να πηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.
2. Μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το οποίο συνέδεσε με το σχέδιο Ανάν, τονίζοντας ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα στην εξουσία δυο ηγέτες που είπαν ναι το 2004.
3. Η λύση θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο υδρογονανθράκων! Δηλαδή θα τους δώσουμε «συνιστών κράτος» και θα πληρώσουμε τις ζημιές μόνοι μας. Και η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, απλώς θα καρπωθεί τα οφέλη.

Εκτός της τριχοτόμησης της ΑΟΖ, ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι ο αγωγός του φυσικού αερίου θα περάσει μέσω των τουρκικών ακτών. Για να μας δέσουν γεωπολιτικά, συνταγματικά και άλλως πως στη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ερώτημα: Είναι, κ. Εκπρόσωπε, οι θέσεις Ακιντζί τμήμα του κοινού οράματος; Και αν δεν είναι, πού οφείλεται και πώς δικαιολογείται η καλλιέργεια όλου αυτού του εύφορου κλίματος, με τον ιόν του οποίου εμβολιάζει ο κ. Έιντε τις Βρυξέλλες, τις οποίες καλεί να βρουν φόρμουλα για να τετραγωνίσουν τον κύκλο; Δηλαδή να καταστήσουν τις αποκλίσεις πρωτογενές δίκαιο και να προβληθεί, όπως και το 2004, ότι η Ε.Ε. εγκρίνει τη λύση. Με άλλα λόγια, τη διάλυση του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή του από δυο συνιστώντα, που θα έχουν, δήθεν, όπως και το σχέδιο Ανάν, μια εκπροσώπηση από δύο, όμως, προορισμούς. Ο ένας από τον βορρά και ο άλλος από τον νότο.

Εμείς δεν είμαστε του απορριπτικού στρατοπέδου, αλλά των εναλλακτικών προτάσεων. Καταγράψετε, κ. Εκπρόσωπε, στο σημειωματάριό σας ότι υποστηρίζουμε ως βάση λύσης τις κυπρογενείς παραγράφους του Συμβουλίου, για τις οποίες πανηγυρίζετε κατά καιρούς μετά του Υπουργού των Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη. Και οι οποίες προνοούν την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Για να τη διατηρήσουμε στη ζωή και για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμά της επί των αρχών και αξιών της Ε.Ε., με τρόπο ώστε τα κατεχόμενα να επανενσωματωθούν και όχι να αναγνωριστούν ως συνεταιρικό κρατίδιο. Σημειώστε και ρωτήστε, μαζί με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Ευρωπαϊστή κ. Ακιντζί, εάν αποδέχεται τα ανωτέρω ως βάση συζήτησης και τελική πολιτειακή φόρμουλα λύσης. Μα, τι λέμε, πώς να τον ρωτήσετε και γιατί να το πράξετε όταν, όχι μόνο εσείς ως Κυβέρνηση, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο, τα έχετε ήδη παροπλίσει θέτοντάς τα στο ράφι!


Top