Αδιέξοδο χαρακτήρισε το δρόμο του Μνημονίου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κάνοντας λόγο για την ανάγκη όπως αναζητηθούν προτάσεις συνολικής απεμπλοκής από τις πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις του Μνημονίου.

Πρόσθεσε ωστόσο πως την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ δηλώνει έτοιμο να εξετάσει κάθε εναλλακτική επιλογή που υλοποιεί τον πρωταρχικό στόχο δημιουργίας προοπτικών ανάκαμψης και ευημερίας.

Σε ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 και αφού κατονόμασε 10 δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίες, όπως είπε, δεν τηρήθηκαν, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα την Κύπρο στην παρούσα φάση «είναι η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών των αποφάσεων του Eurogroup και των επαχθών όρων του Μνημονίου».

Για να προσθέσει ότι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης είναι η εξομάλυνση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η άρση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές. «Ο επανασχεδιασμός της οικονομίας και η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων ανάπτυξης δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν χωρίς χρηματοδοτικούς πόρους» υπέδειξε σχετικά.

Ο Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων και των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας να εργαστούμε ενωμένοι για έξοδο από την κρίση, αναφέροντας πως αυτό δύναται να επιτευχθεί μέσα από τον επανασχεδιασμό της οικονομίας στη βάση των νέων δεδομένων και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

«Εκείνο που χρειάζεται και απαιτεί ο τόπος σήμερα είναι μια προοδευτική απάντηση για έξοδο από την κρίση» σημείωσε, εξηγώντας ότι η νέα κοινωνικοοικονομική πολιτική πρέπει να έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και σαν στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο δίκαιης και πιο ανθρώπινης.

Αναφέροντας ότι το Μνημόνιο βασίζεται στην αντιφατική λογική ότι η απάντηση στα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι η λιτότητα, ο κ. Ευαγόρου εξήγησε ότι «περισσότερη λιτότητα σημαίνει στην πράξη πιο βαθειά ύφεση και πιο βαθειά ύφεση απαιτεί κατά τις συνταγές και την ιδεολογία του Μνημονίου, πιο έντονη λιτότητα».

Ανέφερε δε πως σε αυτές τις συνθήκες το ΑΚΕΛ επικεντρώνει την προσοχή του στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στη στήριξη των πιο ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού για μια πιο δίκαιη κατανομή των οικονομικών και κοινωνικών βαρών.