Μια ανακάλυψη στο τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει στρέψει τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας στον μικροσκοπικό μύκητα Pestalotiopsis microspora, ο οποίος φαίνεται να κρύβει ένα πολύτιμο μυστικό.

Αυτό είναι η δυνατότητα να διασπά το πλαστικό πολυουρεθάνης. Η πρώτη φορά που ήρθε στο φως η ιδιότητα αυτή ήταν το 2011, όταν ομάδα φοιτητών από το πανεπιστήμιο Yale βρέθηκε στο Yasuni National Forest του Ισημερινού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος μύκητας όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει τρεφόμενος αποκλειστικά με πολυουρεθάνη, αλλά και ότι καταφέρνει να το κάνει ακόμη και σε συνθήκες χωρίς καθόλου οξυγόνο.

Η ιδιαιτερότητα του Pestalotiopsis microspora είναι ότι δεν περιορίζεται απλώς στο να θρυμματίζει το πλαστικό σε μικρότερα κομμάτια, όπως συμβαίνει συχνά με άλλους μικροοργανισμούς. Αντίθετα, μέσω ενζυμικών διεργασιών, μετατρέπει τις πολυμερείς ενώσεις του πλαστικού σε απλούστερες οργανικές ενώσεις, γεγονός που θεωρείται σημαντικό βήμα στην προσπάθεια καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης.

Παρότι η ανακάλυψη έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί για τον καθαρισμό πλαστικών αποβλήτων, οι ειδικοί τονίζουν ότι προς το παρόν η χρήση του παραμένει περιορισμένη σε εργαστηριακές δοκιμές. Η πρόκληση έγκειται κυρίως στον αργό ρυθμό διάσπασης και στην ανάγκη να αναπτυχθούν μέθοδοι που θα επιτρέπουν τη βιομηχανική εφαρμογή της τεχνολογίας.

Η υπόθεση του μύκητα του Αμαζονίου αποτελεί, πάντως, ένα από τα πιο ελπιδοφόρα παραδείγματα βιολογικών λύσεων απέναντι στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Πηγή: unboxholics.com