Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου απέρριψε ισχυρισμούς, όπως είπε, που περιέχονται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Γερμανίας «ότι ήταν η Λευκωσία (και ειδικότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) που είχε την ιδέα ακόμα και για ‘κούρεμα’ και αυτών των ‘ασφαλισμένων καταθέσεων’(κάτω από 100.000 ευρώ)».
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί αυστηρού μηνύματος του Βερολίνου ή ότι “αδειάζει το Βερολίνο τον Αναστασιάδη”, ο κ. Προδρόμου είπε ότι εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κύπρος συζήτησαν και θεώρησαν ως λύση μια γενική συμμετοχή όλων των καταθετών στις ανάγκες νέων κεφαλαίων, «ήταν διότι προηγουμένως συλλογικά το Eurogroup είχε επιβάλει την εντελώς παράδοξη αυτή ιδέα μετατροπής καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο».
«Δεν είναι δυνατό κανείς να ‘αδειάσει’ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κύπρο ούτε και να στέλνει ‘αυστηρά μηνύματα’, από τη στιγμή που οι εταίροι ομόφωνα στο Eurogroup (συμπεριλαμβανόμενης και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), όχι απλώς θεώρησαν, αλλά αποφάσισαν υποχρεωτική συμμετοχή και των ασφαλισμένων ακόμα καταθέσεων στο Πρόγραμμα», συνέχισε ο κ. Προδρόμου.
Αφού υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος «είχε οδηγηθεί να πάρει κατ’αρχάς αυτήν την απόφαση κάτω από απειλή ότι ‘θα έκλειναν τις τράπεζες της Κύπρου’», ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι όλοι μαζί, από κοινού η Κύπρος μαζί με τους εταίρους μας, να εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των συμφωνιών, παρά τις όποιες ατέλειες και αδυναμίες του Προγράμματος.
«Σε αυτή την προσπάθεια αναμένουμε ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και κάποια ζητήματα που έχει ήδη επισημάνει η κυπριακή πλευρά με τη σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και με άλλες παραστάσεις. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που με την τελική απόφαση για την Τράπεζα Κύπρου (και τα βασικά ίδια κεφάλαιά της) φάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια να ερμηνεύονται διαφορετικά ακόμα και συγκεκριμένες-αριθμημένες πρόνοιες του Μνημονίου», πρόσθεσε.