Νομική κατοχύρωση με βάση χρηματοοικονομικό σχήμα, το οποίο να είναι συνδεδεμένο επί παραδείγματι με το φυσικό αέριο, είναι ο κεντρικός πυρήνας της πρότασης του  Παγκύπριου Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), όπως αναλύθηκε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ζαχαρία Παλέξα.

Μετά την συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι κατά την διάρκειά της «μας έχουν αναλύσει την θέση αρχής που έχουν ως ΣΥΚΑΛΑ, αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα καθώς επίσης και ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ ολοκληρωμένο για το πώς κατά την άποψή τους πρέπει να αποκατασταθούν οι καταθέτες».

Ο κ. Kυπριανού είπε ότι «από θέση αρχής εμείς υποστηρίζουμε την αποκατάσταση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας το πώς θα γίνει όμως αυτό θα πρέπει να το μελετήσουμε».

Πρόσθεσε ότι για αυτό «και έχω δεσμευτεί ότι το Οικονομικό Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ θα μελετήσει την πρόταση που μας έχουν καταθέσει και θα έχουμε μια νέα συνάντηση στην οποία θα συζητήσουμε πλέον τις λεπτομέρειες της πρότασης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «πάρα πολύς κόσμος - και όχι όπως επιχειρείται να περάσει ένα μήνυμα ότι κάποιοι εκατομμυριούχοι έχουν χάσει τα λεφτά τους - η πραγματικότητα είναι ότι τα έχουν χάσει και πάρα πολλοί Κύπριοι με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα Eurogroup».

«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους αποζημιώσει» είπε ο κ. Κυπριανού δήλωση την οποία χαιρέτισε ο Εκπρόσωπος του ΣΥΚΑΛΑ ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε ετοιμάσει μια πρόταση την οποία υποβάλαμε στην Κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί μια εφικτή λύση η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο».

Ο κ. Παλέξας είπε πως «το σημαντικό είναι η θέση αρχής : ότι υπάρχουν τρόποι που είναι εφικτοί για να αποκατασταθούν τα χρήματα τα οποία έχουν χαθεί», είπε ο κ. Παλέξας προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητούμε είναι την νομική δέσμευση της Κύπρου να αποζημιώσει τα χρήματα αυτά με ένα χρηματοοικονομικό σχήμα».

Είπε ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει «να μην αυξάνει το δημόσιο χρέος, να ξεπερνά τους περιορισμούς αλλά να μην αιωρείται και να είναι συνδεδεμένο με κάποια στοιχεία ενεργητικού όπως είναι το φυσικό αέριο και άλλα τα οποία είχαν τεθεί ως πρόταση στο παρελθόν».

Ο κ. Παλέξας είπε ότι «καταρχήν θα επιτρέψει σε πολύ κόσμο ο οποίος έχει χάσει τα χρήματά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, να δημιουργήσει ρευστότητα στην αγορά σήμερα γιατί όσο πιο βέβαιο είναι ότι θα αποκατασταθείς τόσο πιο πολλή αξία έχει και επίσης θα αποκαταστήσει την Κύπρο και στο εσωτερικό της και διεθνώς ότι έχει και την πρόθεση και την θέληση να αντιμετωπίσει και τους Κύπριους και τους ξένους.

Πρόσθεσε ότι «θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στην Κύπρο, να επενδύσουν στην Κύπρο, να υποστηρίξουν την Κύπρο και νομίζουμε ότι όλα αυτά τα οφέλη μπορούν να υλοποιηθούν».

«Το σημαντικό είναι η θέση αρχής: ότι υπάρχουν τρόποι που είναι εφικτοί για να αποκατασταθούν τα χρήματα τα οποία έχουν χαθεί», είπε ο κ. Παπαλέξας προσθέτοντας ότι «αυτό που ζητούμε είναι την νομική δέσμευση της Κύπρου να αποζημιώσει τα χρήματα αυτά με ένα χρηματοοικονομικό σχήμα το οποίο να μην αυξάνει το δημόσιο χρέος, να ξεπερνά τους περιορισμούς αλλά να μην αιωρείται και να είναι συνδεδεμένο με κάποια στοιχεία ενεργητικού όπως είναι το φυσικό αέριο και άλλα τα οποία είχαν τεθεί ως πρόταση στο παρελθόν».