Ο Οκτώβριος θα είναι ο μήνας προετοιμασίας και η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου δήλωσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον «υπουργό εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ένα κρίσιμο κατώφλι. Εάν εκδηλωθεί μια δυνατή βούληση, θα γεννηθεί μια πιθανότητα για ειρήνη και οι συνθήκες για πρόσφορες διαπραγματεύσεις όπως είναι επιθυμητό στην Κύπρο εδώ και πολύ καιρό».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά την συνάντηση των δύο στην Άγκυρα, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι ο τ/κ «λαός» πρέπει να ενοποιηθεί με τη διεθνή κοινότητα. «Θέσαμε σαν στόχο τον Μάρτιο του 2014. Πριν από αυτό επιθυμούμε την διενέργεια ενός δημοψηφίσματος στο νησί μας για μια περιεκτική λύση και αυτή η περιεκτική λύση να μετατραπεί οπωσδήποτε σε πραγματικότητα». Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι σήμερα στις συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο και χαρακτήρισε λάθος αυτό να θεωρείται ως μη γενόμενο.

«Οικοδομώντας νέες προσεγγίσεις πάνω σε αυτές, πρέπει και οι δύο πλευρές να δημιουργήσουν ένα νέο περιεκτικό σχέδιο λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου και σε μια διάρκεια ενός, δύο μηνών μετά, εξηγώντας ότι αυτό το σχέδιο στους «λαούς τους» πρέπει να το θέσουν οπωσδήποτε σε δημοψήφισμα. Αυτή η δουλειά δεν πρέπει πλέον να ξεπεράσει τα 50 χρόνια. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί και να δώσει μια διαφορετική απάντηση στο ερώτημα ‘τι πρέπει πλέον να γίνει στην Κύπρο;’».

Ο «υπουργός εξωτερικών» είπε ότι με τον κ. Νταβούτογλου συζήτησαν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό και το δρόμο που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Οι Τ/κ, συνέχισε, ζουν με αυτό το πρόβλημα εδώ και 50 χρόνια. «Σε απομόνωση από τον κόσμο, όμηροι ενός στάτους που δεν τους αξίζει. Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτό το θέμα, να ξεπεραστεί».

Η Τουρκία, συμπλήρωσε, έχει δώσει μεγάλη στήριξη στο ψευδοκράτος, αλλά πλέον πρέπει οι Τ/κ να ενοποιηθούν με τον κόσμο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι μετά τις εκλογές στην «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες, αλλά η οικονομική κρίση και οι εσωτερικές εξελίξεις είναι ο λόγος που μέχρι αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά την επίσκεψη στην Άγκυρα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τού ανέφερε ότι ήρθε ο καιρός για σοβαρές συνομιλίες με καθορισμένο το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση στις συνομιλίες δίδει λόγο για αχρείαστες εντάσεις όχι μόνο στο νησί, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε δε την βούληση της Τουρκίας για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Μήνας προετοιμασίας ο Οκτώβριος

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αναφορά και στην συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στα 50-60 χρόνια της κρίσης (του Κυπριακού) που εκπρόσωπος του ψευδοκράτους θα επισκεφθεί την Αθήνα και εκπρόσωπος της «ε/κ διοίκησης» την Άγκυρα λέγοντας πως «ξεπεράστηκε ένα σοβαρό ψυχολογικό κατώφλι».

«Τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου, στις 4 Νοεμβρίου τίθεται θέμα να συναντηθούν οι δύο ηγέτες. Από αυτή την άποψη θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μας». Όπως είπε, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας προετοιμασίας και ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης των δύο διαπραγματευτών, μπορεί να υπάρξει η ανάγκη για μια νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα κατεχόμενα.

Δεν παρατηρείται η αποφασιστικότητα εκ μέρους της ε/κ πλευράς

Επανέλαβε δε τη θέση ότι Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους στο θέμα της λύσης, αλλά δεν παρατηρείται η ίδια στάση από την ε/κ πλευρά. «Τώρα θεωρούμε ότι έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας. Θα επιδείξουμε όση προσπάθεια περνά από το χέρι μας, συναντώμενοι με όλες τις πλευρές.

Με τον κ. Ναμί, συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου, συζήτησαν και το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι συμμετέχοντας από τη μια στις διαπραγματεύσεις, από την άλλη θα συνεχίσουν να ασκούν το δικαίωμα για δημιουργία σχέσεων με όλους ως ισότιμη κοινότητα, εξηγώντας τον δίκαιο αγώνα τους. Θα επιδείξουν, όπως και σήμερα, συνέχισε, προσπάθεια για την άρση των άδικων «εμπάργκο» και των απαρχαιωμένων περιορισμών.

Ερωτηθείς πως θα επηρεάσουν την διαδικασία οι επισκέψεις των εκπροσώπων σε Άγκυρα και Αθήνα και εάν σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνει μια πολυμερή διάσκεψη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε απλώς ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως ξεπεράστηκε ένα σημαντικό ψυχολογικό κατώφλι.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία και Ελλάδα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως μέχρι σήμερα οι επαφές και οι ανταποδοτικές επαφές γινόταν σε οριζόντιο επίπεδο, είτε μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, είτε μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέχρι τώρα, συνέχισε, δεν υπήρξε η προοπτική να δει απευθείας η Τουρκία έναν εκπρόσωπο της «ε/κ διοίκησης» και η Ελλάδα έναν του ψευδοκράτους. «Από δω και πέρα αυτό το επίπεδο μπορεί να γίνει πιο υψηλό, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές συναντήσεις, και εάν υπάρξει θέληση να κάτσουμε οι τέσσερις μας να συζητήσουμε. Αυτή η γεωγραφική περιοχή είναι δική μας γεωγραφική περιοχή». Την απόφαση να ζήσουν δίπλα δίπλα, ο ένας μαζί με τον άλλο Τούρκοι – Ελληνες και Τ/κ – Ε/κ, πρόσθεσε, το πιο σωστό είναι να την πάρουν μαζί και αυτό το θεωρεί ως μια αρχή, όπως συμπλήρωσε.

Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε δε ότι στους Ε/κ υπάρχει μια λάθος εντύπωση σχετικά με την Τουρκία και οι επαφές που θα έχει ο διαπραγματευτής τους στην Άγκυρα θα συμβάλουν θετικά ώστε να εξαλειφθούν. Η αποδοχή της Αθήνας, πρόσθεσε, να δει τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους θα διευκολύνει τις επαφές και με τις άλλες πλευρές.

Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη διέψευσαν σήμερα τις πληροφορίες περί προγραμματισμένης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 4 Νοεμβρίου.