Λάθος χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου την τυχόν έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό κάτω από τις σημερινές συνθήκες.
Όπως τονίζει, με δεδομένη την επιμονή της τουρκικής πλευράς σε τρικέφαλη κυριαρχία, τριπλή ιθαγένεια, δύο λαούς και σε συνομοσπονδιακή δομή, συμμετοχή μας σε συνομιλίες θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του Σχεδίου Ανάν σε χειρότερη έκδοση. Στη συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο Γιαννάκης Ομήρου αναφέρεται στην οικονομική κρίση και προβλέπει ότι συνέχιση της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής θα οδηγήσει σε βάθεμα της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Η τυφλή υποταγή στην Τρόικα, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω μείωση μισθών και επιδομάτων, στην καθήλωση κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας και στην κοινωνική περιθωριοποίηση ευρύτατων ομάδων του πληθυσμού. Αναφερόμενος στην ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου επισημαίνει ότι αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της διαμόρφωσης ενός περιγράμματος λύσης που να οριοθετεί τα όρια φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής μας και να απαιτήσουμε διεθνή διάσκεψη για να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της.
Τέλος, καυτηριάζει εκείνα τα κόμματα που ανακύκλωσαν ένα αναχρονιστικό και χρεοκοπημένο παρελθόν κομματικών καταλόγων στους διορισμούς των Ημικρατικών Οργανισμών, αλλά και την Κυβέρνηση που ακολούθησε την πεπατημένη, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της.
- Θα ξεκινήσω με το Κυπριακό. Εδώ και μήνες διεξάγονται διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση κοινής διαπραγματευτικής βάσης χωρίς αποτέλεσμα. Διαβλέπετε κινδύνους από τη συνέχιση αυτής της διαβούλευσης;
- Μέγιστους. Ήδη προσχέδια κοινών ανακοινωθέντων, που πρότεινε η δική μας πλευρά, περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες εκπτώσεις στο θέμα της κυριαρχίας και της ιθαγένειας. Θέση μας είναι η άμεση απόσυρση οποιωνδήποτε προσχεδίων και η αδιαπραγμάτευτη επιμονή στη μία, ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και διεθνή νομική προσωπικότητα, η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόρριψη κάθε σκέψης για παρθενογένεση.
Η τουρκική πλευρά επιμένει σε τρικέφαλη κυριαρχία, τριπλή ιθαγένεια, δύο λαούς και δύο κρατικές οντότητες, οι οποίες θα συνομολογήσουν ένα ιδιότυπο συνομοσπονδιακό μόρφωμα. Τυχόν συμμετοχή μας σε συνομιλίες με το κίβδηλο επιχείρημα ότι θα κατηγορηθούμε ως αδιάλλακτοι, θα οδηγήσει στην επιβολή μιας λύσης τύπου Ανάν, πολύ χειρότερης εκείνου που προέβλεπε το Σχέδιο του 2004. Επιτέλους 40 χρόνια άκαρπων, αναποτελεσματικών και στείρων χειρισμών δεν είναι αρκετά για να συνετισθούμε; Η χάραξη μιας καινούργιας εθνικής στρατηγικής δεν είναι απλώς μια επιλογή. Αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα.
- Τι ακριβώς προτείνετε να περιλαμβάνει αυτή η νέα εθνική στρατηγική;
- Το πρώτο είναι να επανέλθει το Κυπριακό στη διεθνή κονίστρα με το πραγματικό του περιεχόμενο. Ως ένα καθαρό ζήτημα εισβολής-κατοχής και παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου. Με ένοχο και παραβάτη του διεθνούς δικαίου την Τουρκία. Δεύτερον, θα πρέπει να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε τα νέα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή μας. Αυτά τα δεδομένα έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες δεκαετιών. Δεν μπορούμε εμείς να παραμένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν. Η στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, η κατάρρευση του «οράματος» της Τουρκίας για κηδεμονία των εξελίξεων στον Αραβικό Κόσμο, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αίγυπτο και τη Συρία, οι άριστες σχέσεις της Κύπρου με τους Άραβες και κυρίως οι ενεργειακές εξελίξεις που αναβάθμισαν τη χώρα μας σε ρόλο «ενεργειακού παίκτη», πρέπει να αξιοποιηθούν.
Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες
- Αυτή η καινούργια εθνική στρατηγική δεν πρέπει να περιέχει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες; Ποιες θα μπορούσε να ήταν αυτές;
Να απαιτήσουμε την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι των Κοινοτήτων, δεδομένου ότι οι Κοινότητες δεν έχουν διεθνή νομική προσωπικότητα, για να μετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις. Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης πρέπει να είναι η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, απομάκρυνση εγγυήσεων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Είναι τουλάχιστον παραδοξότητα να αναμένουμε ότι αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν σε συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους. Ας κινηθούμε, επιτέλους, για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της.
Σχέδιο εξόδου από την κρίση
- Η οικονομική κρίση προβλέπεται να οξυνθεί περαιτέρω το 2014. Είχατε τοποθετηθεί εναντίον του μνημονίου. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει άλλος δρόμος…
- Είχαμε εισηγηθεί ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Εξόδου από τα δεσμά του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της τυφλής υποταγής στην Τρόικα. Μια Τρόικα που δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένο Όργανο και δέχεται κριτική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι εύκολα προβλεπτό ότι, συνέχιση της ίδιας πορείας από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα οδηγεί σε βάθεμα της ύφεσης, εκτίναξη της ανεργίας και περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.
Αυτό δηλαδή που συνέβη και συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ε.Ε., που υπήχθησαν σε μνημόνια. Η λογική των λεγομένων σχεδίων διάσωσης είναι η αποστράγγιση της ανάπτυξης και η αποκοπή μισθών και επιδομάτων. Κλασική πρακτική κοινών τοκογλύφων. Η δική μας η θέση είναι μια άλλη πολιτική. Διεκδίκησης, τροποποιήσεων στο μνημόνιο και μια συμφωνία Κυβέρνησης και κομμάτων για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Παράλληλα, θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε., για να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη. Οι προσεχείς Ευρωεκλογές είναι μια σημαντική ευκαιρία. Σήμερα, οι συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Έχουν την πλειοψηφία διακυβέρνησης στις χώρες-μέλη. Είδαμε πού οδηγήθηκαν. Σε μια Ευρώπη της ύφεσης, της ανεργίας και του χάσματος μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου. Οι Ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία, μια δυνατότητα να δώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες εντολή να υπάρξει αλλαγή πολιτικών. Με κοινωνική αλληλεγγύη, συνοχή, απασχόληση.
- Η ΕΔΕΚ με ποιον τρόπο μέσα από τις Ευρωεκλογές θα δώσει αυτά τα μηνύματα;
- Με τη συμπαράταξή μας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο είναι σαφώς αντίθετο με τις κυρίαρχες πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στην Ε.Ε. Το οποίο έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προοδευτικής αλλαγής στην Ευρώπη. Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται τον Μάιο να τοποθετηθούν απέναντι στο δίλημμα αυτό. Συνέχιση των ίδιων πολιτικών ή αλλαγή πολιτικών στην Ε.Ε.
Αναπαραγωγή ενός βαθύτατου αναχρονισμού
- Το 2013 πέρασε χωρίς τη διαβόητη κάθαρση και την τιμωρία των ενόχων της οικονομικής τραγωδίας. Οι πολίτες αγανακτούν και οργίζονται. Πιστεύετε ότι το 2014 θα ικανοποιηθεί το λαϊκό αίτημα για τιμωρία των υπαιτίων της οικονομικής καταστροφής;
- Η ΕΔΕΚ, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, δεν πρόκειται να ανεχθεί την ατιμωρησία. Όπως δεν πρόκειται να την ανεχθεί και ο λαός μας. Θα επιμένουμε μέχρι τέλους στην κάθαρση της οικονομικής τραγωδίας. Και αυτό σημαίνει τιμωρία των υπαιτίων. Αν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος.
- Ποια είναι η θέση σας για τους πρόσφατους διορισμούς στους Ημικρατικούς Οργανισμούς;
- Δυστυχώς, ακολουθήθηκε η πεπατημένη. Λίστες, παζαρέματα και κομματικές ισορροπίες. Αναπαραγωγή ενός βαθύτατου αναχρονισμού. Εμείς θα επιμένουμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, όπως την είχαμε εισηγηθεί με Πρόταση Νόμου στη Βουλή.