News SciTech Technology ΕΕ: Οι τεχνολογίες ανίχνευσης επαφών στη μάχη κατά του κορωνοϊού

ΕΕ: Οι τεχνολογίες ανίχνευσης επαφών στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Το ζήτημα της χρήσης των νέων τεχνολογιών ανίχνευσης επαφών μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, απασχόλησε την εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, υπό την αρμόδια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, η οποία και έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης εξηγώντας τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της επιλογής αυτής.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Επίτροπος εξήγησε ότι η σημασία και οι δυνατότητες των ψηφιακών δεδομένων στον τομέα της υγείας δεν ήταν ποτέ πιο εμφανείς από ό, τι σήμερα και τόνισε στους Υπουργούς ότι χωρίς να κάνουμε χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.

Η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Κομισιόν ανέπτυξαν από κοινού σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της ακεραιότητας των κλινικών δοκιμών, των συμμετεχόντων και του προσωπικού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα Κ-Μ θα την υποστηρίξουν και θα την εφαρμόσουν.

Σημείωσε ότι τα συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τις μετακινήσεις του πληθυσμού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της εξάπλωσης του COVID-19, στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών δημόσιας υγείας και στην υποστήριξη της παροχής κρίσιμων υπηρεσιών.

Όπως τόνισε, αυτά τα ισχυρά εργαλεία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να βοηθήσουν την ΕΕ να προστατέψει τους πολίτες καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί και επανεκκινεί η οικονομία με ασφάλεια και βιωσιμότητα, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ και τους κανόνες προστασίας δεδομένων. Η Επίτροπος σημείωσε ότι αυτοί οι κανόνες είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο και είναι επίσης αρκετά ευέλικτοι για να επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες ως απάντηση στην πανδημία, προστατεύοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η  Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ακόμα ότι η δημόσια εμπιστοσύνη είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους και πρέπει να την προστατεύσουμε και να τη διατηρήσουμε.

Εξήγησε στα Κ-Μ ότι η χρήση αυτών των εργαλείων πρέπει να είναι καλά συντονισμένη - τόσο μεταξύ των κρατών  όσο και με την βιομηχανία.

Υπενθύμισε ότι στις 8 Απριλίου η Κομισιόν υιοθέτησε μια πρόταση για την υποστήριξη στρατηγικών αποκλιμάκωσης με χρήση δεδομένων και εφαρμογών για κινητά και μόλις μια εβδομάδα μετά δημοσίευσε μια κοινή εργαλειοθήκη της ΕΕ σε εφαρμογές για κινητές συσκευές για την υποστήριξη της ανίχνευσης επαφών - ένας πρακτικός οδηγός που θέτει τα θεμέλια για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση και θα ενημερώνεται τακτικά με νέες γνώσεις και εξελίξεις - καλώντας τις κυβερνήσεις να τον ακολουθήσουν.

Εξήγησε, επιπλέον, ότι η ανίχνευση επαφών είναι απαραίτητη για να σπάσει τις αλυσίδες μετάδοσης και οι εφαρμογές για κινητές συσκευές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το θέμα, επιτρέποντας ευκολότερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανίχνευση επαφών από τα παραδοσιακά συστήματα που βασίζονται σε συνεντεύξεις με μολυσμένους ασθενείς.

Σημείωσε ότι οι εφαρμογές προειδοποίησης μπορούν να ειδοποιήσουν τους πολίτες για κινδύνους μόλυνσης και να τους ενημερώσουν εάν έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί με COVID-19 και βοηθούν στην διευκόλυνση της οργάνωσης της ιατρικής παρακολούθησης των ασθενών.

Όπως είπε η Επίτροπος, εάν αναπτυχθούν σωστά, τα ψηφιακά εργαλεία θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στον περιορισμό και την αντιστροφή της εξάπλωσης του ιού και να υποστηρίξουν τις υγειονομικές αρχές για να παρακολουθούν τα πρότυπα μόλυνσης και να υποστηρίζουν αποφάσεις σχετικά με τον περιορισμό σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Εκβιάζουν πολίτες μέσω διαδικτύου- Το μήνυμα που αποστέλλουν

Τα κρούσματα ανά Δήμους και Επαρχίες παγκύπρια

Καραγιάννης:Τα SMS για μετακίνηση,οι εκκλησίες και η υποχρεωτική χρήση μασκών

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η 11η Απριλίου, το τρένο στην Ουονσάν και η «απόδειξη» ότι ζει

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα: Πότε ανοίγει τι και πώς αλλάζει η καθημερινότητα

Top