Στον απόηχο της απόφασης της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συνέρχεται το πρωί στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι εργασίες του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, με φυσική παρουσία των ΥΠΕΞ των Κρατών Μελών.
Αναμένεται να διεξαχθεί μια στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση, υπό το φως και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ΥΠΕΞ θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα και ακολούθως θα τοποθετηθούν επί της προοπτικής οποιουδήποτε περαιτέρω διαλόγου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.
Οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας, θα έχουν πριν τη Σύνοδο συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ.
Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από την Ε.Ε. να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για να αποτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
Η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής προειδοποίησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.
Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί από τους από τους ΥΠΕΞ των 27 χωρών μελών της Ένωσης, προκειμένου να καταρτιστεί κατάλογος ισχυρότατων κυρώσεων για την έως τώρα παρελκυστική και προκλητική της στάση.
Λευκωσία και Αθήνα προσδοκούν σε μία ξεκάθαρη και συνολική ευρωπαϊκή καταδίκη της Άγκυρας για τις πρακτικές της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει αυτή τη φορά να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, προκειμένου να συγκρατήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Κρατούν, ωστόσο, «μικρό καλάθι» για κυρώσεις από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Η μόνη χώρα, που αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η Γαλλία. Το Παρίσι, όπως έχει προαναγγείλει και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, θα απαιτήσει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Άγκυρα.
Αντίθετα, το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο για ρήξη με την Τουρκία και ως εκ τούτου η γερμανική προεδρία θα επιλέξει την πολιτική του συμβιβασμού, ανοίγοντας ενδεχομένως τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς, όμως, αποφάσεις.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν, επίσης, η εμπλοκή της Τουρκίας στην εμφύλια κρίση στη Λιβύη, το εμπάργκο όπλων προς την Αφρικανική χώρα και η Επιχείρηση «Irini» της Ευρώπης, μετά το πρόσφατο επεισόδιο με γαλλική φρεγάτα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που πυροδότησε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας και εντός του ΝΑΤΟ, με το Παρίσι να καταγγέλλει την Άγκυρα για αντι- συμμαχική συμπεριφορά. Επίσης, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Συρία και η νέα συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.