Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε σήμερα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τρόικας για την Κύπρο, την Κυβέρνηση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση κάποιων προνοιών του Μνημονίου αλλά και να αξιοποιήσει την καλή διάθεση των πλείστων πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με το σχεδιασμό πολιτικής αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο την απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από το Μνημόνιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο πλάισιο επίσκεψης του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αφού ανέφερε ότι από την έκθεση της Τρόικας διαπιστώνεται ότι οι 6 από τους 7 κινδύνους που επικαλείται η Τρόικα για την κυπριακή οικονομία προέρχονται από την αυστηρή εφαρμογή και τη φιλοσοφία του Μνημονίου, ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία ότι «μέσα από τις διαπιστώσεις του προβλήματος και χωρίς να διαπιστώνει την αιτία που προκαλεί αυτά τα προβλήματα, η Τρόικα θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία το 2014 σε ένα χρέος το οποίο να κριθεί ως μη βιώσιμο».

Είπε ότι ήδη οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το χρέος σε πάρα πολύ ψηλά ποσοστά σε σύγκριση με το ΑΕΠ, αναφέροντας πως αυτές οι προβλέψεις της Τρόικας «μοιάζουν ως μια αυτοεπιβεβαιωμένη προφητεία που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο Μνημόνιο εντός του 2014».

Έκανε λόγο για μια τεράστια κοινωνική δυστυχία που υπάρχει πλέον στην Κύπρο με χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία και δεκάδες χιλιάδες ανέργους που δεν έχουν προοπτική εργοδότησης.

«Χαιρόμαστε που αυτά τα επισημαίνει και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ με αφορμή τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά δεν αρκεί να το διαπιστώνει. Το κόμμα που κυβερνά μαζί με την Κυβέρνηση έχουν ευθύνη να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί μια σειρά από πρόνοιες του Μνημονίου «αν θέλει όντως να προστατεύσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά».

Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει επιτέλους από τη στιγμή που οι πλείστες πολιτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει διάθεση να συνεισφέρουν και να συμβάλουν με προτάσεις στη διαμόρφωση μια πολιτικής που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα επιτρέπει την απεξάρτηση από το Μνημόνιο σε σύντομο χρόνο, η Κυβέρνηση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.