News Politics Ευρωεκλογές 2014 Με Γιούνκερ στο Open Arms

Με Γιούνκερ στο Open Arms

Το θέμα της διάσωσης των μεταναστών που μεταφέρει το πλοίο “Open Arms” παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι 147 μετανάστες δεν θα αποβιβαστούν στην Ιταλία με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών Mατέο Σαλβίνι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli έθεσε το θέμα σε μια άλλη διάσταση: «Σήμερα το Γραφείο μου ήρθε σε επαφή με τον καπετάνιο της αποστολής Open Arms, ο οποίος έχει περιγράψει συνθήκες που βρίσκονται στο όριο της ανοχής. Η κατάσταση έχει καταστεί δραματική. Οι μετανάστες που βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στο πλοίο για 14 ημέρες, 1χλμ. από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, επιδίδονται σε αυτοτραυματισμούς και χάνουν την αντίληψη της πραγματικότητας. Οι συνθήκες υγιεινής στο πλοίο είναι τώρα επισφαλείς και είναι απαραίτητο να επιτραπεί αμέσως η αποβίβαση. Ελπίζω ότι οι ιταλικές Αρχές κατανοούν τη σοβαρότητα και την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στο πλοίο, επιτρέποντάς του να εισέλθει σήμερα στο λιμάνι».

Ο Μ. Σαλβίνι, πανίσχυρος Υπουργός Eσωτερικών της Ιταλίας, λέει και πράττει τα ακριβώς αντίθετα από τον συμπατριώτη του David Sassoli. Έτσι το θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης ήρθε ξανά στην πρώτη σελίδα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Αναμφίβολα η στάση που τηρεί η Γερμανία επηρεάζει καταλυτικά τις εξελίξεις. Η  Άγκελα Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια τελετή για την πρώην Υπουργό Άμυνας, και τώρα Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως «σίγουρα θα ήταν καλό, εάν είχαμε και σήμερα πάλι μία επιχείρηση SOFIA και κρατικά πλοία, που θα δραστηριοποιούνταν στη διάσωση στη θάλασσα. Η διαδικασία διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα είναι εξίσου αναγκαία, όσο και αυτή της καταπολέμησης της δράσης των παράνομων διακινητών».

Έξι ευρωπαϊκά κράτη – Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Λουξεμβούργο – με επιστολή τους προς τον Ιταλό Πρωθυπουργό Κόντε δήλωσαν ότι είναι έτοιμα για την υποδοχή των μεταναστών του Open Arms. Το θέμα δείχνει πως η αποτυχία της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα αυτό, επιφέρει μεγάλους κινδύνους σε όλα τα επίπεδα, με κυριώτερο τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Η πρόταση της Επιτροπής Γιούνκερ για ειδική πλειοψηφία για να υποστηριχθεί ένα κοινής αποδοχής σύστημα αναδιανομής και υποδοχής προσφύγων με βάση το μέγεθος και το ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους, δεν πέρασε. Ορισμένα κράτη-μέλη επέμεναν στον κανόνα της ομοφωνίας και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Έτσι, κάθε κράτος-μέλος προτείνει τις δικές του θέσεις, άλλα προτείνει η Μέρκελ, άλλα ο Σαλβίνι και έξι κράτη-μέλη αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την περίπτωση του  Open Arms, αφού ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής περιορίστηκε στην «εθελούσια αναδιανομή» προσφύγων. Χρειάζεται μια θεσμική λύση στο ζήτημα και μια συνεκτική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε να μην χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση. Η πρόταση Γιούνκερ είναι ρεαλιστική και επωφελής για όλους. Μπορεί να έρθει ξανά στην επικαιρότητα;

Top