Κι όμως το «App Store» της Apple γέμισε ζόμπι! Βέβαια στη γλώσσα της τεχνολογίας, "ζόμπι" είναι οι εφαρμογές που δεν εμφανίζονται ποτέ στον κατάλογο των πιο περιζήτητων applications της Apple και που δεν τις κατεβάζει κανείς. Μάλιστα, η εταιρεία μετρήσεων επισημαίνει ότι «οι 579,001 εφαρμογές από τις 888,856 είναι ‘ζόμπι’». Τα πιο δημοφιλή applications για iPhone, έναντι τιμής, από την  «App Store»:

1.    Angry Birds
2.    Fruit Ninja
3.    Doodle Jump
4.    Cut the Rope
5.    Angry Birds Seasons
6.    WhatsApp Messenger
7.    Camera+
8.    Words with Friends
9.    Tiny Wings                                                      
10. Angry Birds Space

Τα πιο δημοφιλή δωρεάν applications για iPhone:
1.    Facebook
2.    Pandora Radio
3.    Instagram
4.    YouTube
5.    Skype
6.    Words With Friends Free
7.    The Weather Channel
8.    Twitter
9.    Temple Run
10. Google Search

Ο διευθυντής της Apple, Tim Cook, είπε σε συνέδριο δημιουργών εφαρμογών, ότι το «App Store», «άλλαξε ριζικά τον κόσμο. Το κοινό αγαπά τη διαδικασία της κατανάλωσης και λατρεύει τις εξαιρετικές σας εφαρμογές. Πενήντα δισεκατομμύρια εφαρμογές έχουν ζητηθεί μέχρι τώρα. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός».  
Υπάρχει, ωστόσο, και η αντίθετη άποψη, καθώς σύμφωνα με την υπηρεσία  Adeven, αφενός τα δύο τρίτα των εφαρμογών στο «App Store», σπάνια ζητούνται από τους καταναλωτές και επιπλέον το «App Store», που έχει 900,000 προϊόντα, αφήνει πολλούς προγραμματιστές στην αφάνεια.

Ερευνά όμως είχε γίνει και από την Pew Research Center, η οποία έδειξε ότι περίπου το 68%, όσων κατέχουν «έξυπνα» κινητά, χρησιμοποιούν πέντε ή λιγότερες εφαρμογές την εβδομάδα, ενώ δεν κάνουν συχνά άλλες αυθόρμητές αγορές.  

Αν εξαιρέσουμε τα «ζόμπι», η λειτουργία του «App Store» το 2008, θεωρήθηκε ως επαναστατικό γεγονός και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Οδήγησε μάλιστα άλλες εταιρείες, όπως την Google, τη Microsoft και τη Blackberry να ανοίξουν τα δικά τους καταστήματα.
Ωστόσο, η Apple ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 10 δις δολάρια σε κατασκευαστές εφαρμογών, ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχουν δώσει οι ανταγωνιστές.  
Από τις εφαρμογές, όμως, έχει επηρεαστεί και η βιομηχανία των video games. Εταιρείες όπως η EA προσφέρουν τώρα δωρεάν downloads των παιχνιδιών τους και κερδίζουν χρήματα από power-ups και άλλα add-ons. Ακόμα και εκείνοι που κάνουν χρεώσεις, ζητούν πολύ λίγα.  

Για παράδειγμα, το Angry Birds της Rovio, που έκανε εκατομμύρια με το franchising και τις πωλήσεις εμπορευμάτων, οδηγεί πολλούς δημιουργούς ανάλογων παιχνιδιών στην αναθεώρηση των τιμών τους η οποίες κυμαίνονται στο παρόν στάδιο στα 35 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και αντίθετες απόψεις. Η Apple, που παίρνει 30% προμήθεια από τις πωλήσεις που γίνονται μέσω του «App Store», αναγκάστηκε πρόσφατα να κάνει επιστροφή χρημάτων σε γονείς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλους λογαριασμούς που προέκυψαν από αγορές εφαρμογών που έκαναν τα παιδιά τους.