News Politics Άντρος: Τασσόμαστε υπέρ τερματικού – Να μην προσβάλλουν το ΑΚΕΛ (βίντεο)

Άντρος: Τασσόμαστε υπέρ τερματικού – Να μην προσβάλλουν το ΑΚΕΛ (βίντεο)

Για τον αγωγό προς την Τουρκία και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τοποθετήθηκε με τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Sigma» ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. 

Αναφερόμενος στην χθεσινοβραδυνή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες», «προσγειώνει πολλούς» και «πρώτα και κύρια» την κυβέρνηση. Τόνισε πως όσοι περίμεναν αυστηρές κυρώσεις εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω, αυτές δεν έγιναν και. «Πρέπει πάντοτε να είμαστε ρεαλιστές και αντικειμενικοί στο τι πρέπει να διεκδικούμε. Να διεκδικούμε πράγματα τα οποία να είναι εφικτά και να μην μας προκαλούν και περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.».

Πολύ λίγα πράματα μπορούν να γίνουν, και αυτά που πρέπει να γίνουν πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά στη λύση. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού, «διότι με άλυτο το Κυπριακό», σύμφωνα με την ανάλυση του ΑΚΕΛ, «η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό, με αυτόν τον πειρατικό τρόπο όπως όλοι λέμε εδώ στην Κύπρο. Θέλουμε λοιπόν να συνεχίζεται αυτή η τεταμένη κατάσταση και να υπάρχει απέναντί μας μια Τουρκία η οποία θα είναι επιθετική και να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που την βλέπουμε να συμπεριφέρεται όλο αυτό το τελευταίο διάστημα;».

Διότι ζει στην Κύπρο, και γνωρίζοντας πως διαστρεβλώνονται και παραποιούνται δηλώσεις, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε πως με τα όσα λέει δεν υποβάλλει να γίνουν υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών σχετικά με την λύση του Κυπριακού, αφού έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Συνέστησε να συγκεντρωθούν όλα τα επιχειρήματα που έχουμε υπέρ μας και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, χρησιμοποιώντας αυτά, προς τη λύση του Κυπριακού. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή και όχι προς τη δημιουργία αυταπατών για την δήθεν επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία για να λυθεί το Κυπριακό «με τον τρόπο που θέλουμε αποκλειστικά και μόνο εμείς».

Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος ρώτησε τον κ. Κυπριανού και για την περιβόητη πρόσφατη συνέντευξή του στο «CNN Türk» για αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία που δημιούργησε αρνητικό αντίκτυπο. Ο κ. Κυπριανού απάντησε πως για το θέμα αυτό το ΑΚΕΛ τοποθετείται από το 2015. Επίσης στο ΑΚΕΛ έχουν καταθέσει πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο κατοχικός ηγέτης κατέθεσε δικές του προτάσεις για τα θέματα του φυσικού αερίου.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε πως στην συνέντευξη είπε πως η προτεραιότητά για το ΑΚΕΛ πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού, γιατί αυτό θα είναι προσφορά κινήτρου προς την Τουρκία. «Βοήθα μας να λυθεί το Κυπριακό, όπως θέλουμε να λυθεί, και αν και εφόσον λυθεί, και εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, με την Ελλάδα κ.λπ., τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας εις τα ζητήματα τα ενεργειακά».

Για το θέμα του αγωγού EastMed, ανέφερε σκωπτικά πως «όλοι οι ειδικοί, που είμαι βέβαιος ότι είναι πιο ειδικοί από τους ειδικούς που μας κάμνουν εμάς μαθήματα» ουσιαστικά λένε πως οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει ένα νομικο-πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα τύχει αξιοποίησης από τις εταιρίες, «εάν και εφόσον» το αποφασίσουν για την κατασκευή του αγωγού. Το ζήτημα είναι ότι οι εταιρίες, μέχρι στιγμής, δεν αποφάσισαν για τον EastMed «διότι είναι οικονομικά ασύμφορος». Συνέχισε, λέγοντας πως «η δική μας η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν με την κατασκευή του EastMed».

Σχετικά με την πρόταση του κόμματος της Αριστεράς για αγωγό προς την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού εξήγησε: «Και το ποιες αποφάσεις θα ληφθούν, είχα πει, θα κριθεί από τις οικονομικές παραμέτρους. Αυτό ήταν εκείνο το οποίο είχα πει.»

Είναι δικαίωμα όλων, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, να κρίνουν και να επικρίνουν αρνητικά τις απόψεις του. Πρόσθεσε, όμως, «βέβαια δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν εκφράσεις προσβλητικές προς το ΑΚΕΛ». Όπως όλοι έχουν άποψη, συνέχισε, έχει και το ΑΚΕΛ άποψη για το θέμα «και να μην την απαξιώνουν με προσβλητικές εκφράσεις, κάποιοι».

Για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού προς την Τουρκία, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε πως το κόμμα του «δεν είπε ποτέ ότι αυτή θα πρέπει να είναι η μοναδική επιλογή», ξεκαθαρίζοντας ότι «τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας τερματικού και ταυτόχρονα και της μελέτης, της κατασκευής κάποιου συγκεκριμένου αγωγού», χωρίς την διευκρινίζει την γεωγραφική κατεύθυνσή του. Για το «ποιος θα είναι αυτός ο αγωγός; Θα το δείξουν οι οικονομικές μελέτες, εάν και εφόσον τα πολιτικά προβλήματα θα έχουν πλέον επιλυθεί.»

Ο κ. Κυπριανού θύμισε την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για το «αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για το τι είχε συμβεί εκεί» μετά το Κραν Μοντάνα, σχετικά με τη προοπτική λύση «δύο κρατών» και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Κλείνοντας, δεν βλέπει μέχρι τον Μάιο εξελίξεις στο Κυπριακό και πρέπει να διατηρηθεί η ετοιμότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά τη ρύθμιση των ζητημάτων αυτών, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και της δήλωσης της Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Βερολίνο, την οποία αποδέχτηκε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. 

 

Top