Η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων για ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών, παρόλο ότι αποτελεί αρμοδιότητα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικος Αναστασιάδης, στα εγκαίνια της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου. Παράλλληλα θα ηγηθεί εκστρατείας για προσέλυση ξένων επενδυτών αρχής γενομένης απο το Κουβέιτ
"Θα ηγηθώ εκστρατείας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων"
Ο Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία να ηγηθεί εκστρατείας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με μια σειρά αποστολών σε χώρες στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις.
Η πρώτη του επίσκεψή είπε ως επικεφαλής μεγάλης αποστολής οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών, θα πραγματοποιηθεί στο Κουβέιτ. «Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Κατάρ και στην Κίνα και προγραμματίζονται άλλες στη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και χώρες του Αραβικού Κόλπου».
Στόχος η συνετή τραπεζική πολιτική
Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, καταβάλλονται προσπάθειες να προωθηθεί άμεσα η αναδιάρθρωση ενός μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους, στοχεύοντας σε μια πιο συνετή τραπεζική πολιτική που να στηρίζει τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, ευρίσκεται ενώπιον της βουλής των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για το διορισμό τραπεζικού διαμεσολαβητή, με σαφείς όρους εντολής τη διασφάλιση της δίκαιης αναδιάρθρωσης των δανείων.
Είναι γεγονός, είπε, ότι την ισχύ των κρατών στις μέρες μας, την καθορίζει σε σημαντικό βαθμό η ικανότητα των επιχειρηματιών να δημιουργούν και να εδραιώνονται σε υφιστάμενες αγορές, αλλά και να διεισδύουν σε νέες. «Στα πλαίσια αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εργάζεται από κοινού με τον εμποροβιομηχανικό κόσμο για την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών κυπριακών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα μέτρων, όπως συμμετοχές σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, έρευνες αγορών, καταχωρήσεις άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα κ.α», συμπλήρωσε.
Ο τομέας της Ενέργειας σημαντικός για αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων
Ο τομέας της ενέργειας, δήλωσε ο Πρόεδρος, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που σήμερα βασανίζουν την Κύπρο και τους πολίτες.
Η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνησή, είπε, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναθέρμανση της ανάπτυξης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση των ενεργειακών μας υποδομών. Δήλωσε αισιόδοξος ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται σ’ όλα τα επίπεδα, θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στις σημερινές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, είπε θα συνεχίσει να παρέχει ενθάρρυνση και στήριξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όπως αυτές καθορίζονται από τις υπάρχουσες δημοσιονομικές πραγματικότητες.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης του εθνικού προβλήματος.
Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία
«Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Οι πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός της Κύπρου, οι οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, αναβάθμισαν το διεθνές ενδιαφέρον και συγκέντρωσαν τη διεθνή προσοχή στην Κύπρο και την περιοχή μας. Διαμόρφωσαν, έτσι, μια συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε», είπε.
Η λύση του κυπριακού, τόνισε, θα δώσει τέλος στον κίνδυνο τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού. «Την ίδια ώρα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ταχύτερης ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας».
Εγκαινιάζουμε μια νέα πορεία για την κυπριακή οικονομία
Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλώς την 38η Διεθνή Έκθεση Κύπρου. Εγκαινιάζουμε μια νέα πορεία για την κυπριακή οικονομία, μια νέα πορεία για την ίδια την Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος. Συμβάλλει τα μέγιστα στην επιχειρηματική άμιλλα και δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον παραγωγικό κόσμο της χώρας.
Είναι γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει τη διαχείριση της χώρας, επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης. Μετά από εφτά μηνών σκληρής δοκιμασίας, εφαρμογής μέτρων και αυστηρής τήρησης των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι των δανειστών της, ο κίνδυνος της πλήρους χρεοκοπίας έχει παρέλθει, η οικονομία εισήλθε σε πορεία διόρθωσης και το τραπεζικό σύστημα σε πορεία σταθεροποίησης.
«Φυσικά, ο δρόμος μπροστά είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος αλλά είμαι σίγουρος ότι με την αποφασιστικότητα, το πείσμα, την εργατικότητα και τη ευσυνειδησία που μας διακρίνει, θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας», είπε.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σειρά φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και στη διατήρηση αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας:
- Για τη μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών.
- Για την αύξηση των συντελεστών δόμησης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- Για την πολεοδομική ανάπτυξη γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων.
- Για την αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο.
- Για την ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ με την παραχώρηση κινήτρων.
- Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
- Για την παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις.
- Για την ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
- Για την παραχώρηση άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές.
- Για τη δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίηση της.
- Για τη δημιουργία Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.
Ραχοκοκαλιά οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Είναι καλά γνωστό σε όλους μας ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, επεσήμανε. Παράλληλα, είπε και για σκοπούς προώθησης της Πράσινης Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί για τις ευάλωτες ομάδες:
- Την εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτηρίων και
- Την άμεση υλοποίηση των έργων εγκατάστασης φωτοβολταïκών πάρκων. Δόθηκαν, επίσης, οδηγίες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτουμένων αδειών ώστε οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέσα από μειοδοτική διαδικασία να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του έργου.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε έχουν εξαγγελθεί μέτρα για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης, την παροχή καλύτερων, ταχύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες.
Πρωταρχικός στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση Κράτους και βεβαίως, ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές.
Με στόχο την καλύτερη ανάδειξη των συγκριτικών επενδυτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, η κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, την ενίσχυση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, τον CIPA, αυξάνοντας τα κονδύλια κατά 1.8 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή υλοποίηση των σχεδιασμών του.