Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα πως δεν θα ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών αν η οικονομία της χώρας δεν μπει σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, για να προσθέσει πως επιβάλλεται να προχωρήσουμε τάχιστα σε αποτίμηση των ημικρατικών οργανισμών μέσα από σοβαρές μελέτες και να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση αυτών οργανισμών, που θα προσθέσουν αξία.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τις συντεχνίες της CYTA, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «έχουμε μια μνημονιακή υποχρέωση είτε μας αρέσει είτε όχι και αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση με απαίτηση όλων των κομμάτων την έχουμε καταστήσει και σε νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενεκρίθη από το κοινοβούλιο, ανεξάρτητα αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις το έχουν καταψηφίσει ή έχουν διαφορετική άποψη».

Όπως ανέφερε, «σε αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση χρειάζεται να εξευρεθούν μέσα από αποκρατικοποίηση 1,4 δις ευρώ», προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα δεν καθορίζει εάν θα είναι μερική ή ολική αποκρατικοποίηση και αν το κράτος θα έχει το πλειοψηφικό ή το μειοψηφικό πακέτο».

«Την Τρόικα δεν την ενδιαφέρει», είπε, «φτάνει να κατορθώσουμε να εισπράξουμε το 1,4 δις, χωρίς να χρειαστεί να πουληθεί το 100% των οργανισμών ΑΗΚ, ΑΤΗΚ και ΑΛΚ. Έστω και αν καταφέρουμε να εισπράξουμε το 1,4 δις, κρατώντας το κράτος το πλειοψηφικό πακέτο από τους τρεις οργανισμούς, προσελκύοντας στρατηγικούς επενδυτές που θα είναι μειοψηφία, είναι ουτοπία να αναμένει κανείς ότι θα έχει στρατηγικό επενδυτή που δεν θα απαιτήσει και αν είναι μειοψηφικό το πακέτο του να έχει το απόλυτο δικαίωμα της διοίκησης και της διεύθυνσης του οργανισμού».

Σημείωσε πως «δεν μπορεί να γίνει αποκρατικοποίηση ολική ή μερική χωρίς να δίδεται το δικαίωμα της διεύθυνσης στο στρατηγικό επενδυτή», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν και δύο προϋποθέσεις που εμείς θέτουμε και η πρώτη είναι ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης με την οικονομία σε ύφεση, γιατί τότε έχουν δίκαιο οι εργαζόμενοι, ότι υπάρχει ο κίνδυνος αντί πώλησης να γίνει ξεπούλημα».

Ανέφερε ότι «την Τρόικα την αντιμετωπίζεις με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι σκληρή απέναντι στην Τρόικα με επιχειρήματα.

«Και έχουμε επιχείρημα. Η Τρόικα έχει πει πως πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποκρατικοποίησης το 2015. Ναι, επειδή είμαστε ρεαλιστές έχουμε μια δανειακή σύμβαση που είναι νόμος και πρέπει να την τιμήσουμε, δεν έχουμε πρόβλημα αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει το 2015. Όμως το πρόγραμμα της Τρόικα με βάση τα σκληρά μέτρα που μας έχουν επιβληθεί προβλέπει ότι η κυπριακή Οικονομία θα είναι σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2015. Άρα, η θέση αρχής για μας προς την Τρόικα είναι ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ να ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση εάν προηγουμένως η οικονομία του τόπου δεν εισέλθει σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια ότι «έχουμε μνημονιακή υποχρέωση καλώς ή κακώς και χρειάζεται να εξευρεθούν μέσα από την αποκρατικοποίηση 1,4 δις», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει μερική ή ολική αποκρατικοποίηση χωρίς να δώσουμε τη διεύθυνση στον στρατηγικό επενδυτή».

Αναφερόμενος στην εισήγηση που έκανε στις συντεχνίες της CYTA, η οποία όπως είπε προέκυψε με βάση τη θέση των συντεχνιών και όλων των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι κερδοφόροι, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Το ταμείο σύνταξης της ΑΤΗΚ έχει ένα ενεργητικό 751 εκ. ευρώ, η ΑΗΚ σύνολο 650 εκ. και η Αρχή Λιμένων 140 εκ. Το σύνολο των ενεργητικών και των τριών οργανισμών είναι της τάξης 1 δις και 541 εκ. ευρώ. Δεν εισηγούμαι το σύνολο του ενεργητικού των ταμείων συντάξεων να επενδυθεί, για να γίνουν τα ταμεία συντάξεως οι αυριανοί ιδιοκτήτες των τριών οργανισμών, όπως έγινε με τους καταθέτες των τραπεζών».

«Όμως», συνέχισε, «από τη στιγμή που πιστεύουν οι συντεχνίες, πιστεύουν οι εργαζόμενοι, πιστεύουν τα πολιτικά κόμματα ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν μέλλον, έχουν κερδοφορία,, μπορούν να συμμετέχουν ως μέτοχοι μειοψηφίας σε αυτούς τους οργανισμούς, που μαζί με το ποσοστό που θα μείνει στο κράτος να είναι ενδεχομένως και πλειοψηφικό πακέτο σε αυτούς τους οργανισμούς».

Διευκρίνισε ακόμα ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν είναι πρόταση του ΔΗΣΥ, αλλά είναι πρόταση με βάση τη θέση των πολιτικών κομμάτων και των συντεχνιών ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι κερδοφόροι και θα παραμείνουν εσαεί κερδοφόροι.

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΣΕΚ Αντρέας Ονησιφόρου είπε ότι δεν σχολιάσει τις συγκεκριμένες εισηγήσεις του κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι μέσα στα πλαίσια του διαλόγου που ανοίχτηκε με τα κόμματα θέλει να ακουστούν πρώτα όλες οι απόψεις και ακολούθως να τις μελετήσει με το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο με τη σειρά του θα πάρει τις δικές του αποφάσεις.

Όπως είπε ο κ. Ονησιφόρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τους μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια και εξέφρασε τις πολιτικές θέσεις του κόμματος του με ρεαλισμό. Είπε, δε, ότι συμφωνεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι οποιεσδήποτε πιθανές αποκρατικοποιήσεις αν δεν γίνει πρώτα αναδιάρθρωση των οργανισμών.

Επίσης, είπε ότι συμφωνούν πως οι οργανισμοί δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθούν σε περίοδο ύφεσης γιατί αυτό θα σήμαινε ξεπούλημά του.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι παρόλο που ο κ. Νεοφύτου τους μίλησε απολύτως ειλικρινά, εντούτοις διαπιστώθηκε η κάθετη διαφωνία των συντεχνιών σε ορισμένα θέματα.

«Διαπιστώσαμε τη διαφορετική άποψη που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων. Ο κ. Νεοφύτου ήταν ειλικρινής. Δεν μπορεί να μείνει δημόσιος ο χαρακτήρας των ΗΟ αν θέλουμε να εξεύρουμε το 1,4 δις. Επιπρόσθετα, το 1,4 δις πρέπει να εξευρεθεί από την αποκρατικοποίηση των ΗΟ. Η θέση του Υπουργού Οικονομικών ήταν διαφορετική και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θέση των συγκυβερνώντων κομμάτων ήταν διαφορετικές και τίθεται ένα θέμα ύψιστης πολιτικής σημασίας ποιος λέει την αλήθεια», είπε ο κ. Τρυφωνίδης.

Είπε ότι απαιτούν άμεσα από τον Υπουργό Οικονομικών να καθορίσει ποιο είναι το πλαίσιο του διαλόγου «και αν εννοεί να μπορέσουμε να εξεύρουμε το 1,4 δις να μας το πει ευθαρσώς, διαφορετικά πρέπει ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του για την παραπέρα πορεία».