Τη δυνατότητα συνεργασίας των κομμάτων τους σε διάφορα επίκαιρα θέματα, που απασχολούν τον τόπο και τον κυπριακό λαό, διαπίστωσαν, όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από φιλοφρονητική συνάντηση που είχαν σήμερα οι δυο τους στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία, όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό, την κατάσταση της οικονομίας, το φυσικό αέριο, αλλά και ζητήματα διακυβέρνησης.

"Είχαμε, πράγματι, μίαν πάρα πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, "που, όντως, μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα κεφαλαιώδη και κρίσιμα ζητήματα που, αυτήν τη στιγμή, αφορούν τον τόπο και τον λαό μας, όπως είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, το φυσικό αέριο, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση".

"Αυτό που θέλω να πω", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "είναι ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, που είναι γεγονός ότι αναδείχθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, είναι άποψη και πεποίθησή μου ότι το ΑΚΕΛ, ως το αρχαιότερο κόμμα της Κύπρου και ως ο κύριος εκφραστής της Αριστεράς στην Κύπρο, έχει να διαδραματίσει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα πολιτικά δρώμενα της χώρας και, επομένως, προσωπική μου επιδίωξη, αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι να αναπτύξουμε ένα διάλογο και να διατηρήσουμε μία επικοινωνία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον τόπο και τον λαό μας και να επιτύχουμε κοινούς στόχους και επιδιώξεις".

"Η συνάντησή μας", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "ήταν φιλοφρονητική, τη ζήτησε ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να ανταλλάξουμε απόψεις για πάρα πολλά ζητήματα".

"Ασχοληθήκαμε", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για το οποίο έχουμε ανταλλάξει απόψεις και σκέψεις για το πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, ασχοληθήκαμε με τα θέματα οικονομίας, φυσικού αερίου και η συνάντηση, την οποία είχαμε σήμερα, έχει αποδείξει ότι ο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων διάλογος είναι πάντοτε χρήσιμος, ανεξάρτητα με το κατά πόσον συνεργάζονται κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία ή κατά πόσον ευρίσκονται σε διαφορετικές παρατάξεις".

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η συζήτηση μεταξύ τους ήταν "πάρα πολύ χρήσιμη και θα ήταν καλό και για εμάς και για τον τόπο να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω στα σημαντικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Κύπρο".

"Νομίζω", δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "ότι τα πολιτικά πρόσωπα έχουμε μιαν υποχρέωση, να ιδούμε πώς καταφέρνουμε να εμπεδώσουμε στην κοινωνία τέτοιους θεσμούς, που από τη μια θα βοηθήσουν την ίδια την κοινωνία να λειτουργεί πάνω σε πιο σωστή βάση και από την άλλη θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών προσώπων στα μάτια των πολιτών και του λαού".
"Σε αυτό το επίπεδο", είπε ο κ. Κυπριανού, "υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο συνεργασίας όλων των πολιτικών κομμάτων μεταξύ τους και έχουμε ανταλλάξει απόψεις και για αυτό το θέμα".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για την επίσκεψη και τη συζήτηση  που είχαν, ευχόμενος "καλές επιτυχίες στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει ως νέος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος" και δηλώνοντας ότι είναι "πάντα ανοικτοί για συζητήσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως "πως είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρχει αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ όλων των πολιτικών χώρων, διότι τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι κοινά και οι λύσεις που πρέπει να βρούμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, μπορούν να βρεθούν μόνον μέσα από το διάλογο, με σύνεση και μέσα από μία συζήτηση που θα διεξάγεται στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης".

Σε ερώτηση εάν υπήρξε και ταύτιση απόψεων σε ορισμένα από τα όσα συζητήθηκαν, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως "ο στόχος δεν ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει ή όχι ταύτιση απόψεων εφ` όλης της ύλης και σε όλα τα ζητήματα".

"Ανταλλάξαμε απόψεις και αυτός ήταν ο στόχος", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως, "σε αρκετά από αυτά τα ζητήματα, υπάρχει και ταύτιση απόψεων και σύγκλιση σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν όμως και ζητήματα, στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις".

"Αυτό", είπε ο κ. Κυπριανού, "είναι πολύ καλά γνωστό, αλλά δεν ήταν ο στόχος να επιχειρήσουμε σύγκλιση θέσεων και απόψεων, σε αυτήν τη συνάντηση και πάνω σε οποιοδήποτε θέμα".

"Έχουμε συμφωνήσει", δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "ότι όλα αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν πολύ πιο σοβαρά και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

"Με τον ίδιο τρόπο θα απαντήσω και εγώ", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "ότι δηλαδή, σε αυτήν τη συνάντηση, είχαμε μίαν προκαταρκτική και μίαν πρώτη διατύπωση κάποιων θέσεων, σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και δεν θεωρώ", πρόσθεσε, "ότι είναι σημαντικό, σε αυτό το στάδιο, είτε να διαπιστώσουμε είτε να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφωνίες, αντιθέτως εγώ διαπιστώνω ότι υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος σε πολλά από τα ζητήματα που έχουμε συζητήσει και αυτό είναι το καθήκον μας, δηλαδή, μέσα από το διάλογο να καταλήγουμε στις κοινές προτάσεις, που, ενδεχομένως, θα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα".
"Μέσα από τις θέσεις και τις αντιθέσεις", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, "μας δίδεται η ευκαιρία να καταλήγουμε σε μία σύνθεση απόψεων, μέσα από συμβιβασμούς, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρούμε και να δίδουμε λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία και τους πολίτες".

Απαντώντας σε ερώτηση εάν και το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως "δεν χρειάζεται, αυτήν τη στιγμή, να μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες".

"Έχουμε, απλώς", πρόσθεσε, "ανταλλάξει κάποιες απόψεις, κάποιες σκέψεις και δεν έχουμε συζητήσει με στόχο να ιδούμε κατά πόσον μπορεί να εξευρεθεί κοινή συνισταμένη και δεν ήταν αυτός ο στόχος της συνάντησης".