Ο Οδικός Χάρτης που αφορά στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκε στην ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.
Με την ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια να βρίσκεται στις ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης, δρομολογούνται συγκεκριμένες ενέργειες για τις οποίες καταρτίσθηκε οδικός χάρτης και παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, στους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας και άλλους αρμοδίους για θέματα ασφάλειας, σε ευρεία σύσκεψη στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τροόδος.
«Έγινε σήμερα ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση στην Εθνική Φρουρά και παρουσιάστηκε η στρατηγική και το πρόγραμμα μας, ο οδικός χάρτης όσον αφορά την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς», είπε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.
Κατά την τρίωρη περίπου συνεδρία, τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα, με τους αρχηγούς να συμφωνούν στο να μη μειωθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός για την Άμυνα, κεφάλαιο το οποίο θα εξεταστεί και σε σειρά επαφών με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επίσης παρέστη στη σύσκεψη. Το υπουργείο Άμυνας ετοιμάζει 30 νομοσχέδια κατά τα οποία θα θεσμοθετούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, κατά τις οποίες θα διαχωρίζονται αρμοδιότητες υπουργείων των οποίων οι ρόλοι θα εμπλέκονται με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τις συνεργασίες, που επιδιώκουμε με γειτονικές και άλλες χώρες, ώστε να διασφαλίσουμε αυτό που όλοι θέλουμε: την ενεργειακή και τη θαλάσσια ασφάλεια», είπε ο Υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η μείωση της θητείας της Εθνικής Φρουράς βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, με το υπουργείο Άμυνας να μελετά τρόπους κάλυψης του κενού που θα δημιουργηθεί, με εφέδρους.
Επί τάπητος τέθηκε και η ανάγκη επανακαθορισμού του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και η σχέση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το σοβαρό ζήτημα καταστροφής των ακατάλληλων πυρομαχικών, από τη συζήτηση προκύπτει ότι το ζήτημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο με τη Γενική λογίστρια, να κηρύττει διαγωνισμό για 3 ξένες εταιρείες, που δήλωσαν ενδιαφέρον να καταστρέψουν τα πυρομαχικά.
Έως τώρα έχουν καταστραφεί 3,5 τόνοι πυρομαχικών, καθώς απομένουν μεταξύ άλλων 10 εκατομμύρια ακατάλληλα φυσίγγια.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε χρονικό περιθώριο στα κόμματα να αποταθούν στα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις, καθώς Αρχηγός του ΓΕΕΦ και Υπουργός Άμυνας ανέλαβαν να συγκεκριμενοποιήσουν αλλά και να κοστολογήσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς.