Συνεχίστηκε και χθες η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΑΚΕΛ, την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ αναφορικά με το θέμα της νομιμότητας της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, μετά τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ότι ουδέποτε έδωσε γνωμάτευση για τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής πριν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε του ζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, όφειλαν καθηκόντως να ελέγξουν τη νομιμότητα του διορισμού της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, προτού προχωρήσουν στον διορισμό της. Έκανε, παράλληλα, λόγο για διγλωσσία και αντιφάσεις του κ. Νικολάου ως προς το θέμα της νομιμότητας της Ερευνητικής Επιτροπής, παραθέτοντας δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης της 19ης Σεπτεμβρίου 2012.

Στις δηλώσεις του κ. Λουκαΐδη απάντησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, αλλά και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Λουκαΐδη για το πρόσωπό του, κάλεσε, εμμέσως, τον Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ να αναγνώσει και να ερμηνεύσει ορθά το κείμενο του νόμου. Τόνισε δε ότι η ουσία είναι ο εντοπισμός και η απόδοση ευθυνών. Από την πλευρά του, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι το ζήτημα του καταλογισμού ευθυνών για το σκάνδαλο της οικονομίας είναι εξόχως πολιτικό και ηθικό, και κάλεσε το ΑΚΕΛ να αποφεύγει νομικίστικες αναζητήσεις, που εκφεύγουν της ουσίας του θέματος.

Κίνδυνος για τη νομιμότητα της μαρτυρίας

«Αναμένουμε, έστω και την υστάτη, ότι οι κυβερνώντες θα έχουν το πολιτικό θάρρος και την πολιτική ευθιξία, στοιχεία τα οποία κατά κόρον επικαλούνταν τα προηγούμενα χρόνια, να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν μη τι άλλο», υπέδειξε ο Γιώργος Λουκαΐδης, «για να περισώσουν την όποια αξιοπιστία τούς απέμεινε, δεδομένων των τραγικών συνθηκών που διέρχεται ο τόπος και των τεράστιων προκλήσεων που συλλογικά θα πρέπει να χειριστεί η πολιτική ηγεσία, προεξάρχουσας, όμως, της Κυβέρνησης».

Αλλά, πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, και «για να μη δώσουν τη δυνατότητα αμφισβήτησης της νομιμότητας της μαρτυρίας στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, αφού πιθανόν κάποιοι να επικαλεστούν ότι αποτελεί μαρτυρία που δόθηκε ενώπιον παράνομης Επιτροπής», για να καταλήξει: Αντί άλλων σχολίων, προτιμούμε να αφήσουμε τον κ. Ιωνά Νικολάου του Σεπτεμβρίου του 2012 να απαντά στον σημερινό κ. Ιωνά Νικολάου ως προς το θέμα της νομιμότητας της Ερευνητικής Επιτροπής: «...εκκρεμούσε η σύνθεση Επιτροπής που θα ερευνά υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργός, ή αξιωματούχος που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ερευνητική επιτροπή θα διορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα» (ΚΥΠΕ 19/9/2012).

Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι

Οι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, επισήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ με τις οποίες παρέπεμπε σε παλαιότερες δηλώσεις του περί ερευνητικών επιτροπών, τόνισε πως «εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον καθένα είναι να διαβάζει σωστά το κείμενο του νόμου, να ερμηνεύει και να εφαρμόζει τον νόμο στο πλαίσιο του Συντάγματος και, αν κάποιοι, τελικά, θέλουν να εξετάσουν την ορθότητα της εφαρμογής του νόμου ή να ερμηνεύσουν κάποιες από τις διατάξεις του νόμου, μπορεί να καταλήξουν και στην έκθεση της Επιτροπής Νομικών, η οποία κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής».

«Η έκθεση», πρόσθεσε, «λέει ξεκάθαρα ότι η αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου επεκτείνεται στον Γενικό Εισαγγελέα. Και αν κάποιου είναι καλά τα Ελληνικά του, μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει επεκτείνεται. Δεν σημαίνει καταργείται η αρμοδιότητα κάποιου άλλου και παραχωρείται σε κάποιο άλλο όργανο. Όταν λέμε επεκτείνεται, παραχωρείται η ίδια αρμοδιότητα και σε κάποιο άλλο όργανο. Εκείνο που για εμένα έχει ιδιαίτερη σημασία, κι εδώ θα έπρεπε να σταθούμε όλοι, είτε υπάρχει πρόβλημα στη σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής είτε όχι, που δεν υπάρχει, είναι οι τρεις δικαστικοί, οι οποίοι άκουσαν όλη τη μαρτυρία, να εκδώσουν ένα πόρισμα που, όπως όλοι αναμένουν, θα δώσει απαντήσεις σε κάποια καυτά ερωτήματα».

Πολιτικό και ηθικό το ζήτημα…

Απάντηση στις νέες κατηγορίες του ΑΚΕΛ έδωσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υπέδειξε ότι η διερεύνηση των αιτίων και ο καταλογισμός των ευθυνών για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου είναι εξόχως πολιτικό και ηθικό ζήτημα και δεν άπτεται νομικίστικων προσεγγίσεων.

Μπροστά στη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση και την έξαρση νομικών ή και νομικίστικων αναζητήσεων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θέλει να υπενθυμίσει ότι η διαδικασία διερεύνησης των αιτίων και απόδοσης ευθυνών για την οικονομική καταστροφή είναι μια πολιτική διαδικασία. Ταυτόχρονα, όλοι πρέπει να έχουμε υπόψη ότι για την κοινωνία είναι και ένα εξόχως ηθικό ζήτημα, επισήμανε ο κ. Προδρόμου, για να προσθέσει: «Για να αντιληφθεί κανείς πόσο αδόκιμη είναι η αναζήτηση υπεκφυγών, αρκούμαστε να απευθύνουμε μόνον ένα ρητορικό ερώτημα: Δηλαδή, αν ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Πικής είχε επιτρέψει στον τέως Πρόεδρο Δ. Χριστόφια να καταθέσει το γραπτό υπόμνημά του, η επιτροπή και η διαδικασία θα γίνονταν αμέσως σύννομες;», υπέδειξε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού.