News Politics Αντιπαράθεση ΠτΔ με Άντρο για το κοινό ανακοινωθέν (vid)

Αντιπαράθεση ΠτΔ με Άντρο για το κοινό ανακοινωθέν (vid)

Μέσω ανάρτησης στο τουίτερ και με μία στρεβλή λογική έσπευσε να απαντήσει ο κατοχικός ηγέτης στην ομόφωνη απόρριψη της πρότασης του από την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντί να σκεφτεί γιατί όλοι ανεξαιρέτως δεν δέχθηκαν να συζητήσουν ούτε κομμάτι από τα όσα εισηγείται, τους τσουβάλιασε όλους ταμπελώνοντας τους με το στίγμα της πολιτικής των εντάσεων.

Έγραψε συγκεκριμένα:    

«Δυστυχώς οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες προτιμούν την πολιτική των εντάσεων αντί την πολιτική της συνεργασίας και του διαλόγου και της προώθησης της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η συμπεριφορά δεν προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή».

Σε ότι αφορά τώρα στο κοινό ανακοινωθέν. Δεν υπήρξε ιδιαίτερη δυσκολία κατάληξης παρά του ότι η συζήτηση για το περιεχόμενο του στιγματίστηκε, από αντιπαράθεση του Γ.Γ του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους εξής λόγους.

Πρωτίστως, ο κύριος Κυπριανού, ήθελε εκεί που αναφέρεται η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών να γίνει σαφής αναφορά στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Κάτι που δεν ενστερνίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή θα υπήρχε, είπε, επικίνδυνη διασύνδεση μη συνδεδεμένων θεμάτων.

Υπήρξε επίσης άλλο ένα αίτημα του ηγέτη της Αριστεράς ώστε εντός του ανακοινωθέντος να ενταχθεί αναφορά περί των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων – σε ότι αφορά πάντα στο φυσικό αέριο – οι οποίες θα πρέπει να τύχουν κατανόησης.

Θέση που δεν συγκέντρωσε τη στήριξη οποιουδήποτε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε τελικά στο ανακοινωθέν ως έχει με την πρόσθεση της τελευταίας παραγράφου που αναφέρει ότι τα κόμματα διατηρούν το δικαίωμα τους να διατυπώσουν δημοσίως ολοκληρωμένες θέσεις για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, λόγω κυρίως της άβολης κατάστασης του Προέδρου απόρροια του τραυματισμού του, η συζήτηση εξαντλήθηκε στο θέμα της απορριπτέας πρότασης Ακιντζί.

Παρά ταύτα μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές, υπήρξε εκ μέρους του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Κυριάκου Κούρου μια πρώτη επιβεβαίωση ότι οι εταιρείες που συνεργάζονταν αρχικά με το βυθοτρύπανο Γιαβούζ αποχώρησαν λόγω των μέτρων της Λευκωσίας, όπως είχε γίνει και με τον Πορθητή.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι η Λευκωσία έχει πληροφορίες πως η Τουρκία στον απόηχο αυτών των υποχωρήσεων ψάχνει ξανά να αγοράσει τεχνογνωσία και να προσλάβει απευθείας προσωπικό για να προχωρήσει στη γεώτρηση ανοικτά της Καρπασίας.

Σε ότι δε αφορά τις φήμες, μέσω διαρροών στον Τουρκικό και Τουρκοκυπριακό τύπο, περί ανακάλυψης σημαντικού κοιτάσματος από τον Πορθητή στα δυτικά της Πάφου, δεν έγινε συζήτηση.

Ωστόσο η θέση πολλών παρευρισκόμενων, όπως εκφράστηκε και στο Σίγμα, είναι πως πρόκειται για στοχευμένες προπαγανδιστικές διαρροές που έχουν στόχο την προώθηση της απαράδεκτης πρότασης που κατατέθηκε. 

Τι λέχθηκε στο Συμβούλιο;   

Για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, ότι όντως υπήρξε προσυνεννόηση με την κυρία Λουτ για επίσκεψη της στις 2 Αυγούστου, ωστόσο στοπ στην κάθοδο της έβαλε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Παρά του ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει η Αμερικανίδα δεν έλαβε ακόμη την τελική απόφαση τι θα πράξει και πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στις επιστολές του προς τον κύριο Ακιντζί, όσο και προς τον Γκουτέρες να βάλει πίεση για να πραγματοποιηθεί κανονικά ο νέος γύρος επαφών της Ειδικής Απεσταλμένης. ​

Top