Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη, να υπάρξουν μέτρα κοινωνικής προστασίας, σε μια  περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ανεργία, τις αυξημένες φορολογίες και τις μειώσεις μισθών, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Ομήρου κάλεσε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να βρει τους τρόπους ώστε να δίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα πλήρης πληροφόρηση στο κοινό και να διορθώνονται τα λάθη όπου αυτά εντοπίζονται.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ, σημείωσε,  θα αναλύσει τα νέα δεδομένα με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ώστε να επιτευχθεί η αναμόρφωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Οι Κύπριοι πολίτες, είπε ο κ Ομήρου,  καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε τόκους δανείου, τέλη και φόρους αναφέροντας ότι  τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, ο οποίος πέραν του ύψους του, προκαλεί και αχρείαστη ταλαιπωρία στο φορολογούμενο.

Επεσήμανε επίσης, πως είναι  απαραίτητο να διασφαλιστεί η μόνιμη κατοικία, μέχρι ενός συγκεκριμένου μεγέθους, και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, το Κ.Σ ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση νόμου η οποία τυγχάνει επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή στη Βουλή και με την οποία παγοποιείται οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιπτώσεις όπου το χρέος δημιουργήθηκε για αγορά ή οικοδόμηση μόνιμης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ.

Θεωρούμε, συνέχισε,  ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσες δράσεις, ειδικά μετά τις αναφορές των πιστωτών μας και δημοσιευμάτων στο ξένο Τύπο για τις στεγαστικές συνθήκες, και ότι στην Κύπρο υπάρχουν πολύ ψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον θα πρέπει, όπως ανέφερε,  να προχωρήσει η πρακτική εφαρμογή του μέτρου που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και προνοεί «ότι για όσους ιδιοκτήτες οικιστικής ή επαγγελματικής στέγης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου».

Ο κ Ομήρου χαρακτήρισε ακόμη αδήριτη ανάγκη τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αναδιάρθρωσης των δανείων, στις περιπτώσεις που λόγω των οικονομικών συνθηκών αυτό δικαιολογείται, ώστε να δοθεί,- όπως είπε,-  η δυνατότητα στους δανειολήπτες για μείωση των δόσεων και εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

Πρόσθεσε επίσης, πως μέσα από τις αναδιαρθρώσεις,  πρέπει να δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης του δανειστικού επιτοκίου ώστε η δόση να μπορεί να εξυπηρετείται από τα μειωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Θα στηρίξουμε αποφασιστικά πολιτικές για μέτρα κοινωνικής προστασίας, που είναι χρέος της κυβέρνησης και πρέπει να αποτελεί υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων, κατέληξε.

 «Ευρώπη δύο ταχυτήτων από τα προγράμματα λιτότητας»

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη οδηγούν στην εμπέδωση μιας Ευρώπης των δύο ταχυτήτων,  ανέφερε  ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Αυτό πρόσθεσε, καταδεικνύει το χθεσινό δημοσίευμα που αναφέρεται στα κέρδη που αποκομίζει το Βέλγιο από την οικονομική κρίση.

Όπως ανέφερε ο κ Ομήρου, σύμφωνα με το Βελγικό Τύπο, το Βέλγιο φέρεται να έχει κερδίσει 8 δις ευρώ, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Η συγκεκριμένη αναφορά, συνέχισε,  έρχεται να προστεθεί στην επιστολή του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών ότι η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη κατά 40,9 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή κρίση, προσθέτοντας πως «το Βέλγιο και η Γερμανία, θεωρούνται από τους επενδυτές ασφαλείς επενδυτικοί προορισμοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα κρατικά τους ομόλογα οδηγώντας τα επιτόκια προς τα κάτω».

Επεσήμανε επίσης, πως τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται δημιουργούν περισσότερη αστάθεια με αποτέλεσμα πολλά κεφάλαια να μετατοπίζονται από τον Ευρωπαϊκό νότο, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της Κύπρου, όπου σημαντικά κεφάλαια έχουν φύγει προς το Λουξεμβούργο και τις Παρθένες Νήσους.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό να τονιστεί,  ότι αρκετά από αυτά τα κεφάλαια, όσο δε δίνονται αποφασιστικές λύσεις για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, φεύγουν εκτός Ευρωσυστήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, « ήταν και οι συκοφαντικές κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι η Κύπρος αποτελεί παράδεισο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι που αποδείχτηκε  αναληθές και ανυπόστατο».

Η πρόσφατη έκθεση της Moneyval με την οποία επαινείται η Κυπριακή οικονομία απέδειξε ότι αυτές οι κατηγορίες, όπως ανέφερε,  αποτελούσαν πράγματι συκοφαντία και δυσφήμιση με ορατούς τους δόλιους στόχους των συκοφαντών.

Ο κ Ομήρου ανέφερε ακόμη, πως την ίδια ευαισθησία δεν έδειξαν οι εταίροι μας σε άλλες περιπτώσεις, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ολλανδία απορρόφησε άμεσες ξένες επενδύσεις 3,5 τρισ. δολ. μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ μόλις 573 δισ. δολ. κατέληξαν στην πραγματική ολλανδική οικονομία. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο Λουξεμβούργο που ασκεί άκρατη φορολογική πολιτική και  άντλησε άμεσες ξένες επενδύσεις 2,28 τρισ. δολ. εκ των οποίων μόλις 122 δισ. δολ. απορροφήθηκαν στην πραγματική οικονομία.

Παρατήρησε επίσης, πως η Κύπρος διατηρεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και παραμένει ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο, σημειώνοντας πως ,η κάμψη στις εγγραφές εταιρειών, οι οποίες παρουσιάζουν μείωση περίπου 40%, ήταν αναμενόμενη, όμως δεν έχει σε καμία περίπτωση παρουσιαστεί μαζική φυγή επενδυτών.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, είπε ο κ. Ομήρου, με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αποτελεί στόχο όλων των πολιτικών δυνάμεων και θεσμών, προσθέτοντας, πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου, με ξεκάθαρο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε,  θα καταθέσει τις εισηγήσεις του στη Βουλή ώστε να διασφαλίζεται ένα ορθολογιστικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και εποπτείας των τραπεζών χωρίς να υπάρχει σύγκρουση ρόλων.