Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής Η εκλογή του Ερντογάν

Η εκλογή του Ερντογάν

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”Πώς η εκλογή του Ερντογάν επηρεάζει την Κύπρο και το Κυπριακό; Σημαίνει νέα περίοδο για την Ιστορία της Κύπρου ή θα συνεχισθεί η πεπατημένη των 40 ετών Συνομιλιών; Θα είναι τώρα η Τουρκία πιο επιθετική στο Αιγαίο και στην Κύπρο ή θα είναι πιο ελαστική; Η Κύπρος είναι έτοιμη; Έχει σχεδιάσει τα διάφορα σενάρια εξελίξεων για το μέλλον της ή συνεχίζει την πολυχρόνια, καταστροφική, ερασιτεχνική πολιτική της;

Όλα αυτά και πολλά άλλα συναφή και συναρτημένα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Άμεσες και πειστικές. Δυστυχώς, για την Κύπρο και για την Ελλάδα, η Τουρκία εξελίχθηκε σε ισχυρή περιφερειακή Δύναμη. Ο Ερντογάν εξελίχθηκε σε μεγάλο Παίκτη. Παίζει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Ευρώπη. Και με Ιράν, και με Ισραήλ, και με τη Μόσχα. Τα νέα αυτά δεδομένα και η νομιμοποίηση των Αυτοκρατορικών σχεδιασμών του Ερντογάν δεν προμηνύουν παρά εφιαλτικές μέρες και για το Αιγαίο και για την Κύπρο.

Θα πρέπει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, και ειδικά ο Πρόεδρός της να μην έχουν πλέον πλάνες και ψευδαισθήσεις. Να μη ζουν τις αυταπάτες ότι οι Τούρκοι θα προσέλθουν σε νέες Συνομιλίες για να… υποχωρήσουν, όταν για 40 χρόνια δεν υποχώρησαν. Θα προσέλθουν σε νέες Συνομιλίες, αν και όταν αποφασίσουν… Με τους όρους τους. Θα προσέλθουν για να επιβάλουν και να νομιμοποιήσουν τις κατακτητικές επιτυχίες τους. Και να επιβάλουν τις νέες…

Την Κυπριακή Δημοκρατία τη θεωρούν ανύπαρκτη. Λέγουν ότι «εξέλιπε». Και αφού είναι ανύπαρκτη, ένα κράτος που δεν υπάρχει, δεν μπορεί να έχει Οικονομική Ζώνη. Συνεπώς (λέγει η Τουρκία) η θάλασσα γύρω από την Κύπρο υπάγεται στην Τουρκική Κυριαρχία. Αυτές οι θέσεις δεν είναι συνθήματα. Δεν είναι ρητορική. Δεν είναι διπλωματικά παίγνια. Είναι διακηρυγμένη και εφαρμοσμένη ήδη τουρκική πολιτική. Η Κυπριακή Ηγεσία πρέπει, πλέον, να μην κοιμάται… Και να ετοιμάζει την προστασία τής ύπαρξης και του Κυπριακού Κράτους και της Κυριαρχίας του.

Η Τουρκία ήδη μας λέγει: Θα κάμετε ό,τι σας επιβάλω. Δεν έχετε επιλογή. Κυπριακή Πολιτεία δεν υπάρχει και πρέπει να το δεχθείτε και να πράξετε αναλόγως. Κυριαρχία δεν έχετε,  αφού ως Κράτος δεν μπορείτε να την προστατεύσετε. Το 1963 (λέγει η Τουρκία) κατέρρευσε το Κυπριακό Κράτος. Το 1974 κατακτήθηκε η μισή Κύπρος, το 1984 κατασκευάστηκε το Τουρκοκυπριακό Κράτος. Αυτά είναι τα δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα λέγουν ότι η Κύπρος θα συμμορφωθεί προς τις τουρκικές αξιώσεις. Το «μωρό» (όπως αποκαλούν την Ελλάδα οι Τούρκοι) δεν μπορεί να σας βοηθήσει, γιατί ούτε τον εαυτό της μπορεί να προστατεύσει από τα τουρκικά «δίκαια» εναντίον της.

Η Τουρκία μια γλώσσα κατανοεί και σέβεται. Τη γλώσσα της Δύναμης. Στρατιωτικής, Διπλωματικής, Οικονομικής. Αυτήν τη Δύναμη γνωρίζει ο Ερντογάν ότι Ελλάς και Κύπρος ΣΗΜΕΡΑ δεν τη διαθέτουν. Και θα πράξει αναλόγως. Για να μην πράξει, πρέπει η Τουρκία να γνωρίζει με πρακτικούς όρους ότι δεν μπορεί να μας καταστρέψει εντελώς. Δεν μπορεί να μας υποβάλλει ότι η μόνη επιλογή που έχουμε, είναι να διαλέξουμε τη σάλτσα με την οποία θα φαγωθούμε!..

Οι Τούρκοι την έχουν γεωγραφικά (στους χάρτες τους), κοκκινίσει την Κύπρο. Θα την πάρουν είτε ΑΙΦΝΙΔΙΑ και βίαια είτε με την υπογραφή μας σε κάποιες ερχόμενες Συνομιλίες, μέσω της διάλυσης του Κυπριακού Κράτους. Η Τουρκία διακήρυξε και εγγράφως παρέδωσε στην Ευρώπη την αξίωση και θέση της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «εξέλιπε». Είναι σχέδιό της διακηρυγμένο να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την όποια νομική Κυριαρχία της στο έδαφός της και στις θάλασσές της. Οργανώνει και υλοποιεί την έμπρακτη επιβεβαίωση τού η Κύπρος «εξέλιπε».

 


Top