Με το σύνθημα «Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε την επικοινωνιακή του στρατηγική ενόψει των Ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Κύπρο πιθανότατα στις 25 Μαϊου του επόμενου έτους.
Η παρουσίαση της εκστρατείας στην Κύπρο έγινε σήμερα από την Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενώ κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυναν και Κύπριοι Ευρωβουλευτές.
Όπως είπε η κ. Ατταλίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, οι εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 25 Μαΐου στα 28 κράτη μέλη της Ένωσης, με πιθανότερη ημερομηνία για την Κύπρο την Κυριακή, 25 Μαΐου 2014.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις και για να ανταποκριθούμε θα πρέπει να κάνουμε όλοι επιλογές», ανέφερε η κ. Ατταλίδου. Είπε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω της Συνθήκης της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ και δίνει νέες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφέρθηκε για παράδειγμα στους κανόνες για την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν, με την προεπιλογή υποψηφίων από τις πολιτικές ομάδες και εκλογή του στη βάση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών.
Όπως είπε, η επικοινωνιακή εκστρατεία θα διεξαχθεί στις 24 επίσημες γλώσσες της Ένωσης, ενώ διέπεται από τέσσερεις φάσεις. Μετά τη σημερινή εναρκτήρια φάση, κατά την οποία παρουσιάζεται η ταυτότητα της εκστρατείας, η κ. Ατταλίδου είπε ότι θα ακολουθήσει η θεματική φάση, όπου θα δοθεί έμφαση σε στρατηγικούς τομείς, όπως οικονομία, κεφάλαια, ανεργία, ο ρόλος της Ένωσης στον κόσμο και η συμβολή της ΕΕ στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.
Έπεται η προεκλογική φάση, με τη δραστηριοποίηση των πολιτών για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και η μετεκλογική φάση, με τη νέα σύνθεση του Σώματος να καθορίζει τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσουν το Νοέμβριο του 2014 οι ακροάσεις των Επιτρόπων και η ορκωμοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Κομισιόν θα είναι αρωγός στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Κύπρο, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ανέφερε από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης. Ισχυρή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, σημαίνει ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο και ισχυρή Επιτροπή, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν, γιατί έτσι μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία απόφασης.
Ελένη Θεοχάρους
-------------
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους είπε στη δική της τοποθέτηση στην εκδήλωση, εάν δεν έχουμε λόγο εμείς στην επιλογή του υποψηφίου για την Προεδρία της Επιτροπής, αυτό θα είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί κάποιοι άλλοι που θα επιλεγούν να εκπροσωπούν για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν καμία επαφή με τα δεδομένα της Κύπρου, καμία γνώση.
Η κ. Θεοχάρους μίλησε για τον κίνδυνο της αποχής, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος που έχει δαιμονοποιήσει την Μέρκελ, την ΕΕ, την Τρόικα, την Κομισιόν, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί στους πολίτες ένα χειροπιαστό κίνητρο για να πάει να ψηφίσει. Αναφερόμενη στους νέους, είπε ότι βγάζουν θυμό και δεν θέλουν να ακούσουν οτιδήποτε που να σχετίζεται με την εξουσία, τους πολιτικούς, την ΕΕ, και σημείωσε πως η εικόνα απέναντι στους πολιτικούς και στους Ευρωβουλευτές πρέπει να ανατραπεί.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δοθεί βάρος στην εκπροσώπηση της Κύπρου σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα, καθώς και στην ανάγκη η προεκλογική εκστρατεία να μην αναλωθεί και πάλι στους αιώνιους καυγάδες των τριών-τεσσάρων κυπριακών κομμάτων, αλλά να επικεντρωθεί στο ευρωπαϊκό όραμα και σε αυτό που θα μπορεί να γίνει η ΕΕ και όχι σε αυτό που είναι.
Τάκης Χατζηγεωργίου
------------------
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου είπε στη δική του ομιλία ότι το μεγάλο ζήτημα όχι μόνο των εκλογών αλλά της ΕΕ και των λαών της είναι η πολυδιάσπαση του ονείρου μιας ενωμένης Ευρώπης. «Οι λαοί απομακρύνονται, αισθάνονται ότι τα εθνικά συμφέροντα είναι που επικρατούν στην ΕΕ, αισθάνονται ότι καλύτερα περιχαρακωμένοι, καλύτερα μόνοι και αυτό δημιουργεί κινδύνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», είπε.
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν έχει διαβρωθεί η βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στο βαθμό που να απειλείται με κατάρρευση, καθώς τα συμφέροντα που κρατούν μαζί τα κράτη-μέλη είναι πολύ περισσότερα από τα συμφέροντα που πιθανόν να υπάρχουν από την κατάλυσή του. Όμως, το βασικό ζητούμενο των πολιτών της Ευρώπης είναι ισονομία, ευημερία, καλή πρόσβαση σε συστήματα υγείας, καλή παιδεία, δυνατότητα των ανθρώπων να αξιοποιούν τον ελεύθερο τους χρόνο.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε, τέλος, ότι και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές έχουν χρέος και απέναντι στους Κύπριους πολίτες, και υποχρεούνται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών μετά από τη δυνατή επίθεση πάνω στα εισοδήματα των πολιτών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αντιγόνη Παπαδοπούλου
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Αντιγόνη Παπαδοπούλου, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, είπε κατά τη διάρκεια της θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν γίνει πάρα πολλές προτάσεις για να υπάρχει η αναγκαία υποδομή για την εποπτεία των τραπεζών την ώρα που η ΕΕ μαστίζεται από μια οικονομική κρίση, η οποία έχει φέρει ψηλή ανεργία που την βιώνει ιδιαίτερα η νέα γενιά.
Η κ. Παπαδοπούλου τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης, και αυτό είναι που προσπαθεί να πετύχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ερχόμενο πολλές φορές σε αντιπαράθεση και με τις αποφάσεις της Κομισιόν αλλά και σε επίπεδο Eurogroup, όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Σημείωσε πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν συμμετείχε στις άδικες αποφάσεις που λήφθηκαν από το Eurogroup για την Κύπρο, αλλά συμμετείχε η Τρόικα που δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Σημείωσε, ακόμη, ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά περισσότερες εξουσίες, όπως το δικαίωμα συναπόφασης, και συνεπώς είναι σημαντικό να έχουμε ενεργούς πολίτες, που να δρουν, να αντιδρούν και να επηρεάζουν. «Εάν οι νέοι μας δεν πάνε του χρόνου να ψηφίσουν σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι θα πάνε και αυτοί οι άλλοι θα εκλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και αυτοί μπορεί να είναι ευρωσκεπτικιστές», είπε, προσθέτοντας πως σε αυτή την κρίσιμη φάση που βρίσκεται η ΕΕ δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών ακροδεξιών παρατάξεων.
Σοφοκλής Σοφοκλέους
Στην παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι στην ΕΕ «τα νούμερα μιλούν από μόνα τους», καθώς ένας στους πέντε πολίτες βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ οι άνεργοι ανέρχονται σε 30 εκ.
Συμπλήρωσε ότι το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο διευρύνεται, ενώ η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή αγγίζει περίπου το 1 δις. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία, είπε ο κ. Σοφοκλέους, απαντούν στο μεγάλο ζήτημα της ενωμένης Ευρώπης.
Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με τους Ευρωσκεπτικιστές αλλά πιστεύει ότι η πορεία της Ένωσης μπορεί αν διορθωθεί. Κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει, να αντιδράσει και να παρέμβει θετικά, ενώ διερωτήθηκε αν θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την ευρωπαϊκή της συμμετοχή.
Είπε τέλος ότι στην αρχαία Ελλάδα, αχρείος και ηλίθιος ήταν όποιος δεν συμμετείχε στα κοινά. «Θεωρώ πραγματικά, με τη φιλοσοφική έννοια του όρου, αχρείο και ηλίθιο όποιον δεν πάρει στα χέρια του τη σημερινή πορεία της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Σοφοκλέους στην τοποθέτησή του.
Εναρκτήριο λάκτισμα για τις Ευρωεκλογές του 2014
SigmaLive
