Την διαβεβαίωση ότι παρόλο που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον τόπο μας, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχουν θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τους την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου και την ευημερία του Κύπριου αγρότη, έδωσε απόψε στην Καλλέπεια της Πάφου ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
Ο κ. Κουγιάλης στο πλαίσιο της ομιλίας του, στο ετήσιο Φεστιβάλ της Καλλέπειας, ανέφερε πως μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας της υπαίθρου, ώστε να αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον και να ενδυναμωθεί ο κοινωνικοοικονομικός ιστός των αγροτικών περιοχών.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ύπαιθρο με τοπική πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο κ. Κουγιάλης, καταδεικνύουν το τοπικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και συμβάλλουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης των αγροτικών μας περιοχών.
Ταυτόχρονα, είπε, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για όλους μας, και την παράδοση μας, η οποία ζωντανεύει μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τους κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς, τα τραγούδια και την αναβίωση ηθών και εθίμων του τόπου μας.
Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις πρόσθεσε, δίδεται η ευκαιρία στους ντόπιους και ξένους κατοίκους της κοινότητας για αλληλογνωριμία, και κυρίως στους απόδημους να ξαναβρεθούν με πρόσωπα φιλικά κι αγαπημένα και να φέρουν στη θύμησή τους τον τόπο που έζησαν, μεγάλωσαν και αγάπησαν.
Σήμερα, σημείωσε, παρόλο που πάρα πολλά έχουν αλλάξει στο σύγχρονο τρόπο ζωής, «είναι πεποίθησή μας πως ο ρόλος του κατοίκου της υπαίθρου είναι ζωτικός γιατί συντελεί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου».
Ιδιαίτερα στην κοινότητα Καλέπειας, κατέληξε όπου ο πολιτισμός δεν κατάφερε να αλλοιώσει τη φυσική ομορφιά, ο αγροτουρισμός καθώς και οι διάφορες πολιτιστικές διοργανώσεις, ενισχύουν την προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας των κατοίκων της περιοχής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Καλλέπειας Σάββας Πέτρου, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ανέφερε πως το φεστιβάλ οργανώνεται για εικοστή δεύτερη χρονιά και αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική εκδήλωση που εκπέμπει πολλά και μεστά μηνύματα. Επανέλαβε επίσης την δέσμευση του Συνδέσμου Αποδήμων Καλλέπειας, να συνεχίσει να εργάζεται μέσω της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης του και άλλων δραστηριοτήτων με στόχο τη διατήρηση, την ενδυνάμωση και την προβολή της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητα της Καλλέπειας και γενικά την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινότητας.
Εξάλλου ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλλέπειας Νίκος Σαββίδης ανέφερε στο χαιρετισμό που απηύθυνε πως ο « πολιτισμός είναι ανάγκη και απαιτείται η κάθε τοπική αρχή να συμπεριλαμβάνει στους στόχους και στους σχεδιασμούς της ». Ο κ Σαββίδης ανέφερε πως η κοινότητα της Καλλέπειας από παράδοση δραστηριοποιείται στη γεωργία, όμως – όπως είπε- η ραγδαία ανάπτυξη και η αστυφιλία, την συρρίκνωσαν .
Νιώθουμε τώρα, κατέληξε, ότι με την ανάπτυξη και την νέα πνοή που έχει δοθεί στην Καλλέπεια αλλά και την ανεπιθύμητη οικονομική κρίση που βαθαίνει στον τόπο μας, με αποκορύφωμα την αύξηση της ανεργίας , νέοι απόδημοι που κατέχουν γη στην κοινότητα θα την αξιοποιήσουν στον τομέα της γεωργίας.
Κουγιάλης: Στο επίκεντρο η αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου
SigmaLive
