Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής Ο Λαός επέλεξε…

Ο Λαός επέλεξε…

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”Ο Κυπριακός Ελληνισμός επέλεξε να αναμετρηθούν (σήμερα) ο Αναστασιάδης με τον Μαλά. Επέλεξε, χάριν… της επιβίωσής του, να κυβερνηθεί είτε από την ηγεσία του ΑΚΕΛ είτε από την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Αυτές οι ηγεσίες, αυτά τα Κόμματα, εδώ και 43 χρόνια κυβερνούσαν τον τόπο. Διαχειρίστηκαν το Κυπριακό. Συμφώνησαν σε διάφορες φάσεις των Συνομιλιών καταστροφικές υποχωρήσεις προς τον Τούρκο Κατακτητή. Παρ’ όλες τις υποχωρήσεις έφεραν αδιέξοδα, παράλυση, αμηχανία. Και κυρίως εξέθρεψαν πιο επιθετική Τουρκία. Όταν υποχωρεί κάποιος (είναι διαχρονικής ισχύος κανόνας), διεγείρει, ανοίγει, ερεθίζει την όρεξη του Άρπαγα.

Είτε ο  Αναστασιάδης εκλεγεί σήμερα, είτε ο Μαλάς, η Κύπρος θα συνεχίσει την… ανέμελη καθημερινότητά της. Οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν την πεπατημένη τους. Οι πολιτικοί ηγέτες που καταψηφίστηκαν θα συνεχίσουν τη μη επιτυχημένη πολιτική τους. Και ο νέος Πρόεδρος θα επιτύχει χειρότερα απ’ ό,τι επετεύχθησαν στο παρελθόν. Τα φώτα, οι επικοινωνιακές γελοιότητες, τα μεγάλα λόγια, τελειώνουν σήμερα. Και τι αρχίζει; Το νέο κεφάλαιο κοροϊδίας και εξαπάτησης του Λαού;

Γιατί με τόση βεβαιότητα προεξοφλούμε ότι η κοροϊδία θα συνεχισθεί; Απλούστατα. Επειδή ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος των διεκδικητών της Προεδρικής Εξουσίας, είπαν στον Λαό τι θα πράξουν, διαφορετικό απ’ ό,τι έπρατταν, για να βγάλουν το Κυπριακό από το τέλμα των αδιεξόδων. Αφού ο Λαός έζησε τις αναξιότητές τους από τις διαχειρίσεις τους στο παρελθόν, αφού έζησε και ζει τα ΑΔΙΕΞΟΔΑ που έφεραν οι «επιτυχίες» τους και τους ψήφισε, δεν μπορεί πλέον να έχει αξιώσεις… Αυτά που θα πάθει ο Λαός θα είναι επίχειρα των επιλογών του. Είναι, πρόδηλο, ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα αναμασά ότι ο Λαός ενέκρινε την πολιτική του. Μια νεφελώδη και ανύπαρκτη πολιτική, αλλά «εγκεκριμένη με τη λαϊκή ψήφο» πολιτική.

Δεν υπάρχει λοιπόν ελπίδα; Ο Λαός σφράγισε με την ψήφο του την κόλασή του; Δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει προσδοκία; Υπάρχει. Όχι όμως πλέον με απόφαση του Λαού. Είναι απόφαση πλέον του νέου Προέδρου. Αυτός θα αποφασίσει αν θα υπάρξει νέος δρόμος παράκαμψης των αδιεξόδων ή παράδοσης και της Κύπρου και του Ελληνισμού της, με την υπογραφή του στο πλαίσιο μιας τελικής «επιτυχίας» των Συνομιλιών.

Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να συνειδητοποιήσει πλέον τις ευθύνες του έναντι των Ελλήνων της Κύπρου. Έναντι των ζωντανών και των νεκρών τού δύσμοιρου αυτού τόπου. Έναντι της Ιστορίας και της διαδρομής των χιλιάδων χρόνων Ελληνικότητας της Κύπρου. Αυτός ο νέος Πρόεδρος πρέπει τώρα κάθε μέρα που περνά να αποδεικνύει όσα υποσχέθηκε. Δεν θα φέρει (υποσχέθηκαν και οι δύο ηγέτες) λύση που θα είναι άδικη, ανεφάρμοστη και μη δημοκρατική.

Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να είναι και νέος και Πρόεδρος. Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Όχι Πρόεδρος μικροτήτων και κομματικών σκοπιμοτήτων. Νέος σε ιδέες, σε ανανεωμένες τακτικές, σε ανανεωμένες ιδέες και ανθρώπους στο Προεδρικό και στο περιβάλλον του. Πρέπει ο νέος Πρόεδρος να ερμηνεύσει με ακρίβεια, τι πήγε λάθος και 43 χρόνια Συνομιλιών απέδωσαν μόνο μοιραία ΑΔΙΕΞΟΔΑ. Από αυτή την ερμηνεία, την ορθή εκτίμηση των λαθών του παρελθόντος, των δεδομένων του παρόντος και των δυνατοτήτων του μέλλοντος, θα εξαρτηθεί η νέα πορεία που θα είναι είτε στοιχειωδώς νέα και ελπιδοφόρα ή είτε θα είναι πορεία σε χειρότερη Κόλαση….

 


Top