Παράγραφος στη βάση της περσινής, που θέλει να κρατήσει ισορροπίες, είναι η αναφορά επί του Κυπριακού στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Ρίας Όμεν για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Η έκθεση παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε ότι αφορά στο Κυπριακή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να αρχίσει την αποχώρηση των τουρκικών της στρατευμάτων από την Κύπρο και την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου όπως το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας καθορίζει.
Tαυτοχρόνως, συνδέει τις τουρκικές αυτές υποχρεώσεις όπως και πέρσι, καλώντας «την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου κάτω από την εμπορική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προωθηθεί θετικό κλίμα για την επιτυχία των εν εξελίξει συνομιλιών για επανένωση, και να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να «εμπορεύονται απευθείας και να νομικό τρόπο που θα είναι αποδεκτός από όλους».
«Αμοιβαίο αποδεκτό νομικό καθεστώς» και σκοπιμότητες
Το θετικό της φράσης αυτής είναι ότι αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αρχή εκείνη που έχει το κυριαρχικό δικαίωμα ανοίγματος και κλεισίματος των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων, ενώ από την άλλη, καλείται η κυπριακή Κυβέρνηση να καλλιεργήσει το θετικό κλίμα και ότι είναι αυτό συναφές με το «απευθείας εμπόριο».
Αληθές επί τούτου είναι ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλει τα κατεχόμενα ως τρίτη υπό ένταξη επαρχεία, απορρίπτεται από τη νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνεπώς, το νομικό καθεστώς δεν θα μπορούσε να δημιουργεί συνθήκες αναγνώρισης, διότι και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται σε πρόταση επί του «εμπορίου», που θα έχει ως στόχο την επανένωση και όχι τη διχοτόμηση. Ούτως ή άλλως η φράση αυτή έχει ως στόχο ν’ αγοράσει τον μπελά τροπολογιών για το «απευθείας εμπόριο».
ΑΟΖ και δικαιώματα… χωρίς τις απειλές
Ακόμη στο κείμενο επαναλαμβάνει τις προσπάθειες για μια δίκαια και βιώσιμη λύση επανένωσης και για τις δυο Κοινότητες και καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού κάτω από την αιγίδα των Ην. Εθνών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Σε άλλη παράγραφο της έκθεσης, η Τουρκία καλείται να υπογράψει τη Συνθήκη για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενώ επαναλαμβάνεται η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί της νομιμότητας την οποία διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΟΑΖ της. Στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά ούτε για τις συνεχείς προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ούτε και για τις δηλώσεις Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα Κύπρος.
Στρατιωτικά αρχεία
Επίσης χαιρετίζει την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την καλεί να επιτρέψει τη πρόσβαση και στα στρατιωτικά αρχεία.
Πρωτόκολλο χωρίς διακρίσεις
Σε ότι αφορά το πρόσθετο πρωτόκολλο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του, επειδή η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις προκύπτουσες από αυτό υποχρεώσεις της και επειδή δεν τον εφαρμόζει χωρίς διακρίσεις με όλα τα κράτη μέλη. Υπενθυμίζει δε, ότι εν λόγω στάση της έχει βαθύτατες επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία.
Το θύμα και ο εισβολέας
Από κυπριακής πλευράς, η ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι η Κύπρος δεν θα γίνει το θύμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι δεν θα δεχθεί προσβολές ενώ από την πλευρά του Σοφοκλή Σοφοκλέους της ΕΔΕΚ και των Σοσιαλιστών επισήμανε ότι ενόσω η Τουρκία συμπεριφέρεται ως εισβολέας δεν πρόκειται να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24. Στην έκθεση, όπως κάθε χρόνο αναμένεται να τεθεί μεγάλος αριθμός τροπολογιών που θα αναδιαμορφώσει το περιεχόμενό της.