News Politics Εκλογές Αμμ/στου: Οι θέσεις των πέντε υποψηφίων λίγο πριν την κάλπη

Εκλογές Αμμ/στου: Οι θέσεις των πέντε υποψηφίων λίγο πριν την κάλπη

Καλεσμένοι στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ήταν τρεις υποψήφιοι για την δημαρχία Αμμοχώστου. Νίκος Κάρουλλας (υποστηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ), Σίμος Ιωάννου (υποστηριζόμενος από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών) κι ο Λίνος Παπαγιάννης (βουλευτής του ΕΛΑΜ), κλήθηκαν να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις αναφορικά με τις πρώτες τους κινήσεις αν εκλεγούν στη δημαρχία, καθώς επίσης και τι θα πράξουν στο ενδεχόμενο που το κατοχικό καθεστώς καλέσει τους Ε/κ πρόσφυγες, να επιστρέψουν υπό Τ/κ διοίκηση.

 

Ερωτηθείς, ο κ. Κάρουλλας, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του αν εκλεγεί δήμαρχος ενόψει πάντα και των εξαγγελιών της κατοχικής πλευράς για την περίκλειστη πόλη δήλωσε:

 • Η κατάσταση είναι κρίσιμη εδώ και 45 χρόνια.
 • Τώρα έχουμε την πρόθεση Οζερσάι να γίνει παίκτης στην πολιτική στο Κυπριακό και στα κατεχόμενα.
 • Εγώ πιστεύω ξεκάθαρα ότι είναι επικοινωνιακό κόλπο από πλευράς Οζερσάι με το οποίο προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των φίλων των επιχειρηματιών του Ερντογάν.
 • Εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συσπειρώσουμε τους Αμμοχωστιανούς.
 • Πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη για να δείξουμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται.
 • Οποιοσδήποτε κι αν εκλεγεί πρέπει να είμαστε μαζί.
 • Συσπείρωση την επόμενη ημέρα των εκλογών και αίτημα προς επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο και εντός χρονοδιαγράμματος λύσης του Κυπριακού.
 • Να βάλουμε τέρμα στις υποψίες για διχοτόμηση.

Στο ενδεχόμενο που το κατοχικό καθεστώς απευθύνει κάλεσμα επιστροφής προς τους Ε/κ πρόσφυγες υπό Τ/κ διοίκηση ο κ. Κάρουλλας δήλωσε:

 • Χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή υπό Τ/κ διοίκηση όσο κι αν «πειρασμός» της επιστροφής για πολλούς πρόσφυγες είναι μεγάλος.

Ερωτηθείς ο κ. Ιωάννου, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του αν εκλεγεί δήμαρχος ενόψει πάντα και των εξαγγελιών της κατοχικής πλευράς για την περίκλειστη πόλη δήλωσε:

 • Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ώστε να αντιμετωπίσουμε τις άνομες μεθοδεύσεις Οζερσάι – Τατάρ.
 • Πρέπει να υπάρξει ενότητα ανάμεσα στους Αμμοχωστιανούς και να αντισταθούμε στα σχέδια τους.
 • Εξήγησε ότι με την λέξη «αντίσταση» εννοεί τις διπλωματικές κινήσεις με επίσκεψη σε Η.Ε και Ε.Ε και να ασκηθούν παράλληλα πιέσεις στα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α και να επιδιώξουμε κυρώσεις στο ενδεχόμενο που επιχειρήσουν να εποικίσουν την Αμμόχωστο.
 • Υποστήριξε ότι υπάρχουν πιέσεις και πιέσεις και πως όταν προέρχονται από τους ίδιους τους Αμμοχωστιανούς με ενότητα και μέσω διαδηλώσεων έξω από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων τότε θα έχουν αποτέλεσμα με ασπίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως το 550 και το 789.

Στο ενδεχόμενο που το κατοχικό καθεστώς απευθύνει κάλεσμα επιστροφής προς τους Ε/κ πρόσφυγες υπό Τ/κ διοίκηση ο κ. Σ. Ιωάννου δήλωσε:

 • Αν γίνει τέτοια πρόταση από πλευράς κατοχικού καθεστώτος, τότε, θα αντιστρέψει το ερώτημα λέγοντας του που είναι το πρόβλημα αν η περίκλειστή περιοχή αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προσωρινά κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.
 • Αυτό, πρόσθεσε, δεν αποτελεί λύση αλλά οριστικό κλείσιμο του Κυπριακού.

Ερωτηθείς ο κ. Παπαγιάννης ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του αν εκλεγεί δήμαρχος ενόψει πάντα και των εξαγγελιών της κατοχικής πλευράς για την περίκλειστη πόλη δήλωσε:

 • Ο ίδιος, δήλωσε ότι το ΕΛΑΜ με την είσοδο του στη Βουλή κατέθεσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ολοκληρωμένο πλάνο τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σε ότι αφορά την Αμμόχωστο.
 • Δυστυχώς, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εφάρμοσε τις προτάσεις του ΕΛΑΜ και ως εκ τούτου στο ενδεχόμενο που εκλεγεί δήμαρχος Αμμοχώστου θα έχει την ευκαιρία από αυτό το αξίωμα να εφαρμόσει αυτό το πλάνο.
 • Μια εκ των προτάσεων – κινήσεων στις οποίες προτίθεται να προβεί ο Λίνος Παπαγιάννης εάν εκλεγεί δήμαρχος είναι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων και ιδίως αυτό της Δερύνειας.
 • Δεύτερη κίνηση θα είναι η δημιουργία ομάδας διαφώτισης η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες και θα παρουσιάσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και ιδίως στου Ευρωπαίους την πραγματική εικόνα σε σχέση με την Αμμόχωστο και το Κυπριακό.
 •  Το πρόβλημα όπως είπε είναι εισβολής και κατοχής από το 1974 κι αυτό πρέπει να προτάσσουμε.

Στο ενδεχόμενο που το κατοχικό καθεστώς απευθύνει κάλεσμα επιστροφής προς τους Ε/κ πρόσφυγες Λ. Παπαγιάννης:

 • Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε πίσω υπό Τ/κ διοίκηση όχι επειδή θα είναι το τέλος μόνο του Κυπριακού αλλά ολόκληρης της Κύπρου.
 • Στάθηκε επίσης και στην προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αμμοχώστου από πλευράς κατοχικού καθεστώτος μέσα από την βεβήλωση των εκκλησιών και τη μη αντίδραση των Τουρκοκυπρίων.
 • Παράλληλα τόνισε ότι η δική μας στρατηγική θα πρέπει να εδράζεται στην πρόκληση οικονομικού κόστους προς των κατεχομένων αφού και την Αμμόχωστο την αντιμετωπίζουν με όρους οικονομικής ανάπτυξης.

Και οι τρεις υποψήφιοι οι οποίοι ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» απηύθυναν μήνυμα συμμετοχής στις κάλπες προς τους Αμμοχωστιανούς για να στείλουν ηχηρά μηνύματα.

Να σημειωθεί ότι μέσω της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους και οι δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι Γιώργος Σταυρή και Ανδρέας Λόρδος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταυρή, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή την περασμένη Τετάρτη (21/8).

Ερωτηθείς τι θα κάνει στο ενδεχόμενο που τη Δευτέρα είναι ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου, ανέφερε ότι συγκαλέσει την ίδια μέρα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μεταφέροντας του τις ιδέες του και θα το ενδυναμώσει με ένα νέο όργανο το οποίο ονομάζει «Σύγκλητο της Αμμοχώστου».

Η Σύγκλητος της Αμμοχώστου, θα αποτελείται από 80 άτομα κάτοικοι της περίκλειστης περιοχής της πόλης και θα προέρχονται από διάφορες κοινωνικές τάξεις με εξαμηνία θητεία, επαναφέροντας όπως είπε, τους Βαρωσιώτες στο κέντρο των εξελίξεων. Ο κ. Σταυρή, χαρακτήρισε ως αυτοχειρία την επιστροφή των Βαρωσιωτών στην πόλη τους υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι λόγω των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου είχε ως καθηγήτρια του την Κοντολίζα Ράις (πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ), όλοι οι συμφοιτητές του δουλεύουν σε διάφορες πρεσβείες στον κόσμο, πόρτες, που μπορεί να χτυπήσει για την Αμμόχωστο.

Από την πλευρά του ο κ. Λόρδος ο οποίος είχε παρουσία στην εκπομπή την Πέμπτη (22/8). Ο κ. Λόρδος ανέφερε ότι θα μετακομίσει στο Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο όπως είπε είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί ως ένα δημαρχείο – στρατηγείο από το οποίο θα μπορούν να εμπλακούν οι συμπολίτες του.

Εντός 30 ημερών, δήλωσε θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μαζί με συμπολίτες του θέτοντας τα αιτήματα τους προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε μια κρίσιμη όπως την χαρακτήρισε στιγμή για την Αμμόχωστο.

Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει στο ενδεχόμενο που η κατοχική πλευρά ανοίξει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου υπό Τ/κ διοίκηση, την χαρακτήρισε μια επικίνδυνη εξέλιξη. «Η επιστροφή υπό Τ/κ διοίκηση εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους. Θα μπούμε κάτω από ένα νομικό καθεστώς το οποίο όχι μόνο δεν μπορούμε να το ελέγχουμε αλλά δεν υπάρχει και η πρόσβαση πιο πάνω αν κάποιος διαφωνήσει».

Top