News Politics Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για συνεργασία στέλνει ο ΥΠΕΞ

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για συνεργασία στέλνει ο ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου του TheEconomistμε θέμα την Κυβέρνηση της Ελλάδας, παρευρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από το 2014 ξεκινήσαμε μια συνειδητή πολιτική με την Ελλάδα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. Μέσα από τη  συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύουμε τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη – το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη - και εργαζόμαστε πάνω στην βάση μιας θετικής ατζέντας χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να στρεφόμαστε ενάντια στο όποιο τρίτο κράτος έτσι ώστε να επωφεληθούμε μέσα από τη συνεργασία να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου αλλά την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, εκείνο που τους έφερε κοντά ήταν η ενέργεια.

«Στην πορεία όμως είδαμε ότι τα οφέλη από αυτή την συνεργασία θα πρέπει να διατεθούν και σε πολλούς άλλους τομείς και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση – σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση από το 2014 - να βλέπουμε τα οφέλη από αυτή την συνεργασία».

Περιφερειακός Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο όραμα, λέγοντας ότι αυτό είναι σε 10, 20, 30 χρόνια – γιατί όταν είσαι στην πολιτική και ειδικότερα όταν ασκείς εξωτερική πολιτική είναι μεγάλο λάθος να λαμβάνεις αποφάσεις σκεπτόμενος πότε τελειώνει η δική σου θητεία, στην πολιτική θα πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις σκεπτόμενος το μέλλον - και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε και ευελπιστούμε έτσι ώστε όταν οι συνθήκες ωριμάσουν στην ανατολική μεσόγειο  που είναι η μόνη περιοχή ανά το παγκόσμιο που δεν υπάρχει ένας περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας και συνεργασίας όλα τα κράτη της περιοχής, να συνεργαστούμε έτσι ώστε να υπάρξει αυτός ο περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας και συνεργασίας.

Για αυτό το λόγο, είπε, μέσα από συνεργασία με τα γειτονικά κράτη πρόσφατα αποφασίσαμε τη σύσταση μιας μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα γειτονικά κράτη, διπλωμάτες και όχι μόνο έτσι ώστε να δούμε και σιγά σιγά να κτίσουμε αυτόν τον περιφερειακό οργανισμό.

Ευελπιστούμε είπε ο κ. Χριστοδουλίδης αυτή η μόνιμη γραμματεία να μετεξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα η Επιτροπή για την Ε.Ε.

Αυτό είναι το όραμά μας τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, πάντα στη βάση μιας θετικής ατζέντας χωρίς να αποκλείουμε κανένα.

Συμμετοχή και της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας φυσικά δεν αποκλείεται σε καμιά απολύτως
περίπτωση από τον οργανισμό.

Αντίθετα είπε, εμείς επιθυμούμε να είναι μέρος αυτής της συνεργασίας.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία.

Αν μπορούσαμε είπε, να την αλλάξουμε ενδεχομένως να περνάμε την Κύπρο κοντά στην Σουηδία, την Φιλανδία, την Δανία.
Ωστόσο τόνισε, αυτό δεν μπορεί να γίνει για αυτό και είμαστε απόλυτα ρεαλιστές και θέλουμε την συνεργασία και με την Τουρκία και μέσα από την επίλυση του κυπριακού θεωρούμε ότι και η Τουρκία θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της συνεργασίας που οραματιζόμαστε να εξελιχθεί.

«Στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις μέσα από την συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μήνυμα που στέλνουμε προς την Τουρκία είναι ότι ενδεχόμενα οφέλη από την παρούσα συμπεριφορά της, μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε προς όφελος της Τουρκίας ούτε προς όφελος της περιοχής και των κρατών της», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Κύπρο στις προσπάθειες για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Έχουμε καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς σε διμερής και ευρωπαϊκό επίπεδο είπε, τονίζοντας ότι θα δουλέψουμε για  να αναπτύξουμε την σχέση μας με την Κύπρο.

Όπως είπε, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αποτρέψει την Τουρκία όσο αφορά το φυσικό αέριο ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το ευρωπαϊκό συμβούλιο έδειξε πρόσφατα την αλληλεγγύη του

Επιπλέον τα διμερή θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την Τουρκιά όπως είπε, είναι δύσκολα όχι μόνο επειδή η Τουρκία είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη αλλά επειδή βασιζόμαστε σε καλή σχέση με την Τουρκία σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Για την πολιτική μας ενέργεια πιστεύουμε σε μια πολιτική των διαφοροποιημένων ενεργειακών πόρων ενώ την ίδια ώρα όπως τόνισε η Ελλάδα υπερασπίζεται όλα τα εγχειρήματα που πραγματοποιούνται. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος – Υπουργός Εθνικής Άμυνας 

Το σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μια τάση αυξανόμενης ασφάλειας είπε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως εξήγησε, η εξάλειψη του διπολικού γεωπολιτικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ανακατατάξεις και ανατροπές.
Όπου ακούμε απειλή το συνδυάζουμε με προκλήσεις ασφαλείας, είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στην περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες λέγοντας ότι η Ελλάδα σαν χώρα δεν θέλει να προκαλεί αλλά ούτε και να προκαλείται.

Όσον αφορά την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι η Τουρκία επανέρχεται με μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό μας ανησυχεί αλλά δεν μας φοβίζει. 

Σημειώνεται ότι σήμερα 17 Ιουλίου ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να ορκιστεί ενώπιων της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της χώρας ως ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας.  

Γιώργος Κατρούγκαλος – Πρώην Υπουργός Εξωτερικών

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ακουμπά την ειρήνη, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα, και πιστεύει ότι μόνο μέσα από διάλογο μπορεί να το πετύχει ανέφερε ο  Γιώργος Κατρούγγαλος.

Η γειτονιά μας δεν είναι εύκολη είπε, και μην σκεφτείτε μόνο τον γείτονα μας ανατολικά αλλά και τα βαλκάνια.

Ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι διαφορές με την Τουρκία υπάρχουν και αυτές θα πρέπει να επιλυθούν σε μια ασταθή περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι αρκετό να είσαι μόνο σταθερή δημοκρατία αλλά και να την εξάγεις για να παρέχεις ασφάλεια.

Αυτό το κάναμε με την συνθήκη των Πρεσπών, είπε.
 

Top