Περισσότερη υπευθυνότητα ζητεί από την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ για τα θέματα ενέργειας . Απαντώντας ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ επέλεξε να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο όπου θα υπογραφεί μεταξύ άλλων και συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
ΑΚΕΛ: Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης δίνουν χώρο σε κακόβουλα σχέδια
Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάλεσε την Κυβέρνηση να χειριστεί τα ζητήματα ενέργειας με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κατηγορώντας την ότι με τις μέχρι σήμερα ενέργειες της έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες. Παράλληλα έκανε λόγο για καθυστέρηση της υλοποίησης της ελπίδας του κυπριακού λαού, δίνοντας χώρο σε κάποιους κύκλους που κακόβουλα θέλουν να προωθήσουν τα σχέδια τους, είτε με έλεγχο των υποδομών από την τρόικα ή και με μεταφορά του ΦΑ μέσω αγωγών από την Τουρκία.
Η προσοχή του ΑΚΕΛ στα ενεργειακά ζητήματα είναι διαχρονική, είπε και πρόσθεσε ότι διαβλέποντας τα νέα σύνθετα δεδομένα, έγκαιρα, «έχουμε συστήσει ειδικό Γραφείο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με ευθύνη να μελετά, να παρεμβαίνει και να παράγει πολιτική στον τομέα της ενέργειας».
Η απόφαση για τη δημιουργία του τερματικού πάρθηκε από τον Μάιο του 2012 και συστάθηκε η ΚΡΕΤΥΚ κατά το νορβηγικό μοντέλο, και στην εταιρεία αυτή μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης των υδρογονανθράκων.
«Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση αδικαιολόγητα και χωρίς τεκμηρίωση ανέτρεψε αυτούς τους σχεδιασμούς και διέλυσε την ΚΡΕΤΥΚ, αντικαθιστώντας την με μια νέα εταιρεία, η οποία θα λειτουργεί μόνο ως ο εμπορικός βραχίονας του κράτους, αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα από το τελευταίο να είναι ο πρωταγωνιστής στη διαχείριση στρατηγικών υποδομών», είπε ο κ. Κυπριανού.
Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, πρόσθεσε, «ανέτρεψε στην πράξη το νορβηγικό μοντέλο για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων, αντικαθιστώντας το με ένα μοντέλο όπου ο ρόλος του κράτους περιορίζεται και η διαχείριση των υποδομών ανατίθεται σε πολυεθνικές εταιρείες».
Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είχε επισημάνει με την υπογραφή του μνημονίου, ότι λανθασμένα η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την ενσωμάτωση πρόνοιας ότι όλοι οι σχεδιασμοί για το Φυσικό Αέριο συμπεριλαμβανομένων και των σχεδιασμών για τις υποδομές, είναι υπό την έγκριση της Τρόικας. Με την ενσωμάτωση της νέας πρόνοιας ότι οι επενδύσεις για το τερματικό πρέπει να εντάσσονται στα δημοσιονομικά πλαίσια και τις δεσμεύσεις σε σχέση με τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2016 δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκχώρηση της ιδιοκτησίας των υποδομών, από το κράτος στους ιδιώτες, είπε.
Λακκοτρύπης: Διασφαλίσαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε γραπτή του ανακοίνωση, διερωτήθηκε γιατί οι δηλώσεις Κυπριανού γίνονται σε αυτό το σημείο, λίγο πριν την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αίγυπτο όπου θα υπογραφεί και συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
«Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο μνημόνιο με την Τρόικα. Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο όχι μόνο διασφαλίσαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας τους όρους ότι όλα είναι υπό την πλήρη κυριαρχία και αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε επίσης – ενώ η προηγούμενη συμφωνία στο μνημόνιο την οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ αναφερόταν ότι όλα τα έσοδα θα πήγαιναν προς την εξόφληση του χρέους, εμείς προσθέσαμε πρόνοια ότι όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Υδρογονανθράκων», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά τις επιπτώσεις για τα δημοσιονομικά από τη δημιουργία υποδομών, θα γίνει σχετική μελέτη προκειμένου η χώρα να μην μπει ξανά σε περιπέτειες.
«Εμείς υπεύθυνα πρέπει να δούμε όλες τις επιλογές και τις επιπτώσεις πάνω στους προϋπολογισμούς του κράτους», πρόσθεσε.
Απαντώντας στις κατηγορίες για «αποδυνάμωση της ΚΡΕΤΥΚ», είπε ότι η ΚΡΕΤΥΚ έχει ενδυναμωθεί και θα έχει λόγο και ρόλο τόσο ως εμπορικός βραχίονας αλλά και στις υποδομές που θα δημιουργηθούν.
«Εχουμε επίσης ενδυναμώσει και τον αποτελεσματικό έλεγχο σε μια εταιρεία που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο. Δεν θέλουμε μια τέτοια εταιρεία να είναι ξέφραγο αμπέλι.