Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής Μετά την Ελβετία

Μετά την Ελβετία

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”Μετά από 43 χρόνια ψευδαισθήσεων, ανιστόρητης και έντευθεν ανεδαφικής και αποτυχημένης πολιτικής, δεν υπάρχει πλέον άνεση χρόνου. Μετά το ναυάγιο της τρίτης Ελβετίας δεν δικαιολογούνται άλλες αυταπάτες. Αν και τώρα δεν υπάρξει αφύπνιση, αν δεν υπάρξει αποτελεσματική έξοδος από την αιχμαλωσία των άγονων Συνομιλιών της «Διζωνικής», «Δικοινοτικής» αυταπάτης, το φρικτό τέλος της Αλεξανδρετοποίησης δεν θα αργήσει. Ούτε θα μπορεί να αποτραπεί. Ήδη απειλεί ο Τούρκος και όχι μόνο ότι το status quo της Κύπρου δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλές!.. Ο Τούρκος θέλει την Κύπρο ολόκληρη και δεν σταμάτησε ποτέ να το αναμασά και είναι ιλαροτραγική η συμπεριφορά για 43 χρόνια της ηγεσίας μας να αναζητά διαλλακτική Τουρκία. Οι Έλληνες πρέπει να ξεκινήσουν τώρα την αφύπνισή τους πριν τους αφυπνίσουν οι νέες συμφορές που ετοιμάζει ο Τούρκος.

Η πρώτη ελπιδοφόρα ΕΜΠΡΑΚΤΗ απόδειξη του ΞΥΠΝΗΜΑΤΟΣ θα είναι η Ενότης. Ενότης σε στόχους και χειρισμούς. Όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί μαζί στην ίδια Κυβέρνηση Ενότητος. Όχι Εθνικό Συμβούλιο και παραμύθια… Αυτή πρέπει να είναι προεκλογική δέσμευση όλων και μετεκλογική ΠΡΑΞΗ σωτηρίας. Ουσιαστική Ενότητα. Ενότητα με ισχυρή και καθαρή βάση. Είναι πολύ μικρή και αδύναμη η Κύπρος, και μικρότεροι οι πολιτικοί ηγέτες της, ώστε να μην ενωθούν έστω και τώρα. Όχι Προκρούστεια πολιτική στους στόχους, μετά την οδυνηρή κατάρρευση των 43 ετών Συνομιλιών. Συνομιλιών που διεξήχθησαν ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ πλέον, προς τη «ρεαλιστική» κατεύθυνση της σταδιακής Τουρκοποίησης!

Σήμερα οι Τούρκοι ζητούν το δικό τους παράνομο Κρατίδιο ακέραιο. Και από αυτό που έμεινε ως Κυπριακή Πολιτεία (το «νόμιμο Κράτος»), ζητούν το μισό. Αν δεν επιτευχθεί η ενότητα με στόχο την εγκατάλειψη των ολέθριων ψευδαισθήσεων, η Τουρκική Εσωτερική Κατοχή όχι μόνο δεν θα εκλείπει αλλά θα γρανιτώνεται. Και η Εξωτερική ΑΜΕΣΗ Τουρκική απειλή θα εντείνεται. Η Κύπρος ουσιαστικά θα είναι τελειωμένη. Οι πολιτικοί της ηγέτες δεν πρέπει να κοιμούνται, φορτωμένοι ήδη τις αβάστακτες ευθύνες των αποτυχιών τους. Αποτυχιών που όχι μόνο απονεύρωσαν και ταπείνωσαν εξουθενωτικά τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και τον παραδίδουν (με «ρεαλιστική» μανία) στο Τουρκικό ακόρεστο επεκτακτικό λαρύγγι.

Για πέντε συναπτά χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι διάφοροι συνεργάτες και συνεργοί του, ανακοινώνουν πρόοδο στης Συνομιλίες. Ευαγγελίζονταν λύση του Κυπριακού που ερχόταν και ήταν πολύ κοντά!  Έλεγαν στον Λαό ότι επιτέλους φθάσαμε στην τελική διαπραγμάτευση. Και χρησιμοποιούσαν  εικόνες και επικοινωνιακά τεχνάσματα ώστε να πιστέψει ο Λαός τα λεγόμενά τους. Βγήκαν με αισιόδοξες προβλέψεις και ενθουσιασμό εκτός Κύπρου. Στο Πελεράν, στη Γενεύη και ξανά στην Ελβετία. Τελικά σωριάστηκαν όλα σε ερείπια. Και ελπίδες και σχετικές ρητορείες. Τώρα δεν γνωρίζουν τι να πουν… Γενικολογούν με κωμικοτραγικό συναισθηματικό ρητορισμό.

Πώς δικαιολόγησαν την αποτυχία των Συνομιλιών πάσης φύσεως, παντός τόπου και παντός καιρού; Είναι, λέγουν, η τουρκική αδιαλλαξία που εμπόδισε τη λύση. Αλλά για 43 χρόνια δεν ίσχυε η ίδια διαδικασία, η ίδια αποτυχία και ίδια δικαιολογία ή ίδια Τουρκική αδιαλλαξία;  Η εμμονή  σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι πλέον νοσηρή εμμονή σε μια πορεία το τέλος της οποίας είναι η υποταγή και πλήρης Τουρκοποίηση; Για 43 χρόνια η Κατακτήτρια Τουρκία είσπραττε. Ουδέποτε έδωσε.

Μετά από τόσα χρόνια τόσων πικρών εμπειριών, συρραφής αποτυχιών της Ελληνικής πλευράς, μετά και τη διαχείριση του Κυπριακού από τον πλέον φανατικό «ρεαλιστή», «ζηλωτή» της Ανανικής «λύσης» Ανάν κ. Αναστασιάδη δεν κάμφθηκε η Τουρκική αδιαλλαξία του «φίλου» του  Ερντογάν. Πώς και πότε και γιατί θα καμφθεί στο  μέλλον;  Στο μέλλον η Τουρκία μάς  λέγει καθαρά τι θα μας κάμει.  Αν δεν μπορέσουμε να προστατεύσουμε την ύπαρξή μας, θα τη χάσουμε οριστικά και αν δεν εξασφαλίσουμε Συμμάχους αποτρεπτικής δύναμης.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η Τουρκία δεν συνομιλεί. Εκβιάζει, απειλεί, σχεδιάζει την επέκταση της κατάκτησης όλης της Κύπρου. Περαιτέρω αυταπάτες και πλάνες θα είναι μοιραίες. Ο Θουκυδίδης, τον οποίο οι Τούρκοι μελετούν ενώ οι Έλληνες αγνοούν, δογμάτισε με πολυαίωνη επαλήθευση.  Όταν μια Πολιτεία δεν μπορεί να προστατεύσει τα υπάρχοντά της, τα αρπάζει ο γείτονάς της… Μπορεί να ξυπνήσουν οι Έλληνες έσω την υστάτη ώρα;

     Η πρώτη απόδειξη πλέον της αφύπνισης των Ελλήνων είναι η επίτευξη Ενότητας σε σκοπό και σε μεθόδους.

     Η δεύτερη απόδειξη είναι η άμεση αναζήτηση Συμμάχων. Ουσιαστικών όχι Επικοινωνιακών.

     Η τρίτη και πλέον ουσιαστική και ρεαλιστική είναι η εγγύηση του Κυπριακού Κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για Ευρωπαϊκή λύση.

     Η τέταρτη απόδειξη είναι η Ελλάδα ν’ αντιληφθεί ότι η Κύπρος είναι το 75% της Στρατηγικής της δύναμης. Αν χαθεί η Κύπρος θα χαθεί και το μισό Αιγαίο και όχι μόνο. Πρέπει να σοβαρευτεί η Ελλάδα. Μας χρωστά πολλά. Και πρέπει να αφιερώνει χρόνο και να συμβάλλει υπεύθυνα στην Εθνικούς αγώνες και στην προσπάθεια σωτηρίας της Κύπρου. Όσα προβλήματα κι’ αν έχει η ίδια, όσο τσαλακωμένη κι’ αν είναι σήμερα. Γιατί και η Στρατηγική ισχύ της Ελλάδος είναι η Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Κύπρος. Μετά την εκκωφαντική αποτυχία στην Ελβετία οι Έλληνες πρέπει να αφυπνισθούν πριν τους ξυπνήσουν οι τουρκικοί αλαλαγμοί νέων εθνικών συμφορών.


Top