Νόμιμη η σύσταση της ερευνητικής επιτροπής δηλώνει στο Σίγμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, η διάταξη του άρθρου 2 επιτρέπει στον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει ερευνητική επιτροπή, όταν το Υπουργικό δεν το πράξει.

Τη δική του ερμηνεία για την νομιμότητα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, δίνει ο Ιωνάς Νικολάου, κληθείς να σχολιάσει τη θέση των νομικών συμβούλων του Δημήτρη Χριστόφια, ότι έχει συσταθεί αναρμόδια και είναι παράνομη.
 
'''Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνταγματικό, ούτε νομοθετικό αντινομίας.''', είπε ο Υπουργός.
 
Ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής κατά την τροποποίηση του περί ερευνητικών επιτροπών νόμου, ανέφερε ότι η ρύθμιση αναφορικά με τον διορισμό της Επιτροπής και τους όρους εντολής της, έγινε μετά από συνεννόηση και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα και με την διάταξη του άρθρου 2, που επικαλούνται οι νομικοί σύμβουλοι Χριστόφια.

'''Η διάταξη του άρθρου 2 επιτρέπει στον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει ερευνητική επιτροπή στις περιπτώσεις που εμπλέκονται στην έρευνα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβανομένου και του Πρόεδρου, όταν το Υπουργικό δεν προχωρήσει στον διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής.''', πρόσθεσε ο κ. Νικολάου.

 Διερωτάται, δε, γιατί οι νομικοί σύμβουλοι του Δημήτρη Χριστόφια, εγείρουν τώρα το ζήτημα αυτό.

'''Αν είχαν τέτοια άποψη θα έπρεπε να την εγείρουν εξ υπαρχής. Κάτι το οποίο δεν έπραξαν, διότι γνώριζαν και τους όρους εντολής της ερευνητικής, αλλά και την πρόθεση του Προέδρου να καταθέσει. Συνεπώς, το γεγονός ότι εγείρεται αυτό το ζήτημα σήμερα, θα πρέπει να εξετάσουμε και που αποσκοπεί.''', σημείωσε ο Ιωνάς Νικολάου.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εκείνο το οποίο έπρεπε να είχαν κάνει οι νομικοί σύμβουλοι του τέως Πρόεδρου, ήταν να τον συμβουλέψουν να απαντήσει στις ερωτήσεις, να καταθέσει τη δική του άποψη, προκειμένου, όπως είπε, να διαπιστωθεί τι ακριβώς έγινε και κατέληξε ο τόπος σε αυτή την δεινή οικονομική κατάσταση.