Aν επιθυμούσατε να γίνετε μάρτυρες μιας αστρικής έκρηξης, η ώρα αυτή πλησιάζει. Κάπου στον αστερισμό του Βόρειο Στέφανου, το στέμμα της Αριάνδης, το T Coronae Borealis, επίσης γνωστό ως T CrB ή το "Blaze Star", βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας έκρηξης - η οποία αναμένεται να γίνει ορατή από τον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας .
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Brad Schaefer, Ομότιμου Καθηγητή Αστρονομίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, μαζί με δεδομένα από ερασιτέχνες αστρονόμους που συνδέονται με την Αμερικανική Ένωση Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων (AAVSO), η έκρηξη θα πρέπει να συμβεί εντός μερικών μηνών από τον Μάιο του 2024.
Το T CrB είναι ένα δυαδικό αστρικό σύστημα που απέχει περίπου 3.000 έτη φωτός μακριά από τη γη = και αποτελείται από έναν λευκό νάνο και έναν κόκκινο γίγαντα. Είναι επίσης ένα επαναλαμβανόμενο nova, που σημαίνει ότι το σύστημα εκρήγνυται τακτικά. (Αυτό είναι που το κάνει nova και όχι supernova - το τελευταίο είναι ένα μοναδικό γεγονός που είναι η τελευταία πνοή ενός αστεριού που πεθαίνει.)
Οι άνθρωποι κατέγραψαν για πρώτη φορά το nova του T CrB το έτος 1217. Ο αρχηγός της γερμανικής μονής Άμποτ Μπέρτσαρτ έγραψε για «ένα αχνό αστέρι που για ένα διάστημα έλαμπε με μεγάλο φως». Έκτοτε, έχουμε παρατηρήσει δύο ακόμη nova του T CrB, πιο πρόσφατα το 1946. Παρόλο που έχουμε δει μόνο τρία γεγονότα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εκρήξεις συμβαίνουν αρκετά τακτικά, μία φορά κάθε 79 ή 80 χρόνια, κάτι που αναμένεται αυτή την περίοδο.
Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2023, παρατήρησαν μια «πτώση πριν από την έκρηξη» στη φωτεινότητα του T CrB, υποδεικνύοντας ότι η έκρηξη θα πρέπει να συμβεί άμεσα.
Μόλις το T CrB γίνει nova, θα πρέπει να εμφανίζεται ως ένα εξαιρετικά φωτεινό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό και θα μπορείτε να παρακολουθείτε αυτήν τη φωτεινότητα για περίπου μια εβδομάδα. Για να το δείτε, θα θελήσετε να αναζητήσετε τον αστερισμό του Ηρακλή, ανάμεσα στα φωτεινά αστέρια του Βέγκα και του Αρκτούρου. Ακριβώς στο πλάι του υπάρχει μια καμπύλη αστεριών σε σχήμα U που ονομάζεται Βόρειος Στρέφανος. Το T CrB βρίσκεται σε αυτό το στέμμα και μόλις γίνει nova, δεν πρέπει να μπορείτε να το χάσετε με γυμνό μάτι.
«Τυπικά, τα γεγονότα του nova είναι τόσο αδύναμα και μακριά που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με σαφήνεια πού συγκεντρώνεται η εκρηκτική ενέργεια», εξήγησε η Δρ Ελίζαμπεθ Χέις, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής Αστροσωματιδίων στη NASA Γκόνταρντ. «Αυτό θα είναι πολύ κοντά, με πολλά μάτια στραμμένα, μελετώντας τα διάφορα μήκη κύματος και ελπίζουμε να μας δώσει δεδομένα για να ξεκινήσουμε να ξεκλειδώνουμε τη δομή και τις συγκεκριμένες διαδικασίες που εμπλέκονται. Ανυπομονούμε να έχουμε την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει», είπε.
To αστρικό γαμήλιο στεφάνι της Αριάδνης
Σε όλες τις εποχές ο Βόρειος Στέφανος υπήρξε δημοφιλής αστερισμός, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στη λαϊκή παράδοση.
Στην Ελληνική μυθολογία, αναφέραι ως Στεφάνι της Αριάδνης καθώς ο μύθος λέει πως, όταν χώρισε η Αριάδνη από τον Θησέα, το στεφάνι που της είχε χαρίσει εκείνος μεταφέρθηκε στους ουρανούς και έγινε ο αστερισμός Στέφανος = στεφάνι ή στέμμα («κορώνα»). Άλλη εκδοχή μας λέει ότι το στεφάνι (το οποίο το είχε φιλοτεχνήσει ο Ήφαιστος) το έκανε δώρο ο Διόνυσος στην Αριάδνη ως σύμβολο του Ιερού Γάμου τους και όταν αναλήφθηκαν στα ουράνια έγινε αστερισμός.