Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Εμβολιάζει την ΕΕ με τον «ιό» του εύφορου κλίματος

Εμβολιάζει την ΕΕ με τον «ιό» του εύφορου κλίματος

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΤους δένει για τα καλά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δηλαδή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Έιντε, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον οποίο εμβολίασε τον «ιο ευφορίας» σχετικά με τη λύση του Κυπριακού. Απόδειξη τούτου συνιστούν οι τοποθετήσεις του κ. Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Έιντε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σουλτς, πραγματικά υπάρχει ελπίδα στο Κυπριακό, μετά από πολλά χρόνια.  Επί τούτων, συναφώς, κ. Έιντε τόνισε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι δεσμευμένοι για τη λύση του Κυπριακού. Όπως επεσήμανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτή είναι η σωστή στιγμή για τη λύση. Κάλεσε τόσο την ΕΕ όσο και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν και να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες, στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν και υπέδειξε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, στην καρδιά της Ευρώπης.

Η στρατηγική του Έιντε
Σημειώνεται ότι ο κ. Έιντε ενημερώνει γενικότερα τους θεσμούς της ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Έιντε ενημερώνει την ΕΕ για τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεων που ακολουθεί, αρχής γενομένης από την εφαρμογή των ΜΟΕ για θέματα χαμηλής πολιτικής. Σύμφωνα με τη λογική του, θα πρέπει, στην παρούσα φάση, να τεθούν στο περιθώριο τα σημεία αιχμής ή τα σημεία που μπορούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα, όπως είναι, για παράδειγμα, το ζήτημα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου. Όπως εξηγεί ο κ. Έιντε, όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και αλλού, μόνο μέσα από τα ΜΟΕ που δημιουργούν αίσθημα συνεννόησης μπορεί να διατηρηθεί το μομέντουμ και το εύφορο κλίμα.

Πυλώνες και δρομολόγιο λύσης
Σύμφωνα με τη στρατηγική του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ θα πρέπει:
1. Να εφαρμοστούν με επιτυχία τα ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής
2. Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των συγκλίσεων και αποκλίσεων
3. Εκεί όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις, θα καταθέτουν οι πλευρές τις θέσεις τους και, αν υπάρχει πρόβλημα, ο ίδιος με τους συνεργάτες του θα επιδιώκουν γεφύρωση. Εάν η κατάληξη είναι δύσκολη, το ζήτημα αυτό θα μετατίθεται για το τελικό στάδιο.
4. Όταν θα διαπιστωθεί ότι τα εσωτερικά ζητήματα βρίσκονται σχεδόν σε διευθέτηση, τότε θεωρεί ότι θα ήταν δυνατόν και πρόσφορο το έδαφος για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι, για παράδειγμα, τα θέματα των εξωτερικών επεμβάσεων και εγγυήσεων.

Εγγυήσεις και ευθύνη
Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που συμφωνεί με την τουρκική θέση, ότι θα πρέπει να αφεθούν τέτοια ζητήματα για το τέλος και ότι η ανάδειξή τους στην παρούσα φάση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο εύφορο κλίμα που δημιουργείται. Η αντίληψη που επικρατεί από πλευράς του κ. Έιντε είναι ότι, εάν προχωρήσει η διαδικασία ώς τη διεθνή διάσκεψη, απ’ εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να υπάρχει δρόμος επιστροφής και ότι θα υπάρξει φόρμουλα διευθέτησης του προβλήματος, με τις δύο πλευρές να αναλαμβάνουν, σε περίπτωση αποτυχίας, την ευθύνη.

Ο ρόλος των Βρυξελλών
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ο κ. Έιντε θεωρεί ότι η συμμετοχή της θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να εξευρεθούν οι τρόποι εφαρμογής ακόμη και αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, προκειμένου να διατηρηθεί η διζωνικότητα της ομοσπονδίας επί του εδάφους, επί των δικαιωμάτων και επί των εξουσιών. Θεωρεί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, σημαντική την τελική θέση της ΕΕ επί μίας συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη, καθότι αυτή θα συνιστά πίεση γι' αποδοχή της, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Πώς αντιδρά η Επιτροπή
Κοινοτικές πηγές εκφράζουν τη θέση ότι με το εύφορο κλίμα που δημιουργείται, ο Ειδικός Σύμβουλος επιχειρεί να αγκιστρώσει πλήρως τους ηγέτες των δύο πλευρών στη διαδικασία και να περιορίσει τα περιθώρια αποκλίσεών τους από αυτήν. Στη δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι το εύφορο κλίμα στο Κυπριακό βοηθά την τουρκική ενταξιακή πορεία στη λογική του ανοίγματος νέων κεφαλαίων, καθώς και στην πρακτική εφαρμογή της εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης Άγκυρας-ΕΕ, ανεξαρτήτως εκπλήρωσης του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως οι σχετικές αποφάσεις καθορίζουν.

 


Top