Ο γενικός διευθυντής της Apple, Timothy D. Cook, ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα στη σκηνή του Παγκόσμιου Συνέδριου Προγραμματιστών της εταιρείας, χωρίς να λανσάρει νέα εκδοχή iPhone ή iPad, ή άλλης συσκευής.
Αφού παρουσίασαν τα νέα laptops και το καινούριο κυλινδρικό Mac, ο κ. Cook και άλλα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, αφιέρωσαν τις υπόλοιπες δυο ώρες τους στην περιγραφή του νέου λειτουργικού συστήματος iOS 7. Με την εικόνα ενός επίπεδου smartphone με λεπτή γραμματοσειρά στο πίσω μέρος της σκηνής, ο κ. Cook είπε με περηφάνια πως «αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στο iOS από την εισαγωγή του iPhone».
Πού βασίζεται ο ισχυρισμός του
Ο ισχυρισμός του βασίζεται σε κάτι που οι καταναλωτές συνήθως αγνοούν: Στο σχεδιασμό του λογισμικού και όχι την κατασκευή.Χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα, η ανάλυση της οθόνης, ή ακόμα και η καλή λειτουργεία της φωτογραφική του τηλεφώνου, είναι στοιχεία που προσφέρουν μόνο πρόσκαιρα πλεονεκτήματα στο συνεχιζόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στους κατασκευαστές των smartphones. Υπάρχουν δισεκατομμύρια «έξυπνα» κινητά σήμερα με παρόμοιο σχεδιασμό και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα υπάρξει μια επαναστατική διαφορά στην γενική τους όψη.
Ωστόσο, οι αλλαγές στα λογισμικά εξαρτώνται από τις ικανότητες και την δημιουργικότητα των τεχνικών και των σχεδιαστών μιας εταιρείας- στοιχεία που μπορούν εύκολα να αντιγραφούν. Ολοένα και περισσότερο, τα λογισμικά ανταποκρίνονται σε έννοιες όπως την «εμπειρία» αντί να ελκύουν για την ταχύτητα ή το βάρος τους. Οι σχεδιαστές της Apple, της Microsoft και της Google το γνώριζαν αυτό όταν ετοίμαζαν τις νέες τους μοναδικές εκδοχές στα λειτουργικά συστήματα των κινητών.
«Όταν είναι κλειστό το smartphone», λέει η Paola Antonelli, ανώτερη λειτουργός του μουσείου μοντέρνας τέχνης MoMA στη Νέα Υόρκη, «δεν είναι παρά ένας αινιγματικός μονόλιθος. Είναι οι εφαρμογές που του δίνουν ζωή, αλλά και νόημα».
Η Apple κάνει μερικές δραστικές αλλαγές στην εικόνα των λογισμικών του νέου λειτουργικού συστήματος που θα είναι διαθέσιμο για τους καταναλωτές το φθινόπωρο.
Αναφερόμενος στις αλλαγές ο Jonathan Ive, ανώτερος αντιπρόεδρος βιομηχανικού σχεδιασμού της Apple, είπε ότι μερικά σχέδια όπως το ‘ράφι’ για το εικονικό newsstand και τα όρια γύρω από την οθόνη έχουν αφαιρεθεί. Ίσως αυτό να μην φαντάζει σαν μεγάλη αλλαγή, αλλά θα επιτρέψει στους χρήστες να χρησιμοποιούν εφαρμογές σε όλη την επιφάνεια της οθόνης, πράγμα που δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο μεγάλη. Η οθόνη του κινητού φαίνεται επίσης μεγαλύτερη με την αφαίρεση σκιών και σκούρων χρωμάτων.
Η εικόνα της Apple γίνει πολύ τετριμμένη σε αντίθεση με την Microsoft που συνεχώς έκανε πειραματισμούς. «Από πλευράς σχεδιασμού η επιφάνεια της Apple έγινε φτηνή και προβλέψιμη», είπε ο Yves Behar, ιδρυτής της Fuseproject στο Σαν Φρανσίσκο. «Της έλειπε η ένταση και ο οραματισμός».
Η Microsoft, η οποία είχε δεχθεί κριτική τα τελευταία χρόνια για το συντηρητικό look των λογισμικών της, άρχισε να πιέζει στον τομέα του σχεδιασμού καθώς προσπαθεί να συναγωνιστεί τα «έξυπνα» κινητά. Σε ένα blog, στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Steve Clayton, διευθυντής για το design στην Microsoft, έγραψε ότι τα διευθυντικά στελέχη αντιλήφθηκαν πριν από τρία χρόνια ότι η εικόνα των λογισμικών ήταν εξίσου σημαντική με τις λειτουργίες της συσκευής.
Η νέα όψη του λειτουργικού συστήματος για κινητά, το Windows Phone 7, εμπεριέχει πολύχρωμα τετράγωνα τα οποία ο χρήστης μπορεί εύκολα να μετακινήσει στην οθόνη. Όταν το ίδιο εφαρμόστηκε στα κομπιούτερ με το Windows 8, οι πελάτες παραπονέθηκαν ότι ήταν υπερβολικό.
Το πρώτο τέταρτο του 2013, το Windows Phone ώθησε το Blackberry ώστε να γίνει το τρίτο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Η Microsoft εξήγαγε 7 εκατομμύρια συσκευές Windows Phone 7, μέσα στο πρώτο τέταρτο, σε σύγκριση με 6.3 εκατομμύρια συσκευές Blackberry. Αλλά και το Blackberry προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις του με μια νέα εκδοχή λογισμικών με εξίσου μεγάλες αλλαγές.Ο κ. Béhar ανέφερε ότι ο καλός σχεδιασμός του λογισμικού βοηθά στην πώληση των συσκευών. «Είμαστε σε μια εποχή όπου η τηλεοπτική διαφήμιση των 30 δευτερολέπτων δεν μετρά πια», ανάφερε. «Το προϊόν, το ‘έξυπνο’ κινητό, κάνει την δική του διαφήμιση και αυτό που μετρά είναι η καλή εμπειρία μαζί του».