Χωρίς λύση του κυπριακού δεν καθίσταται δυνατή η εξαγωγή του φυσικού πλούτου του νησιού, αναφέρει στη σημερινή έντυπη έκδοση της, η γερμανική εφημερίδα FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG.

H γερμανική εφημερίδα δημοσιεύει ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη του Michael Martens αναφορικά με την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης για δημιουργία σταθμού υγροποίησης με σκοπό την εξαγωγή φυσικού αερίου. Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις προεκλογικές του δηλώσεις περί μη υποχρεωτικής εισφοράς των καταθέσεων, γεγονός για το οποίο καθησύχαζε τους συμπολίτες του και στην εναρκτήρια ομιλία του ως Πρόεδρος, αναφέρεται στο άρθρο. «Όμως τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Αλλά, ο Αναστασιάδης έχει ακλόνητη αιτιολογία για την υπό τις περιστάσεις βεβιασμένη αθέτηση λόγου: “Προτίμησα να φανώ αναξιόπιστος, αντί αξιόπιστος και ηρωικός και (προ της συνάντησης του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η υποχρεωτική εισφορά) να επιστρέψω στην πατρίδα μου, όπου όλοι θα έκλαιγαν επί ερειπίων”», αναφέρει ο δημοσιογράφος, και συνεχίζει με δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ένα από τα σημαντικότερα βήματα επανεκκίνησης της στάσιμης οικονομίας είναι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων αερίου που βρέθηκαν στις ακτές της Κύπρου, καθώς και ότι «μέσω στενής συνεργασίας με το Ισραήλ,(…) η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει κόμβος του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης».

Ο κ. Martens αναφέροντας το χρονικό που οδήγησε στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του «αμερικανο-ισραηλινού κονσόρτιουμ» για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στη Λεμεσό, σχολιάζει ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να εξάγει το φυσικό αέριό της, ενόσω δεν έχει συμφωνία με την Τουρκία στη διαμάχη της για τη διαίρεση του νησιού». Η Άγκυρα, αντιδρώντας στο Μνημόνιο «ανακοίνωσε προσπάθειες παρενόχλησης, εφόσον η κυβέρνηση στη Λευκωσία δεν είναι αρμόδια να αποφασίζει για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χωρίς συνεννόηση με τους Τούρκους του νησιού».

Ο δημοσιογράφος αναφέρει επ’ αυτού τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη ότι «η κυβέρνησή του θέλει από τα έσοδα να δημιουργήσει “ταμείο για τις επόμενες γενιές”, του οποίου τα μέσα θα είναι στη διάθεση και των Τουρκοκυπρίων». Έως τα τέλη του χρόνου θα έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα σχετικά  με τη χρηματοδότηση του σταθμού υγροποίησης, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπη, ο οποίος θα στοιχίσει 7-8 δις ευρώ, και πρόκειται για την ακριβότερη επένδυση στο νησί. Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρει το ενδιαφέρον που δείχνει η Ρωσία, καθώς «και η Ρωσία έχει “στρατηγικά ενδιαφέροντα στην ανάπτυξη των ενεργειακών στην ανατολική Μεσόγειο”», αν και η χώρα αυτή έχει άλλα ενδιαφέροντα στην περιοχή.