Σκοτεινοί φόβοι; Αποδοχή της διαφορετικότητας ή σεβασμός στα ήθη και στην παράδοση της χώρας υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών;
Τις κοινωνικές προεκτάσεις των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία ανάξεσε το περιστατικό της μαθήτριας που εκδιώχθηκε από το σχολείο επειδή φορούσε μαντήλα....
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για λογαριασμό του ΣΙΓΜΑ, αποδοκιμάζει την ενέργεια.
83% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Διευθυντή για αποβολή της μαθήτριας, λόγω της μαντήλας
Την ίδια, όμως, στιγμή ποσοστό 27% θεωρεί ότι το υπουργείο πρέπει να αναθεωρήσει τους κανονισμούς λειτουργίας, ώστε να προστατεύονται όλοι οι μαθητές και ποσοστό 26% ζητεί τη δημιουργία προγραμμάτων καθοδήγησης των εκπαιδευτικών για διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
Στα ευρήματα της δημοσκόπησης, διαπιστώνεται παράλληλα ότι:
64% θεωρεί ότι μαθητές με διαφορετική καταγωγή και θρήσκευμα πρέπει να ακολουθούν τις παραδόσεις τους, να σέβονται όμως ταυτόχρονα τα ήθη και τις παραδόσεις της Κύπρου. 20% πιστεύει ότι πρέπει να μαθαίνουν τα ήθη της χώρας και 16% να ακολουθούν τα δικά τους ήθη.
Κατά απόλυτο τρόπο, οι ερωτηθέντες, και με ποσοστό 86% απορρίπτουν την κατάργηση των χριστιανικών συμβόλων, του σταυρού και του κομποσχοινιού.
Η κοινή γνώμη απομονώνει, ωστόσο, το περιστατικό με τη μαθήτρια από την επικρατούσα κατάσταση στα σχολεία.
Έξι στους 10 απορρίπτουν ότι τα κυπριακά δημόσια σχολεία προβάλλουν ή καλλιεργούν ρατσιστικές συμπεριφορές, ενώ 4 στους 10 έχουν αντίθετη γνώμη.
Ωστόσο, στο ερώτημα εάν στην κυπριακή κοινωνία παρατηρούνται ρατσιστικές συμπεριφορές ενάντια σε άτομα με διαφορετική καταγωγή και θρήσκευμα,
73% απάντησε καταφατικά και 27% αρνητικά.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη παγκύπρια στις 7 με 8 Σεπτεμβρίου με δείγμα 500 ατόμων.