Τη θέση ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που λήφθηκε για την Κύπρο και γενικότερα για την οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε το νησί, εξέφρασε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιώργος Χ’’Μαρκάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης του στο Sigmalive.

"Η τιμωρητική προτεσταντική πολιτική Μέρκελ και Γερμανίας"

Ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στη νεανική ανεργία που αυξάνεται με αστραπιαίους ρυθμούς καθώς και στην πρόθεση του να διεκδικήσει έδρα στην ευρωβουλή με ελληνικό κόμμα, ως Έλληνας. Έκανε δε λόγο για αποτυχημένο εφαρμοσμένο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.

Απέρριψε παράλληλα φήμες που τον έφεραν να καταφέρεται εναντίον των ελληνοκυπρίων για το «ΟΧΙ» στο σχέδιο ΑΝΑΝ.

  • Παρακολουθείστε αυτούσια τη συζήτηση στο βίντεο

EΡ: Πέραν των εύηχων μηνυμάτων που στείλατε υπέρ της Κύπρου από το ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο των κρίσιμων συνεδριών, βγήκε κάτι ουσιαστικό; Επηρεάσατε ως ευρωβουλευτές, φιλικά προσκείμενοι στην Κύπρο, την ουσία των αποφάσεων;

ΑΠ: Δυστυχώς η ευρωβουλή δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου. Ούτε στην περίπτωση της Πορτογαλίας ούτε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν την κρατική νομιμοποίηση αλλά είναι αποφάσεις εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι είναι τα κράτη μέλη που λαμβάνουν αποφάσεις εκτός των ευρωπαίων οργάνων.

Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και δυστυχώς δεν ακούει κανένας το Ευρωκοινοβούλιο. Βέβαια δημιουργήσαμε εντυπώσεις, αναδείξαμε τη φωνή των λαών αλλά μέχρι στιγμής η τρόικα κάνει αναφορά μόνο στα κράτη μέλη, όχι στο ευρωκοινοβούλιο ούτε στα εθνικά κοινοβούλια.

Δεν έπρεπε να το απαιτήσετε ως όργανα της ΕΕ;

Μιλάω έξω από τα δόντια και τονίζω ότι δεν παίζουμε, ως ευρωκοινοβούλιο, το ρόλο που θα έρπετε. Εκεί που έχουμε κάποια επιρροή είναι στην εκλογή της Κομισιόν. Δυστυχώς έχω απογοητευτεί από τον θεσμικό ρόλο του ευρωκοινοβουλίου διότι δεν δώσαμε την κίτρινη κάρτα στην Κομισιόν. Ούτε την κόκκινη κάρτα δείξαμε, με την οποία αφαιρείται η εμπιστοσύνη από την Κομισιόν και την αναγκάζει να παραιτηθει.

Δεν έγινε αυτό με τη δικαιολογία ότι θα ρίχναμε την ΕΕ σε μεγαλύτερη κρίση. Εγώ αμφιβάλλω. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να ακουστεί η φωνή των λαών τους οποίους εκπροσωπούμε εμείς. Έχω την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Οι επικείμενες εκλογές επηρεάζουν την στάση της χώρας έναντι στην Κύπρο και πώς ενδεχομένως θα αλλάξει αυτή η στάση μετά τις εκλογές;

Η γερμανικές εκλογές επηρεάζουν, όχι μόνο τη στάση της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της ΕΕ ειδικά της ευρωζώνης. Είμαστε αμήχανοι. Δεν κάνουμε καμία ενέργεια γιατί όλοι αναμένουν τις γερμανικές εκλογές. Παράδειγμα, για τη Σλοβενία, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι για την Κύπρο. Επειδή όμως είδαμε το μέγεθος του σοκ που προκάλεσε το κτύπημα εναντίον της Κύπρου, δεν αγγίζουμε τη Σλοβενία, μέχρι την έκβαση των γερμανικών εκλογών. Ως ευρωπαίοι είχαμε την επιλογή να χτυπήσουμε την Σλοβενία. Δεν το κάναμε. Οι Γερμανοί πιέζανε γιατί θέλανε να θέσουν ένα παράδειγμα και επέλεξαν την Κύπρο λόγω μικρότερου μεγέθους.

Ψάχνανε μια αφορμή, οι Γερμανοί, για να χτυπήσουν το τραπεζικό σύστημα. Για να μεταφέρουν δηλαδή την ευθύνη από τον φορολογούμενο στον ιδιοκτήτη και στον καταθέτη της τράπεζας. Η Κύπρος ήταν ιδανική για αυτό το πείραμα.

Μετά από εισήγηση των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, άρχισε αυτή η διαδικασία.

Τι έλεγε η εισήγηση των μυστικών υπηρεσιών;

Πρόκειται για την BND, η οποία μέσω απόρρητης έκθεσης της, προειδοποιούσε τη Γερμανία ότι υπάρχει συστημικό ρίσκο από πλευράς Κύπρου για την ευρωζώνη λόγω ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ειδικά από τη Ρωσία. Αυτό με λίγα λόγια είναι το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης. Το ζήτημα είναι ότι κανένας δεν έχει δει αυτή την έκθεση. Θυμόμαστε όμως όλοι ότι με έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ που εκ των υστέρων διαφάνηκε ότι τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών ήταν λάθος. Κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι, βάση μελετών κάποιας μυστικής υπηρεσίας, είμαι επιφυλακτικός. Ήταν προμελετημένη απόφαση για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι ψάχνανε ένα πειραματόζωο και το βρήκανε.

Για την Γερμανία, η περίπτωση της Σλοβενίας είναι «slow burner», σιγοκαίγεται.

Γίνεται πράγματι προσπάθεια από τις βόρειες χώρες να πλήξουν τις νότιες ή πρόκειται για προπαγάνδα από πλευράς νότιων χωρών που στοχεύει σε κάλυψη αδυναμιών;

 Η Γερμανία, η Φιλανδία, η Ολλανδία, και η Αυστρία, είναι προτεσταντικές και καθολικές χώρες, με προτεσταντική ηθική. Δηλαδή τιμωριτικη. Αν δεν εκπληρώνεις τα καθήκοντα σου, τιμωρείσαι. Ο πατέρας της Μέρκελ είναι πάστορας, Η δημοκρατία της Γερμανίας είχε για πρόεδρο ένα πάστορα της ευαγγελικής εκκλησίας. Θέλουν να τιμωρήσουν την αμαρτία καθώς είναι με την ιδέα ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα. Η κοινή γνώμη στη Γερμανία επηρεάζεται πάρα πολύ από αυτή την ηθική.

Υπάρχουν υπόνοιες ότι χώρες όπως η Γερμανία κέρδισαν από την οικονομική κρίση; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Η Γερμανία κερδίζει από το χαμηλό επιτόκιο. Το ομοσπονδιακό κράτος έχει κερδίσει τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης 100-100 δις ευρώ.

Πώς έγινε αυτό;

Η Γερμανία αποτελεί ασφαλές λιμάνι για τα ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα. Πέφτει ο δανεισμός. Κάτι που είναι κακό για τους καταθέτες. Αυτός που κερδίζει πολλά είναι ο Σόιμπλε, η χώρα. Θα μπορούσε το κράτος, με τέτοιο κέρδος να χαμηλώσει το φόρο. Δεν το κάνει. Ο Γερμανός πολίτης δεν κερδίζει κάτι. Η πολιτική δεν είναι αυθεντική, ούτε ειλικρινής.

Τα δύο τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν στη Γερμανία 500,000 μόνιμες θέσεις εργασίας. Την ίδια εποχή χάθηκαν στην Ελλάδα 1 εκ θέσεις εργασίας. Το κέντρο παραγωγής μεταφέρεται στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Υπάρχει σχεδιασμός ή έτυχε;

Έτυχε. Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Υπήρχε σχεδιασμός για το τιμωρητικό κτύπημα εναντίον της Κύπρου. Είμαι πρόεδρος του ελληνογερμανικού επιχειρηματικού συνδέσμου, στον οποίο υπάγονται και Κυπριακές επιχειρήσεις και έχουμε εκδώσει έναν οδηγό για όσους μεταναστεύουν στη Γερμανία και δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν και πού να αποταθούν.

Το παράδειγμα της Κύπρου αποτελεί μοναδική περίπτωση;

Οι ευρωπαίοι είχαμε υποβαθμίσει το μέγεθος του σοκ που προκάλεσε η περίπτωση της Κύπρου.

Η αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Βίβιαν Ρέντιγκ είπε χθες σε συνέντευξη της, ότι η τρόικα, δηλαδή η συνταγή της λιτότητας, τελείωσε. Και όταν το λέει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο σύζυγος της οποίας είναι Έλληνας και γνωρίζει το ελληνικό και το κυπριακό πρόβλημα, σημαίνει ότι κάτι γνωρίζει. Την ξέρω, είναι προκλητική και θα είναι υποψήφια για ένα ψηλό αξίωμα της ΕΕ.

Για το κυπριακό. Ενδιαφέρει τους ευρωπαίους αξιωματούχους το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου; Γνωρίζουν για το πρόβλημα;

Η αλήθεια είναι ότι λίγοι είναι οι εμπειρογνώμονες για το κυπριακό και στο ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρώπη γενικότερα. Το μεγάλο ενδιαφέρον για το κυπριακό έληξεμε το «ΟΧΙ» στο σχέδιο ΑΝΑΝ. Τότε υπήρξε έντονο ενδιαφέρον.

Αληθεύει ότι  ασκούσατε κριτική εναντίον των ε/κ για το «ΟΧΙ» στο σχέδιο ΑΝΑΝ;

Όχι, αυτό που ισχύει, από ότι θυμάμαι, είναι ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος εκ των υστέρων δικαιώθηκε, δεν θα έπρεπε να οργανώσει καν το δημοψήφισμα . Έπρεπε να πει από μόνος του ένα διακριτικό «όχι» για να μην λάβει διαστάσεις το ζήτημα στη διεθνή κοινή γνώμη.

Περισσότερα στο βίντεο…