Αιχμές εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη, εν όψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, άφησε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου. 
 
Ο κ. Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο Έρογλου, θα πρέπει να γνωρίζει το γεγονός ότι, με τα μηνύματα που στείλνει στον Τύπο, δεν είναι δυνατή μία κατάληξη.
Επισημαίνοντας τη σημασία των συγκλίσεων, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν είναι δυνατό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν και ευχήθηκε όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "αλλάξει μυαλά" μετά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.
 
Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την πεποίθησή του για τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, εφ` όσον υπάρξει βούληση και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι έφθασε ο καιρός για την επίλυση του προβλήματος.
 
Ανέφερε ότι έχουν περάσει έξι περίπου μήνες από της εκλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς ωστόσο να έχουν συναντηθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
 
«Οι Ε/κ δεν θέλουν λύση»
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προηγούμενες δηλώσεις του Έρογλου, νωρίτερα σήμερα. Ανέφερε ότι το κυπριακό συζητείται  εδώ και 45 χρόνια χωρίς να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ επιμηκύνουν την διαδικασία όσο επιμηκύνεται. Είναι η πλευρά, πρόσθεσε, που δεν θέλει μια λύση, παρ’ όλα αυτά στην ΕΕ μπήκαν αυτοί ενώ ο «τ/κ λαός» έμεινε κάτω όμηρος κάτω από «εμπάργκο». Στην ε/κ πλευρά, είπε, εκλέγηκε ένας νέος ηγέτης που στέλνει όμως μηνύματα όπως και οι προηγούμενοι, τα οποία δεν είναι προσεγγιστικά.
 
Επανέλαβε ότι οι Τ/κ έχουν αποδεχθεί όλα τα σχέδια λύσης που κατατέθηκαν μέχρι σήμερα, ενώ η ε/κ πλευρά τα απέρριψε. Αυτό, ανέφερε, πρέπει να το αποδεχτούν τα ΗΕ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα. Ευχήθηκε δε όπως όλοι αυτοί στείλουν το μήνυμα ότι σε περίπτωση που χαραμίσουν και αυτή την τελευταία ευκαιρία οι Ε/κ, η τουρκική θα πλευρά θα προβεί στις ανάλογες αξιολογήσεις.
 
Μακάρι σύντομα η διεθνής κοινότητα θα εγκαταλείψει την λάθος στάση που έχει έναντι των Τ/κ, ευχήθηκε, ζητώντας να καταλάβουν και να αποδεχθούν το δικαίωμα στο άνοιγμα προς τον κόσμο «όπως και οι γείτονές μας στο νότο».
 
Χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική εξέλιξη και αλλαγή από το 1974 έως σήμερα το ότι οι Τ/κ έχουν «κράτος» και την ίδρυση του ψευδοκράτους.