«Οι δηλώσεις Έρογλου - Νταβούτογλου τορπίλισαν την όποια δυνατότητα επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό», δήλωσε χθες το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένος να εισέλθει σε ένα διάλογο για χάρη του διαλόγου.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, τους τελευταίους τρεις μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά, με εποικοδομητική στάση, έδωσαν τη μάχη για να σπάσει το αδιέξοδο και επιτέλους να εισέλθουμε σε διαδικασία ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό με προοπτική κατάληξης.
«Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έπρεπε να ήταν απολύτως σαφής η βάση της διαπραγμάτευσης και πλήρως εναρμονισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαιώνεται και ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι εάν εισέλθουμε σε διάλογο δίχως συγκεκριμένη βάση διαπραγμάτευσης, απλώς θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες για την προοπτική λύσης», είπε. Τόνισε πως η τ/κ ηγεσία με τη συνδρομή και της τουρκικής πλευράς έδειξε την εμμονή της σε ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις.
Βοηθήστε μας
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε, ακόμη, πως ο διεθνής παράγοντας οφείλει σε αυτά τα νέα δεδομένα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο να βοηθήσει, ώστε η περιοχή μας να μπει επιτέλους σε διαδικασία ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά θα συνεχίσουν με την ίδια εποικοδομητική στάση, η οποία πηγάζει μέσα από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πιστεύοντας ότι η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή είναι προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και ειδικότερα βέβαια του κυπριακού λαού στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», κατέληξε.
Έτοιμοι για συνομιλίες
Λίγο πιο πριν, από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη χθες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου καλούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αφήσει την τακτική της μανούβρας, προσφέροντας παράλληλα την πλήρη στήριξή του στη στάση που τηρεί ο Ντερβίς Έρογλου. Επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και στην Αθήνα προχθές, ότι οι δύο πλευρές έχουν εξαντλήσει όλες τις πτυχές του Κυπριακού τόσα χρόνια, δήλωσε πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Έστειλε, παράλληλα, το μήνυμα ότι η Τουρκία στηρίζει την καλή θέληση της τ/κ πλευράς και κάλεσε τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρουν ούτως ώστε να λυθεί το Κυπριακό. «Δεν μπορούμε», είπε, «να αποδεχθούμε συνομιλίες αορίστου χρόνου όσο η τ/κ πλευρά είναι σε απομόνωση», είπε ο Νταβούτογλου, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και στα ΗΕ.
Όχι μόνο τα λόγια…
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως τώρα είναι η ώρα για πολιτική βούληση, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά απέδειξε ότι έχει καλή βούληση. Δεν είναι σημαντικά μόνο τα έγγραφα, υποστήριξε, αλλά να συνεργαστούν οι δύο ηγέτες για συναίνεση στο κοινό ανακοινωθέν. Η καλή θέληση της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού είναι ξεκάθαρη, ανέφερε περαιτέρω, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τ/κ. Ο Ντερβίς Έρογλου, από πλευράς του, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφήσει τις προϋποθέσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών προκειμένου, όπως είπε, να βρουν τη λύση και το Κυπριακό να περάσει στην ιστορία. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δέχθηκε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο είχαν μείνει, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης «παίζει με τον χρόνο».
Εξελίξεις από το πρωί
Το πρωί του Σαββάτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό εσπευσμένα, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση των περισσοτέρων εξ αυτών (συμπεριλαμβανομένων των δύο κυβερνητικών του εταίρων), με τα όσα τους είπε, αφού οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να μην είναι πεπεισμένες ότι αυτά τα πράγματα που συζητούνται οδηγούν σε ξεκαθάρισμα της μίας κυριαρχίας και σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις, ως απότοκο της συνάντησης Έρογλου - Νταβούτογλου. Ωστόσο, στην ανακοίνωση που έγινε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά αυτό που γνωρίζαμε από πριν: Πως η διαδικασία για την κοινή δήλωση οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να συναινέσει σε επανέναρξη του ανοιχτού διαλόγου, υπό αυτές τις συνθήκες.
Έφεραν αντιπρόταση;
Τον Αχμέτ Νταβούτογλου συνάντησε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θεώρησε ορθό -για λόγους τους οποίους προφανώς θα πρέπει να εξηγήσει- να μεταβεί στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι σε αυτήν τη συνάντηση διαβιβάστηκε προς τον Ειδικό Σύμβουλο νέα αντιπρόταση της τουρκικής πλευράς.
Ο ίδιος ο Νταβούτογλου δήλωσε, πάντως, πως ξεκαθάρισε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ τις βασικές αρχές και παραμέτρους της λύσης, που θέτει η τουρκική πλευρά, οι οποίες είναι η διζωνική λύση στη βάση της κατανόησης της κυριαρχίας των δύο συνιστώντων κρατών. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ούτε τώρα ή αν επαναληφθεί το σενάριο του 2004, τότε θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις.