News Politics Ευρωεκλογές 2014 Ευρωεκλογές: Αυτή τη φορά ψηφίζω

Ευρωεκλογές: Αυτή τη φορά ψηφίζω

Εντατικοποιούνται οι διεργασίες στα Κόμματα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές. Τα πρώτα ψηφοδέλτια έχουν ανακοινωθεί και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν όλα. Οι πολιτικές διεργασίες φέρουν στο προσκήνιο τα δύο σημαντικά ορόσημα εν όψει των εκλογών:

* την υποβολή αιτήσεων για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο μέχρι τις 2 Απριλίου και

* την κατεξοχήν ημερομηνία των εκλογών, στις 26 Μαΐου.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει με πανευρωπαϊκή εκστρατεία να θέσει στους πολίτες όλο το φάσμα των πληροφοριών για να κάνουν αντικειμενικά την επιλογή τους. Το σύνθημα #thistimeimvoting #αυτήτοφοράψηφίζω υποδηλοί ότι είναι σημαντικό όσο ποτέ να εκφραστεί η βούληση των πολιτών στην κάλπη. Η αποχή δεν συμβάλλει στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης. Η δραστήρια συμμετοχή και στο επίπεδο των πολιτών η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αποτελούν έμπρακτη συμβολή στην πορεία που θα πάρουν τα πολιτικά πράγματα τα επόμενα 5 χρόνια.

Το SIGMA, με την τεράστια διείσδυση και αποδοχή του στην κοινή γνώμη ως έγκυρος φορέας ενημέρωσης, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή αυτή κινητοποίηση.

Στις επικείμενες εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο, καθώς και οι πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των Κυπρίων Ευρωβουλευτών.

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να γίνεται στις Επαρχιακές Διοικήσεις, τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία.

Οι ψηφοφόροι στην Κύπρο θα εκλέξουν έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια και εκλέγει 6 ευρωβουλευτές. Το κάθε πολιτικό κόμμα, για να είναι σε θέση να εκλέξει μία θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 16,66% των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο καταμέτρησης των ψήφων. Για τον δεύτερο ή τρίτο γύρο καταμέτρησης, τα κόμματα ή οι κομματικές συνεργασίες ή τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 1,8% των ψήφων για να δικαιούνται να συμμετάσχουν στην κατανομή.

Οι εκλογές του Μαΐου παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί διεξάγονται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας σε διάφορες χώρες. Η Ευρώπη έχει μεν ανακάμψει οικονομικά, αλλά οι ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις παραμένουν. Σε ορισμένες χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να ανακτήσουν κυριαρχικές αρμοδιότητες που είχαν στο παρελθόν τα κράτη, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το συλλογικό όφελος που παράγει η Ε.Ε.

Τους τελευταίους μήνες η δραματική τροπή που έχει προσλάβει το Brexit λειτούργησε πάντως ως αφύπνιση ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όλες τις μετρήσεις μια ισχυρή πλειοψηφία (μέσος όρος 66%) κατανοεί και αναγνωρίζει τα οφέλη της συμμετοχής στην Ε.Ε. Μια ακόμα πιο ισχυρή πλειοψηφία, είναι κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής στην ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εκείνη η τάση που ανησυχεί ιδιαίτερα, αφορά την ακροδεξιά και την αναβίωση ακραίων και αντιδραστικών κομμάτων, που δουλεύουν ανοιχτά για να υποσκάψουν την Ενωμένη Ευρώπη. Ορισμένοι θεωρούν αυτή την τάση ως υπερεκτιμημένη, αλλά δεν παύει να ενεργεί και να διεκδικεί τη διασάλευση των δημοκρατικών αξιών με μια πρωτοφανή συκοφάντηση της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για συμμετοχή στις εκλογές ως στάση ευθύνης που θωρακίζει το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη συνύπαρξη των ευρωπαϊκών λαών.

Top