Πολιτικό θέατρο που στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών χαρακτήρισε σήμερα την αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ για το κούρεμα καταθέσεων, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, επιρρίπτοντας την ευθύνη εξίσου στην προηγούμενη και στη νυν κυβέρνηση αλλά και στα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

«Μας προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι διαξιφισμοί ανάμεσα στην ηγεσία του ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση και την ηγεσία του ΑΚΕΛ, γύρω από το ποιος ευθύνεται για το κούρεμα καταθέσεων και την καταστροφή του τραπεζικού τομέα και την οικονομική κρίση», ανέφερε στο πλαίσιο δηλώσεων του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών. Πρόσθεσε πως «αυτοί οι διαξιφισμοί δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πολιτικό θέατρο που στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών» και πως «η ευθύνη βαραίνει εξίσου και την προηγούμενη κυβέρνηση και τη σημερινή και τα δυο μεγάλα κόμματα».

«Η μεν προηγούμενη κυβέρνηση είναι εκείνη που υπέσκαψε τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας με τις αναστολές και την αναβλητικότητα που τη χαρακτήριζε, η δε σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που με τη συναίνεση της και την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων γκρέμισε το οικοδόμημα της οικονομίας», δήλωσε.

Ανέφερε τέλος πως «δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό αυτό το φαινόμενο ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής από τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία προηγουμένως φρόντισαν και να πολιτικοποιήσουν το ποδόσφαιρο».

Εγείρεται μείζον θέμα για την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στα όσα ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσιάζεται να δηλώνει σε σχέση με το ότι δεν ρωτήθηκε για τη νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής, λέγοντας πως αν αυτό αληθεύει τότε «εγείρεται μείζον θέμα για την Κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι για μέρες τώρα προέβαλλαν το επιχείρημα ότι η νομιμότητα της Επιτροπής και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου είχε διερευνηθεί και είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα».

Ανέφερε ωστόσο πως ακόμα και αν δεν ρωτήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν μειώνονται οι ευθύνες του, καθώς, όπως εξήγησε, ως Γενικός Εισαγγελέας και θεματοφύλακας του της νομοθεσίας και του Συντάγματος, είχε υποχρέωση, αν έκρινε ότι ο διορισμός της Επιτροπής έγινε παράτυπα, να παρέμβει και να τοποθετηθεί δημόσια, αφού προηγουμένως ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το παράτυπο της απόφασης.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως τελικά η όλη ιστορία της Ερευνητικής Επιτροπής μοιάζει με ένα καλοστημένο παιχνίδι το οποίο, όπως ανέφερε, «τελικά θα οδηγήσει στη μη απονομή ευθυνών σε όλους εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για τα όσα υποφέρει σήμερα ο κάθε Κύπριος πολίτης».

Ανέφερε πως και εδώ υπάρχει μια συμπαιγνία ανάμεσα στην ηγεσία του ΑΚΕΛ και την ηγεσία του ΔΗΣΥ, εξηγώντας πως η μεν Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ αντί να διορίσουν ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές και παρά τη σχετική δέσμευση του Προέδρου, προχώρησαν στο διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, ενώ η δε ηγεσία του ΑΚΕΛ ικανοποιήθηκε με το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής για να έρθει στην πορεία να την αμφισβητήσει.

«Έτσι, ευχαριστημένες και οι κομματικές αυτές ηγεσίες και η Κυβέρνηση, οδηγούν όλη αυτή την ιστορία σε ένα πολιτικό φιάσκο που θα ζημιώσει μόνο τους πολίτες και το οποίο δεν πρόκειται, δυστυχώς, να οδηγήσει κανένα στη δικαιοσύνη για να πληρώσει για τα λάθη και τις παραλείψεις του, τα οποία πληρώσουν σήμερα οι πολίτες», είπε καταλήγοντας.