News Politics Βήμα προς βήμα τα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης(BINTEO)

Βήμα προς βήμα τα περιοριστικά μέτρα της Κυβέρνησης(BINTEO)

Τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το βράδυ της Δευτέρας(24/03) εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής και ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος.

 

Ο  υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «ο Πρόεδρος χθες μίλησε για πόλεμο που θα κερδίσουμε εάν παραμείνουμε στα καταφύγιά μας και γ΄αυτό πρέπει να παραμείνουμε όλοι στα καταφύγιά μας, στα σπίτια μας».

«Τα περιοριστικά μέτρα», συνέχισε «είναι καθήκον μας. Επικαλούμαστε το αίσθημα ευθύνης των πολιτών.  Ως κράτος θα διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν. Το  κράτος οφείλει να προστατεύσει την κοινωνία από αυτούς τους λίγους  και θα το πράξουμε. Οι εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφείς. Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο για όλους μας».

Πρόσθεσε πως «Ζητάμε την κατανόηση των πολιτών για κάποιες ελλείψεις ή ασάφειες.Για την σωστή λειτουργά του μέτρου, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε τις παραδοσιακές ενδείξεις με τα γραπτά έγγραφα αλλά και με την τεχνολογία μέσω των κινητών τηλεφώνων. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη».

Ο κος Νουρής εξήγησε πως «για να πάμε στη δουλεία μας θα πρέπει να υπογραφεί από τον εργοδότη ή εάν είναι αυτοεργοδοτούμενος από τον ίδιο το σχετικό έγγραφο. Το πρώτο έγγραφο. Όσον αφορά το δεύτερο έγγραφο αυτό την μετακίνησης, με ένα παράδειγμα, εάν ένας αγρότης θέλει να πάει στο χωράφι του, που είναι μακριά από την κατοικία του θα πρέπει να προσκομίζει μαζί του το αίτημα των εκταρικών επιδοτήσεων».

«Για αυτό τον σκοπό έχουμε σ΄αυτό το στάδιο υλοποιήσει μια διαδικασία που είναι απλή και χαλαρή. Ταυτόχρονα όμως όσο οι εξελίξεις προχωρούν θα αξιολογείτε για να δούμε εάν χρειάζεται να βάλουμε πιο αυστηρούς ελέγχους».

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο διαδικασίας.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά το έντυπο για λόγους εργασίας και θα μπορεί κάποιος να εκτυπώσει αυτό το έντυπο, να το συμπληρώσει ο εργοδότης ή εάν είναι αυτεργοδοτούμενος από μόνος τους.Η δεύτερη αφορά, τη κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση από το σπίτι για λόγους που θα πρέπει να δικαιολογεί. Αυτά τα έντυπα θα μπορούσαμε να τα προσθέσουμε ηλεκτρονικά σε σελίδα ωστόσο επειδή υπάρχει κόσμος που δεν είναι έμπειρος με την τεχνολογία, προτιμήσαμε για αρχή και την έντυπη βεβαίωση», εξήγησε ο κος Κόκκινος.

Επίσης εξήγησε πως, «η κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση θα μπορεί να γίνεται με αίτημα στο κινητό αποστέλλοντας μήνυμα 8998 θα αιτείτε κάποιος τον λόγο. Θα βάλεις το αριθμό ταυτότητά σου τον κώδικα της περιοχής που διαμένεις και αποστολή. Θα λαμβάνεις σε λίγα λεπτά αίτημα έγκρισης. Ο χρόνος που έχει οριστεί είναι για τρείς ώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βάλει όριο στον αριθμό για το πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μήνυμα φορές αλλά αν χρειαστεί στη συνέχεια μπορεί να βάλουμε περιορισμό».

«Πατάμε του αριθμούς 1 μέχρι 8 ανάλογα με τον λόγο μετακίνησής μας: 1.Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό 2.Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης 3.Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή  4.Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τ.Α 5.Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού – καραντίνα 6.Μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δυο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία περιοχές.  7.Μετάβαση σε κηδεία, γάμο, βάφτιση από συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα.  8. Οποιοσδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας».

Ο κος Κόκκινος εξήγησε τη διαδικασία ακριβώς. Πως δηλαδή, «Βάζω το μήνυμα τον αριθμό με τον λόγο που θέλω να μετακινηθώ, στη συνέχεια Κενό, το αριθμό της ταυτότητας ή ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που μένω και έχω τρεις ώρες για να κάνω αυτό που αιτήθηκα»

Ερωτηθείς ο κος Κόκκινος για το όρο γειτνιάζουσα περιοχή απάντησε πως , «Ο αριθμός 8 είναι για οποιοδήποτε άλλο λόγο για άτομα που θέλουν να επισκεφθούν τα παιδιά τους.  Αν ο αστυνομικός δει πως κάποιος θέλει να μετακινηθεί προς το φαρμακείο και μένει στον Άγιο Δομέτιο αλλά βρεθεί στα Λατσιά θα ερωτηθεί. Αν για παράδειγμα κάποιος από Λευκωσία βρεθεί στη Λάρνακα, η αστυνομία μπορεί να αντιληφθεί ότι κάποιος προσπαθεί να ξεγελάσει.Έτσι το γειτνιάζουσα εξαρτάται από τη κρίση του καθενός».

 

Προσθέτοντας ο κος Νουρής είπε πως «ο καθένας θα πρέπει να λειτουργήσει με αυτοσεβασμό με τα όρια του περιορισμού. Εάν υπάρχει σαφής αιτιολόγηση θα μπορεί να λύσει τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν. Αυτό που επικαλούμαστε είναι  ο σεβασμός στο δικαίωμα. Αν δούμε ότι η κατάσταση επιβάλει μεγαλύτερους ελέγχους, οι μηχανισμοί υπάρχουν για να το πράξουμε».

Για περιορισμό στο αριθμό ατόμων στο όχημα

Ο κος Κόκκινος είπε πως «εάν σε ένα αυτοκίνητο υπάρχουν δύο άτομα θα πρέπει και οι δύο να αιτηθούν.  Παράκληση μου είναι ότι όσο το λιγότερα άτομα στο όχημα τόσο το καλύτερο. Δεν βάλαμε διακρίσεις εδώ γιατί μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι. Το ένα είναι το θεμιτό, το δύο άτομα εάν είναι απαραίτητο και τρία άτομα είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί.

Ερωτηθείς εάν παιδιά μπορούν να επισκέπτονται γονείς ή κάποιο φίλο τους, ο κος Κόκκινος είπε ότι το Διάταγμα ήταν ξεκάθαρο αυτό εάν είναι κοινωνικού τύπου , όχι δεν επιτρέπεται αλλά αν κάποιος θέλει να πάει στην οικογένεια του είναι θεμιτό δεν θέλουμε να δημιουργηθεί κοινωνική αποξένωση. Όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης».

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι , τα έντυπα έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες και στα Αγγλικά. Όσο για τα μηνύματα είναι δωρεάν, δεν υπάρχει κάποια χρέωση. Όσον αφορά τις κοινότητες τους κοινοτάρχες και τους Δήμους υπάρχουν έντυπα ειδικότερα στις μικρές κοινότητες να μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους που δυσκολεύονται να κατέχουν». Τέλος οι δύο υπουργοί ανάφεραν πως από σήμερα «εισάγουμε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα εάν κάποιος κάνει κατάχρηση της μεθοδολογίας θα τιμωρηθεί. Δεν είναι όμως σκοπός μας η τιμωρία, ο σκοπός είναι ξεκάθαρος».

Τέλος ο κος Κόκκινος είπε πως «εάν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα, λίγη υπομονή. Τα τεχνικά προβλήματα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο είναι η υγεία. Είμαστε 24 ώρες εδώ για να δώσουμε δυνατότητες ευκολίας και να μετριάσουμε τα προβλήματα. Το Υφυπουργείο εργάζεται πυρετωδώς».

Διαβάστε: LIVE/Κύπρος: Έσπασε το φράγμα των 100 κρουσμάτων - Με διάταγμα η κυκλοφορία

Top