Αν σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό γιατί τα μωρά πετάγονται τρομαγμένα με έναν δυνατό θόρυβο ή γιατί ένα παιδάκι αρνείται να πλησιάσει τα κάγκελα στο μπαλκόνι, η επιστήμη μάλλον έχει την απάντηση.

Φαίνεται πως οι άνθρωποι γεννιούνται μόνο με δύο έμφυτους φόβους, τον φόβο στους δυνατούς θορύβους και στα ύψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα νεογέννητα αντιδρούν απότομα στους ξαφνικούς ήχους, μέσω ενός αντανακλαστικού γνωστού ως startle response, που είναι ενσωματωμένο στον εγκέφαλο ως μηχανισμός επιβίωσης.

Παράλληλα, το διάσημο πείραμα visual cliff έδειξε ότι τα μωρά διστάζουν να κινηθούν πάνω από γυάλινη επιφάνεια που μοιάζει να έχει κενό από κάτω, κάτι που υποδηλώνει έναν φυσικό φόβο για τα ύψη.

Όμως, εδώ βρίσκεται και η ανατροπή, καθώς σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι φόβοι μας μαθαίνονται. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν learned fear. Για παράδειγμα, ο φόβος για αράχνες, το να μιλήσουμε μπροστά σε κόσμο, ακόμη και ο φόβος για τις ταινίες τρόμου, αναπτύσσεται σταδιακά μέσω προσωπικών εμπειριών, πολιτισμικών παραδόσεων ή μηνυμάτων που παίρνουμε από την οικογένεια και την κοινωνία.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο «προετοιμασμένοι» να μάθουν κάποιους φόβους, όπως για φίδια ή το σκοτάδι, λόγω εξελικτικών παραγόντων. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι γεννιόμαστε φοβισμένοι γι’ αυτά. Κι αυτό είναι μια απόδειξη ότι ο φόβος δεν βρίσκεται μόνο στα γονίδιά μας, αλλά και στις ιστορίες που μας μεγαλώνουν.

Πηγή: unboxholics.com