Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας, που έγινε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιβεβαιώνουν τις δομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας μας, δηλώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός με σημερινή του ανακοίνωση.

"Έχουμε την υποχρέωση στην κοινωνία των πολιτών", δηλώνει ο ΔΗΣΥ, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, "να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και να κάνουμε την οικονομία μας πιο παραγωγική και ανταγωνιστική".

Όπως αναφέρει ο ΔΗΣΥ, "τα οφέλη, τόσο για τους εργαζομένους και τους φορολογούμενους όσο και για τους καταναλωτές, θα είναι πολλαπλά, όπως επίσης θα είναι για όλη την κοινωνία και την οικονομία γενικότερα".

"Σε μιαν οικονομία, όπως την κυπριακή, που λειτουργεί σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον", προστίθεται στην ανακοίνωση, "εάν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί, τα προβλήματα θα μεγαλώνουν και θα διογκώνονται".

"Από εμάς εξαρτάται να γυρίσουμε σελίδα και να πορευθούμε στο μέλλον", δηλώνει ο ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι έχουν μελετήσει "την ανάλυση της παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας πριν την οικονομική κρίση, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου".

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, περί "ενός μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, βασισμένου στον προστατευτισμό και στο συνδικαλισμό, το οποίο δεν είναι πλέον βιώσιμο και θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί".

"Ακόμη ένας μύθος, που καταρρίπτεται μέσα από την επιστημονική ανάλυση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, είναι ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας εστιάζεται αποκλειστικά σε ορισμένους υψηλόμισθους υπαλλήλους", συνεχίζει ο ΔΗΣΥ.

"Αντίθετα", συνεχίζει η ανακοίνωση, "επιβεβαιώνονται παλαιότερές μας εκτιμήσεις, ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα από την πληρωμή αμοιβών, υψηλότερων από την αξία του προϊόντος που παράγεται, αφορά όλες τις μισθολογικές κλίμακες".

"Εάν θέλουμε, λοιπόν, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και να επαναφέρουμε τον τόπο αυτό σε τροχιά ανάπτυξης", δηλώνει ο ΔΗΣΥ, "οφείλουμε να υιοθετήσουμε ωφέλιμες πολιτικές, μακριά από μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες".

"Ως θέση αρχής", συνεχίζει ο ΔΗΣΥ, "οι μισθοί οφείλουν να αντανακλούν την παραγωγικότητα" και, "εάν δεν γίνεται αυτό, τότε δημιουργείται διολίσθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας".

"Επιπλέον", προσθέτει ο ΔΗΣΥ, "δεν νοείται να υπάρχουν μισθολογικές αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό, όπως ήταν η πρακτική μέχρι πρότινος" και "οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα τόσο του δημόσιου, όσο του ιδιωτικού τομέα, μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, μέσα από διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης που θα επιβραβεύουν τους ικανούς και θα απαλλάσσουν την πολιτεία από τα βαρίδια".

"Είναι για αυτό", δηλώνει ο ΔΗΣΥ, "που στηρίζουμε διαθρωτικά μέτρα, όπως την εναλλαξιμότητα στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να μεταφέρονται πόροι σε παραγωγικούς τομείς και τμήματα που έχουν ανάγκη ανθρώπινους πόρους", καθώς και "την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να μειώνονται οι διοικητικές δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το κράτος και την ευρύτερη μεταρρύθμιση των ημικρατικών οργανισμών και το καθεστώς λειτουργίας τους, καθώς και την ευρύτερη ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα".