News Politics ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ σχολιάζουν την υποστολή τουρκικής σημαίας από τον 16χρονο

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ σχολιάζουν την υποστολή τουρκικής σημαίας από τον 16χρονο

Τρεις βουλευτές των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κλήθηκαν να σχολιάσουν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ το περιστατικό με την υποστολή της τουρκικής σημαίας στην κατεχόμενη Λύση από 16χρονο Ελληνοκύπριο.

Καλεσμένοι στο στούντιο ήταν οι Αντρέας Κυπριανού εκ μέρους του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.    

Α. Κυπριανού: Να είμαστε πολύ προσεκτικοί

«Πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, διότι, όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, για έφηβους, δεν αντιλαμβάνονται ίσως την σοβαρότητα των πράξεων τους όπως κι αν αισθάνονται κι όλοι το ίδιο αισθανόμαστε όταν βλέπουμε την τουρκική σημαία στις δικές μας περιοχές. Πρέπει να μάθουμε και να αφήνουμε αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα σ’ αυτούς που πρέπει να τα χειρίζονται για να μην τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι σαν προπαγάνδα είτε να μην έχουμε δυσμενείς εξελίξεις», ανέφερε. «Θυμάστε τι έγινε με μια άλλη τουρκική σημαία όταν ένας πατριώτης, πολύ πατριώτης προσπάθησε να κατεβάσει (σ.σ αναφερόμενος στον Σολωμό)». Ο κ. Κυπριανού, πρόσθεσε ότι νιώθουμε όλοι το ίδιο όταν βλέπουμε τα τουρκικά σύμβολα στα ελληνικά μας εδάφη, όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Α. Φακοντής: Δεν πρέπει να δίνουμε επιχειρήματα στην Τουρκία

To συγκεκριμένο συμβάν συνέβη από ένα ανήλικο παιδί, ανέφερε αρχικά ο κ. Φακοντής. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, σημείωσε, ότι ανεξαρτήτως των κινήτρων του παιδιού (ιδεολογία, συναισθηματική φόρτιση), πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς αν η πράξη ενός 16χρονου μπορεί να τορπιλίσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, απάντησε λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται το κάθε τι και δεν πρέπει να της δίνουμε επιχειρήματα. Επίσης, ο κ. Φακοντής, υποστήριξε ότι αυτό το γεγονός από το ανήλικο παιδί μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους τούρκους εθνικιστές να βάλουν εμπόδια στην μετάβαση των Ε/κ προς τα κατεχόμενα.

Π. Μυλωνάς: Πράξη αντίστασης

Η σημαία της Τουρκίας είναι μια κατοχική σημαία στην πατρίδα μας, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. Για να προσθέσει ότι πρόκειται για μια σημαία παράνομη, παράτυπη η οποία βίασε και έκανε όσα έκανε στην Κύπρο. Υποστήριξε την ίδια ώρα ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο 16χρονος, δεν σκέφτηκε τους κινδύνους και κακώς δεν το έπραξε διότι θα μπορούσαμε να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Ωστόσο, σημείωσε, την πράξη αυτή την αντιμετωπίζει ως πράξη αντίστασης. Είμαι βέβαιος ανέφερε ότι και ο κ. Φακοντής και ο κ. Κυπριανού υπερασπίζονται όλους αυτούς τους Παλαιστίνιους που αγωνίζονται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και προβαίνουν σε ανάλογες πράξεις, ανέφερε. Την ίδια ώρα, έφερε και ως παράδειγμα τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος είναι σύμβολο του ελληνισμού και της Αριστεράς αφού κατέβασε τη σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη και είναι ήρωας στα μάτια όλων μας και τον τιμούμε, όπως είπε. Ο κ. Μυλωνάς, θέλησε να σταθεί και στο αν ο μικρός είναι οπαδός ή όχι του ΕΛΑΜ. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι γίνεται μια προσπάθεια γενικότερα να κατατάσσεται ως «ΕΛΑΜίτης» όποιος δηλώσει ότι είναι Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος. «Εγώ είμαι Έλληνας και είμαι περήφανος γι΄ αυτό. Την ίδια στιγμή δηλώνω δημόσια ότι αγαπώ λατρεύω όλους τους ανθρώπους πάνω στον πλανήτη και τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους. Έτερον εκάτερον. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι κατακτητής στην ίδια μου την πατρίδα. Είναι αντίπαλοι μου. Κι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να τους αντιμετωπίσω. Μην προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νεοκυπριακή συνείδηση και Κυπριωτισμό στην πατρίδα μας θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα λύσουμε το Κυπριακό(…)», δήλωσε.

Top