Διαφορετικές είναι ο προσεγγίσεις των πολιτικών κομμάτων, στον απόηχο της κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία «επέδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους θεσμούς», αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Επιτροπής και απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, απέδειξε έμπρακτα πως όταν λέει ότι πρέπει να διαλευκανθεί η οικονομική τραγωδία και να αναζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν και ευθύνες, το εννοεί».
«Περιμένουμε να αποδοθούν εμπεριστατωμένα οι ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας», προσθέτει.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «έχοντας υπόψη τις σχετικές δημόσιες διακηρύξεις όλων των πλευρών και την κοινή θέληση για να χυθεί άπλετο φως, ελπίζουμε ότι τα πορίσματα αυτά θα γίνουν σεβαστά».
Πάγια θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή σε όλα τα τυχόν φαινόμενα διαφθοράς και για όλα τα σκάνδαλα που πρέπει τώρα να διαλευκανθούν, δήλωσε, εξάλλου, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου προσθέτοντας ότι οι ένοχοι μέσα από μια διαδικασία κάθαρσης να κριθούν ανεξάρτητα με το ποιοι είναι και πόσο ψηλά μπορεί να βρίσκονται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «κατέθεσε σε μια Επιτροπή που η κυβέρνηση του συνέστησε παράνομα και η οποία παράνομα συνεχίζει να λειτουργεί, όπως πλέον ξεκάθαρα δήλωσε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, πέραν φυσικά όλων των άλλων που δικαίως καταλογίζονται στην Επιτροπή από πολλούς», αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε πως «παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα και μετά από την κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη». «Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το μέγα θέμα της εκροής καταθέσεων πριν από την απόφαση του κουρέματος δεν περιλαμβανόταν στους όρους της διερευνητικής επιτροπής», είπε ο κ. Παπαδάκης.
Ανέφερε, επίσης, ότι «μη ικανοποιητικές θεωρούμε τις απαντήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά και την αποδοχή της απόφασης καταλήστευσης καταθέσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τη μη προσφυγή εναντίον της απόφασης ενώπιον αρμοδίων Ευρωπαϊκών Δικαστικών οργάνων».
Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πολίτες έχουν σχηματίσει άποψη τόσο για τις βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την αμέλεια, τους δισταγμούς και την ατολμία της να πάρει αποφάσεις επί πέντε ολόκληρα χρόνια όσο και για την άτολμη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση από την παρούσα κυβέρνηση».
Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι η κατάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη στην ερευνητική επιτροπή επιβεβαιώνει τις απορίες και ενισχύει τις υποψίες για το παρασκήνιο που αφορά την δραπέτευση των καταθέσεων στο εξωτερικό πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup λόγω προνομιακής πληροφόρησης.
«Το κεφάλαιο αυτό όπως δήλωσε ο κ. Πικής κατά τη διάρκεια της σημερινής ακρόασης δεν βρίσκεται στους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής». Διερωτάται κανείς, προσθέτει το Κίνημα, πως είναι δυνατόν για τέσσερις μήνες ο Πρόεδρος να διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η υπόθεση Λούτσιου - και πολλές άλλες- θα εξεταστούν από την ερευνητική επιτροπή και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έχει παγώσει η έρευνα της Βουλής, ενώ στο δευτερεύον θέμα της φορολόγησης συναντά προβλήματα λόγω -τάχα- της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. «Τελικά εξευτελίζεται κάθε έννοια έρευνας και οι πολίτες δίκαια απογοητεύονται», προσθέτουν οι Οικολόγοι.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, το Κίνημα εκφράζει την άποψη ότι ο Πρόεδρος έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις στη σημερινή του κατάθεση, ενώ προσθέτει ότι οι απαντήσεις του Προέδρου σε σχέση με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν ικανοποίησαν.
Καταλήγοντας, οι οικολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι οι εργασίες της ερευνητικής επιτροπής που ολοκληρώθηκαν σήμερα δεν κατάφεραν να ρίξουν άπλετο το φως της αλήθειας σε πολύ σημαντικές πτυχές του σκανδάλου της οικονομίας, προσθέτοντας πως περίμεναν περισσότερα από την επιτροπή.
Εξάλλου, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Θεόδωρος Ευθυμίου ανέφερε πως με τα όσα κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Ερευνητική Επιτροπή επιβεβαιώθηκε ότι η ατολμία, ο φόβος για πολιτικό κόστος, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και η διαχρονική αδυναμία του κράτους να αναλύει και να σχεδιάζει ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην καταστροφή της οικονομίας.
«Τα όσα κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος φανερώνουν και το μέγεθος της υπέρτατης ευθύνης που έχει ο ίδιος, να εργαστεί συστηματικά και με αποτέλεσμα ώστε ποτέ ξανά η Κύπρος να μη βρεθεί μπροστά σε μη διαχειρίσιμες συνθήκες και να ζήσει τον ίδιο εφιάλτη που βιώνει σήμερα», καταλήγει ο κ. Ευθυμίου.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του με αφορμή τη λήξη των καταθέσεων ενώπιον της επιτροπής, το ΔΗΚΟ αναφέρει πως το αποτέλεσμα του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής, οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της θα αξιολογηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Και τα περαιτέρω προφανώς είναι η έναρξη της διαδικασίας για κάθαρση.
Αν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώσει από το περιεχόμενο της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα, ασφαλώς οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, αναφέρει το κόμμα, προσθέτοντας πως αναμένει την έκθεση και τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής για να διαπιστώσει ότι δεν έχει αστοχήσει στη βασική αποστολή της να εντοπίσει ολόκληρη την αλήθεια. «Και αναμένουμε ότι στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας θα πράξει τα δέοντα για τα περαιτέρω».