Στο ναδίρ βρίσκεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα,τις τράπεζες και τη δικαστική εξουσία, όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης που παρουσιάζει σήμερα η «Σ», αναφορικά με τις αντιλήψεις της κυπριακής κοινωνίας.
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση φαίνεται να υφίσταται, ήδη, τη φθορά της εξουσίας και να πληρώνει το τίμημα των δύσκολων αποφάσεων που κλήθηκε να λάβει σε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής της, ενώ πλήγματα φαίνεται να δέχεται η εικόνα του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο, μειώθηκαν τόσο οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του, όσο και ο βαθμός αποδοχής των χειρισμών του για το φλέγον ζήτημα της οικονομίας
Δείτε τους σχετικούς Πίνακες εδώ
Απώλεσε θετικές γνώμες ο Ν.Αναστασιάδης
Σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τα αντίστοιχα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσίασε τον περασμένο Μάιο η «Σ»,σε σχέση με τη γνώμη που έχουν οι πολίτες τόσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και για τους πολιτικούς αρχηγούς. Αναφορικά με τον Νίκο Αναστασιάδη, διαπιστώνεται αισθητή απώλεια θετικής άποψης γύρω από πρόσωπό του. Ειδικότερα, ενώ τον Μάιο το σχετικό ποσοστό ανερχόταν στο 45,2%, σήμερα περιορίζεται στο 32,8%.
Αισθητή είναι και η πτώση και σε ό,τι αφορά τις θετικές γνώμες για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίες ανέρχονται στο 29%, συγκριτικά με 44% τον Μάιο.
Για τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τα σχετικά ποσοστά του κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με πριν από τέσσερις μήνες, με τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν κατά πολύ των θετικών. Κάτι ανάλογο που συμβαίνει και για τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, για τον οποίο, μάλιστα, οι αρνητικές γνώμες αυξήθηκαν κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες (από το 46% στο 55%).
Περίπου στα ίδια ισορροπημένα επίπεδα, όπως και τον περασμένο Μάιο, βρίσκονται οι θετικές και αρνητικές γνώμες για τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, την ώρα που πτώση γύρω στο 10% (από
33,5% στο 22,6%) παρουσιάζουν οι θετικές γνώμες για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη. Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός για τον οποίο υπερισχύουν οι θετικές γνώμες, ενώ ελαφρά αύξηση καταγράφουν, συγκριτικά με τον Μάιο, οι θετικές γνώμες για τον Πρόεδρο της Συμμαχίας των Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα (από 29,3% σε 31,9%).
Έχασαν την εμπιστοσύνη τους έναντι των πάντων
Την απογοήτευση της κυπριακής κοινωνίας και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα, τους θεσμούς και τις τράπεζες καταγράφει, με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, η δημοσκόπηση της «Σημερινής». Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τίποτα και κανέναν, επιβεβαιώνοντας πως τα σκάνδαλα, η διαφθορά, τα οικονομικά εγκλήματα, η μη απονομή δικαιοσύνης, και γενικότερα όλα όσα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως απότοκο ενός σάπιου συστήματος το οποίο κυριαρχεί, έχουν καταστήσει τους συμπολίτες μας ιδιαίτερα επιφυλακτικούς και καχύποπτους.
Στα όριά τους οι προεδρικοί χειρισμοί στην οικονομία
ΑΝΑΤΡΟΠΗ εμφανίζεται στη δημοσκόπηση της «Σ», συγκριτικά με τον Μάιο, αναφορικά με τον βαθμό έγκρισης των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικονομία. Και αυτό, αφού ενώ πριν από τέσσερις μήνες προσελάμβαναν οριακά θετικό πρόσημο, σήμερα το πρόσημο αυτό έχει μετατραπεί σε οριακά αρνητικό. Το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών Αναστασιάδη στην οικονομία καταγράφει μείωση, από 39% προ τετραμηνίας στο 28% σήμερα, ενώ στάση «ουδετερότητας» έναντι των προεδρικών χειρισμών στο φλέγον ζήτημα διαχείρισης της οικονομίας τηρούν τρεις στους δέκα πολίτες.
Έτσι και έτσι για εξελίξεις σύντομα το Κυπριακό
Παρά την κινητικότητα που -όπως και από αρμόδια χείλη εκφράζεται η τοποθέτηση- αναμένεται να υπάρξει το προσεχές φθινόπωρο γύρω από το Κυπριακό, οι εκτιμήσεις της κοινής γνώμης καταγράφονται μοιρασμένες σε ό,τι αφορά την πιθανότητα σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις. Προφανώς, οι πολίτες δεν έχουν πεισθεί ότι έχει ωριμάσει ακόμη το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών, πολύ περισσότερο δε, για ουσιαστικές εξελίξεις επί του εθνικού μας προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση της «Σ», του περασμένου Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας (περίπου επτά στους δέκα) διατύπωναν την πρόβλεψη πως η κατάσταση της οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, ενώ μόλις δύο στους δέκα εκτιμούσαν ότι δεν πρόκειται να τον επηρεάσει.
Παραμένει καθηλωμένο το ΑΚΕΛ
Μολονότι μέσα από τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης της «Σ» η Κυβέρνηση φαίνεται να υφίσταται, ήδη, τη φθορά της εξουσίας, το μεγαλύτερο εκ των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση -ο ΔΗΣΥ- παραμένει με διαφορά η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου, διατηρώντας τα ποσοστά του περίπου στα ίδια επίπεδα μ’ εκείνα του περασμένου Μαΐου. Από την άλλη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης -το ΑΚΕΛ- δείχνει να εξακολουθεί ν’ αδυνατεί να πείσει και να επανέλθει στα παραδοσιακά υψηλά ποσοστά του, καθότι συνεχίζει να βρίσκεται καθηλωμένο στο εξαιρετικά χαμηλό για τα δικά του δεδομένα και μέγεθος 16%.
Την ίδια ώρα, σε ντέρμπι εξελίσσεται η μάχη της επικράτησης στον χώρο του Κέντρου, με το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία των Πολιτών να παλεύουν στήθος με στήθος, αλλά και την ΕΔΕΚ να τους ακολουθεί από απόσταση αναπνοής. Πάντως, και σε αυτό το εύρημα αποτυπώνεται ξεκάθαρα η απαξίωση των πολιτών έναντι των κομμάτων και του πολιτικού μας συστήματος, αφού ένα 25% του εκλογικού σώματος δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν κανένα κόμμα.
Μηνύματα Συναγερμικών και Δηκοϊκών
Προσπάθεια να πείσει ακόμα και τους υποστηρικτές των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή θα πρέπει να καταβάλει η Κυβέρνηση, καθότι μόνο έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των κομμάτων τους στο κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια ώρα, το σχετικό εύρημα συνιστά μήνυμα και προς τις ηγεσίες των δύο βασικών εταίρων της συγκυβέρνησης, καθώς μπορεί να εκληφθεί και ως μη ικανοποιητική αξιολόγηση του ρόλου και του τρόπου με τον οποίον οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ θ’ ανέμεναν ότι θα πολιτεύονταν τα κόμματά τους, ως οι δύο κεντρικοί πυλώνες της κυβερνητικής συνεργασίας.